Vorige

Wat verandert er in september voor werkgevers?

29 augustus 2022 Werkgevers
Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in september 2022.

Leestijd: Later lezen?

Franstalig onderwijs: nieuwe vakantieregeling

Het Franstalige onderwijs past voor het eerst de hervorming van de schoolvakanties toe. Welke gevolgen zijn er voor de organisatie van het werk? En welke oplossingen kunnen werkgevers en werknemers in staat stellen om een nieuw evenwicht te vinden? Je leest er meer over in dit artikel.

Nieuwe maatregelen om werklozen te activeren

Vanaf 1 september zijn er nieuwe maatregelen om werklozen aan de slag te krijgen. Wie aan de slag gaat in een knelpuntberoep of in een ander gewest gaat werken dan waar hij/zij woont, behoudt een deel van zijn werkloosheidsuitkering. Toch als aan de voorwaarden voldaan wordt. Je leest er hier meer over.

Nieuwigheden opleidingsverlof

Het nieuwe schooljaar brengt nieuwigheden voor zowel het Vlaams opleidingsverlof (in Vlaanderen) als het stelsel van betaald educatief verlof (in Wallonië en Brussel). Het gaat o.a. om een nieuw bedrag van begrensd maandloon, de deadline voor het indienen van de terugbetalingsaanvraag, een verlenging van het gemeenschappelijk initiatiefrecht bij het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) en een versoepeling van de minimumvoorwaarden van het VOV. Lees er meer over in deze blog.

Duaal leren wordt aantrekkelijker

Vlaanderen wil meer animo creëren voor het duaal leren door het ook mogelijk te maken voor cursisten in het volwassenonderwijs en door het systeem in het secundair onderwijs meer toegankelijk en aantrekkelijker te maken. Je leest hier meer over de wijzigingen die plaatsvinden vanaf 1 september.

Nieuwe dagvergoedingen voor binnenlandse dienstreizen

De kostenvergoedingen die werkgevers uit de privésector belastingvrij kunnen betalen voor binnenlandse dienstreizen van hun medewerkers, worden verhoogd vanaf september. Dit komt omdat de spilindex voor de indexatie van de sociale uitkeringen en wedden van ambtenaren in juli 2022 overschreden is. Meer details hierover lees je in dit artikel.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer