Naar een strategisch loonbeleid

12 maart 2020
Leestijd: Later lezen?

Een goed loonbeleid bepalen is een delicate evenwichtsoefening. Het moet tegelijk je medewerkers motiveren, je strategische doelstellingen ondersteunen en financieel haalbaar zijn. Je moet ook rekening houden met allerlei juridische aspecten, met je bedrijfscultuur en zelfs met maatschappelijke tendensen - denk maar aan langere loopbanen, de nood aan een betere werk-privébalans en arbeidskrapte. Je merkt het: een loonbeleid bepalen is complex, dus alle hulp van experts is meer dan welkom. Acerta helpt je optimaal verlonen en belonen met respect voor je loonkostenbudget.

Match loonbeleid met bedrijfsbeleid

Je loonbeleid hangt nauw samen met je algemene bedrijfsbeleid en je hr-strategie. Logisch, want je moet rekening houden met de grootte en de middelen van je onderneming. En met de verwachtingen van je medewerkers.

Stelt je organisatie collectieve doelstellingen voorop? Dan is een resultaatgebonden bonus voor je medewerkers wellicht interessant. Van alle werkgevers die participatief ondernemen, hangt 3 op de 5 er een financieel gevolg aan vast. Iets meer dan de helft van de bedrijven die participatie koppelen aan het financiële luik kiezen voor de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus.

In sommige bedrijven is dan weer een cafetariaplan in voege, terwijl elders vooral niet-financiële beloningen in trek zijn (erkenning, autonomie …). Ga ook na of je lonen de vergelijking doorstaan met wat je medewerkers elders kunnen verdienen. Met onze online SalaryBenchmark kom je dat in een handomdraai te weten.

Eén ding is zeker: flexibel verlonen wint aan belang. Medewerkers stellen inspraak in hun verloning op prijs. Met het Benefit Motivation Plan van Acerta kom je daaraan tegemoet.

Hou je loonkosten betaalbaar

Motiverend belonen en tegelijk je loonkosten beheersen? Dat kan, zolang je je loonuitgaven optimaliseert. Voor je een nieuw loonbeleid uitdoktert, breng je eerst je huidige loonkosten in kaart. In Trefzeker bereken je die tot op de eurocent. Probeer de tool twee weken lang gratis uit.

Pas zoveel mogelijk fiscaal voordelige verloningsopties toe. Bijvoorbeeld: een fiscaalvriendelijke winstpremie. Of fiscaal aftrekbare warrants die vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen. De bedrijfswagen is nog altijd een gegeerd extralegaal voordeel waarvan je de kosten grotendeels fiscaal kunt inbrengen. Over de verschillen tussen leasen of kopen kom je hier meer te weten. 

Verder zijn er nog talloze andere extralegale voordelen waarmee je de inzet van je medewerkers kunt belonen: van groeps- en hospitalisatieverzekering tot maaltijdcheques en bonussen. Steek hier gerust je licht op.

Voor een strategisch loonbeleid moet je wikken en wegen tussen je eigen payrollbudget en een loon dat je medewerkers motiveert. Sommige bedrijven koppelen de verloning aan prestaties. Ze keren bijvoorbeeld een loonbonus of winstpremie uit als een medewerker vooropgestelde doelstellingen behaalt. Acerta maakt je wegwijs in de verschillende bonussystemen.

Goed om te weten: 60% van de medewerkers is te vinden voor een verloning in functie van geleverde prestaties. Inzetten op een variabele looncomponent is dus het overwegen waard. Je kunt je medewerkers ook inspraak geven in de extraatjes: dat scherpt hun motivatie en prestaties nog meer aan.

Een strategisch loonbeleid uitdokteren én financieel slagvaardig blijven?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp