Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht

Festivalkoorts op de werkvloer: tips voor werkgevers

Het festivalseizoen is volop aan de gang. Met grote evenementen zoals Tomorrowland genieten veel van je werknemers van de muziek en de sfeer. Maar wat als de feeststemming doorsijpelt naar de werkvloer? Hoe ga je om met werknemers die vermoeid, onder invloed of afwezig zijn na een festival?

Vermoeidheid is geen excuus

Je werknemer is verplicht om zijn werk zorgvuldig en nauwkeurig uit te voeren.  Kleine oogjes na een festivalweekend zijn geen geldig excuus. Presteert een werknemer ondermaats door vermoeidheid? Dan kan je hem hierover aanspreken.

Je kan daarnaast ook voorstellen aan je werknemer om een dag verlof op te nemen. Hij moet hier wel mee akkoord gaan.

Als deze situatie vaker voorvalt, kan je een officiële waarschuwing geven. Herhaaldelijke gebrekkige prestatieskunnen uiteindelijk leiden tot sancties die in het arbeidsreglement werden opgenomen of zelfs ontslag.

Nog onder invloed

Dezelfde regels gelden in principe wanneer de werknemer onder invloed op het werk verschijnt. Wanneer de werknemer zo dronken is dat hij de controle over zijn daden verliest, dan kan in sommige situaties een ontslag om dringende reden gerechtvaardigd zijn. Dit moet echter altijd geval per geval bekeken worden, aangezien verschillende factoren een rol spelen (bv. functie van de werknemer, eerdere waarschuwingen, …).

Niet komen opdagen na een festival

Een werknemer kan niet zomaar beslissen om niet te komen werken na een festival. Voor een vakantiedag is altijd jouw toestemming nodig.

Meldt de werknemer zich ziek? Dan moet hij de procedure volgen die hierover in het arbeidsreglement staat, inclusief het bezorgen van een medisch attest.  Anders gaat het om een ongewettigde afwezigheid. In dat geval heeft de werknemer geen recht op loon. Eventuele sancties zijn enkel mogelijk als deze expliciet in het arbeidsreglement zijn opgenomen.

Deel dit nieuws

Gerelateerde artikels