Flexibel verlonen

05 februari 2019
Leestijd: Later lezen?

Flexibele verloning, ook wel het cafetariaplan genoemd, wint aan belang – bij werknemers én werkgevers. Wil je dat cafetariaplan succesvol in de praktijk zetten? Dan moet je de ins en outs kennen en de richtlijnen respecteren. Acerta helpt je daarbij - met onze expertise en een schat aan informatie uit eigen onderzoek. Meer ondersteuning is welkom? Onze hr-consultants schoeien het Acerta Benefit Motivation Plan graag op de leest van je bedrijf.

Cafetariaplan van a tot z

Met een cafetariaplan kiezen werknemers loonelementen uit een vooraf door jou bepaald kader. In je cafetariaplan neem je die voordelen en loonelementen op die passen bij je bedrijfsvisie en werknemers: van mobiliteit en vakantie tot pensioensparen en fiscaal interessante bonussen.

Voordelen flexibel loonbeleid

Steeds meer werknemers willen inspraak in de samenstelling van hun loonpakket zodat  het beter aansluit bij hun individuele behoeften. Ook voor jou als werkgever zijn er legio voordelen. Je vindt en behoudt gemakkelijker talent, vergroot de tevredenheid en engagement van je personeel, versterkt je imago en speelt in op marktveranderingen. En dat alles zonder je loonkosten op te krikken.

Warrants: een goed idee

Met een bonus beloon je de prestaties van je werknemers. De klassieke cashbonus wordt zwaar belast. Gelukkig bestaan er aantrekkelijke alternatieven zoals warranten. Motiverend en fiscaal voordelig belonen?

Winstpremie: delen in winst

Naast de warrants is er een nieuwe bonusoptie sinds 2018: de fiscale winstpremie voor vennootschappen. Hiermee kun je medewerkers eenvoudig een deel van de winst als premie geven zonder dat je hen stemrecht in de onderneming toekent.

Mobiliteitsbudget: hét ingrediënt van flexibel verlonen

Werknemers zijn vragende partij voor een mobiliteitsoplossing als onderdeel van een flexibel loonpakket. Het mobiliteitsbudget steunt op drie pijlers, en is aan specifieke voorwaarden onderworpen. Het systeem is soepel, de regelgeving complex.

Fietsleasing: uitstekend mobiliteitsalternatief

Werknemers en werkgevers zien de e-bike als een ideaal alternatief voor de wagen, het milieu en het mobiliteitsvraagstuk. Ook combi-oplossingen zoals fiets en auto of openbaar vervoer worden populairder. Het mobiliteitsbudget draagt bij tot de promotie van de elektrische fiets als duurzaam transportmiddel voor woon-werkverkeer. Fietsleasing via het bedrijf is bovendien fiscaal interessant. Overweeg je om het in te voeren? Acerta legt je uit hoe je dit aanpakt.

Bonussen: beloon zonder buitensporige uitgaven

Met een bonus geef je je medewerkers een motiverend duwtje in de rug. Vooral grotere bedrijven maken er dankbaar gebruik van. Wat is de beste bonusformule voor jouw medewerkers? En welke bonussen zijn fiscaal het interessantst? Acerta werpt licht op de complexe materie.

Keuzeopties cafetariaplan

Het loon van je medewerkers meer waarde geven, zonder jouw loonkost te laten stijgen? Zorgen voor een betere work-lifebalans en voor een oplossing van het mobiliteitsprobleem? Dat kan, via een goed cafetariaplan.

Vergelijking tussen de verschillende bonussystemen

Je medewerkers verrassen met een bonus? Dan wil je wel kiezen voor het bonussysteem dat het beste aansluit bij je situatie. In dit dossier vergelijken we de verschillende systemen.

Pensioensparen voor medewerkers

Pensioensparen zit de laatste jaren in de lift. Veel mensen beseffen immers dat hun wettelijke pensioen niet zal volstaan om op een financieel comfortabele manier de oude dag door te brengen. Medewerkers die via hun werkgever makkelijk aan pensioensparen kunnen doen, zien dat als een grote troef. Maar hoe organiseer je dat?

Motiveer je medewerkers met een innovatief loonbeleid

Anno 2020 is flexibel verlonen een grote troef op de arbeidsmarkt. Je medewerkers krijgen voordelige extraatjes of een loonpakket op maat van hun behoeften. Dat vergroot hun loyaliteit en engagement terwijl het jou als werkgever nauwelijks iets extra kost. Een echte win-win dus. Maar wat bedoelen we precies met een innovatief loonbeleid? En hoe implementeer je het?

Flexibel verlonen: een goed idee?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat medewerkers het steeds belangrijker vinden om hun eigen keuzes te maken – ook op vlak van verloning.

De fietsvergoeding: zo werkt het

Alternatieven voor de auto schieten als paddenstoelen uit de grond. Door de aanhoudende files gaan steeds meer medewerkers vaker met de fiets naar het werk. Ook de combinatie fiets en openbaar vervoer zit in de lift. Als werkgever kan je deze milieuvriendelijke keuze voor woon-werkverkeer extra stimuleren met een fietsvergoeding.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers