Vorige

Vacature zoekt ideale kandidaat: al aan job branding gedacht?

28 juni 2024 Werkgevers
Alexander Claassens

Dé geschikte kandidaat vinden voor je vacature. Het lijkt een uitdaging waarmee menig bedrijf de laatste jaren kampt. Iedereen zocht naar de witte raaf en aasde op dezelfde talenten waardoor de war for talent erg voelbaar was. Intussen is deze storm wat gaan liggen, maar de arbeidskrapte is nog volop aan de gang. Er zijn nog steeds te weinig kandidaten om het aantal vacatures in te vullen. Opvallen is dus de boodschap. Maar hoe doe je dit?

Leestijd: Later lezen?

Employer branding

Wanneer een topkandidaat bladert tussen de openstaande vacatures, wil je zeker zijn dat die de jouwe opmerkt. Aantrekken van nieuwe talenten was door de arbeidskrapte nog nooit zo belangrijk en de standaardaanpak voldoet niet meer. Bedrijven moeten de extra mile gaan om potentiële kandidaten voor zich te winnen. Employer branding is hier een mooi voorbeeld van, want een sterk werkgeversmerk, daar tekent toch iedereen voor? Het opbouwen ervan is enkel niet iets wat je er zomaar bijneemt. Het is een langetermijnstrategie die nooit slaapt. Niet elk bedrijf heeft al werk gemaakt van goede employer branding. Hoe zorg je er dan voor dat je vacature op korte termijn toch opvalt? Dat kan door job branding.

Wat is job branding?

Job branding focust op de aantrekkelijkheid van de vacature, zodat die opvalt bij je doelgroep. In plaats van het werkgeversmerk centraal te zetten, zet je de vacature centraal. En uiteraard is de brand van je organisatie hierin herkenbaar. Hoe begin je hieraan?

  • Zorg voor een leuke vacature: ken hierbij je doelgroep en stem je tekst, visuals en kanalen hierop af.
  • Maak gebruik van social media: je kan zo je bereik een flink stuk vergroten en je op specifieke doelgroepen richten.
  • Analyseer en leer: wat werkt goed en wat kan beter? Door je wervingskanalen te analyseren creëer je ruimte voor verbetering.
     

Tip: omarm een platform dat dit ondersteunt. Acerta Consult gebruikt een platform waarop je eenvoudig je jobmarketing campagne kan realiseren:  makkelijk visuals creëren, je doelgroep targeten, publiceren op social media, resultaten analyseren en je campagne automatisch bijsturen. Zo zet je je middelen en budget slim in!

Waarom is job branding interessant?

Door gebruik te maken van job branding zorg je ervoor dat jouw vacature net heel aantrekkelijk is voor je doelpubliek. Je zet je middelen en budget slim in. Je vacature pushen via de klassieke kanalen geeft niet altijd meer het gewenste resultaat en dat geldt zeker voor de moeilijkere vacatures.

Enkele voordelen op een rij:

  • Je bereikt talent dat je anders niet zou bereiken: degenen die niet actief naar vacatures zoeken;
  • Je bouwt tegelijkertijd aan je sterk werkgeversmerk (employer branding). Een win-win, dus;
  • Door slimme investeringen bespaar je op langere termijn kosten. Je gaat je echt richten tot je gewenste doelgroep. Het is goedkoper dan headhunting of andere alternatieven; en je zet je centen in naar de juiste doelgroep zonder manuele inspanning
  • Candidate experience: minimale drempels voor kandidaten. Alles zit in een eenvoudig en leuk jasje waardoor de kandidaat volledig mee is in je brand.

Het juiste personeel aantrekken?

Dat begint bij je rekrutering. Zorg dat je de geschikte kandidaten aanwerft die een match zijn met je organisatie. Laat je gidsen door de experten van Acerta Consult.

Meer informatie

Deel dit artikel

Geschreven door Alexander Claassens

hr-expert bij Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Duurzame manieren om je huidige werknemers te behouden

26 juni 2024
Miet Vanhegen

Opvallende cijfers: 72% van de werkende Belgen zou hun huidige werkgever verlaten mocht zich een interessante opportuniteit voordoen. Hoe kan je als bedrijf inzetten op retentie en hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving waarin je huidige werknemers zich kunnen (blijven) ontwikkelen?

Lees meer
Werkgevers

Hoe vaak denken werknemers nog aan een carrièreswitch?

21 mei 2024
Jochen Bessemans

Enkele jaren geleden speelden heel wat werknemers met het idee om hun job volledig om te gooien en in te ruilen voor een andere. Uit onze recente bevraging blijkt dit vandaag niet meer het geval. Wat zijn de redenen om wel of niet te switchen en hoe kan je hier als werkgever op inspelen?

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer