Vorige

Wereld in verandering, arbeidsmarkt in stilstand

01 oktober 2020 Werkgevers
Annelies Baelus

Verandering is de afgelopen periode een constante geweest. Toch is er nauwelijks beweging op de arbeidsmarkt. Sinds de lockdown zijn er tot 15% minder arbeidscontracten van onbepaalde duur beëindigd en tot 41% minder nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur afgesloten. Maar hoe komt dat precies?

Leestijd: Later lezen?

Bedrijven in overlevingsmodus

De oorzaak van de stilstand hoef je niet ver te zoeken. Tijdens de coronacrisis zijn bedrijven in overlevingsmodus gegaan. Bedrijven in moeilijkheden konden terugvallen op vangnetten, zoals tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het corona-ouderschapsverlof. Overhaaste beslissingen werden vermeden. En dat is maar goed ook, want na deze crisis zal de krapte op de arbeidsmarkt zich opnieuw laten voelen.

Werkgever als initiatiefnemer ontslag

Hoewel voorgaande jaren het initiatief van een contractbeëindiging voornamelijk bij de medewerker zelf lag, is dat dit jaar niet het geval. De voorbije maanden namen vooral werkgevers het initiatief om over te gaan tot ontslag. In sommige gevallen moet de werkgever dan ook een outplacementtraject voorzien voor de ontslagen medewerkers, wat een toename in het aantal outplacementdossiers verklaart.

Ontslag is niet enige piste

Ligt het ontslag van je medewerker(s) op tafel? Overweeg dan zeker alle alternatieve opties. Je kan bijvoorbeeld je medewerkers tijdelijk ‘uitlenen’ aan sectoren die nu wel pieken. Je onderneming heeft dan minder kosten en krijgt de tijd om te herstellen en deze moeilijke periode te overbruggen.

Deel je werknemers met andere werkgevers

Ontdek Bridge, het online deelplatform voor werkgevers. Heb je een tijdelijk overschot aan werknemers die je niet wilt laten gaan? Of ben je op zoek naar medewerkers om de verhoogde werkdruk te kunnen dragen? Bridge biedt mogelijkheden.

Ontdek Bridge

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Een fusie of overname van je bedrijf: hoe pak je dit aan?

22 februari 2024
Nele Pelicaen

Wanneer je bedrijf wordt overgenomen of bepaalde afdelingen of andere ondernemingen samengevoegd worden, gelden er bepaalde regels en zijn er ook enkele gevolgen die je als bedrijf moet naleven.

Lees meer
Werkgevers

Aandeel statutaire ambtenaren blijft dalen bij Vlaamse lokale besturen

11 januari 2024
Johan Weemaes

Het klassiek ambtenarenstatuut lijkt op zijn retour te zijn. Bij de Vlaamse lokale overheidsdiensten gaan de laatste jaren steeds meer mensen aan de slag met een gewoon arbeidscontract. De trend naar een modern en flexibeler personeelsbeleid is duidelijk en de implicaties zijn groot. Wat betekent dit voor de vaste benoemingen, ontslagregeling,...

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in 2024?

18 december 2023
Miet Vanhegen

Veranderen er bepaalde zaken waar je als werkgever volgend jaar rekening mee moet houden? We lijsten de belangrijkste zaken op.

Lees meer