Individueel maatwerk: Een nieuw startpakket voor personen met een advies collectief maatwerk “uiterst kwetsbare personen”?
Update 26 november 2024
De Vlaamse overheid voert binnen het individueel maatwerk een nieuw startpakket in voor personen met een advies collectief maatwerk “uiterst kwetsbare personen”. Het gaat om een loonpremie van 45% van het geplafonneerde referteloon gedurende het kwartaal van de beslissing en de daaropvolgende 7 kwartalen en een begeleidingsnood “midden” voor diezelfde kwartalen.
Wat is individueel maatwerk ook al weer?
Sinds 1 juli 2023 kan je via individueel maatwerk (zoals eerder via de Vlaamse ondersteuningspremie) een persoon met een arbeidsbeperking tewerkstellen. Je kan van de Vlaamse overheid een financiële ondersteuning ontvangen in de vorm van een loonpremie en bijkomend eventueel een begeleidingspremie. In dit artikel kan je er meer over lezen.
Bij de toepassing van individueel maatwerk zal afhankelijk van het paritair comité waartoe je onderneming behoort, je werknemer op een andere manier worden aangegeven in de Dmfa-aangifte. Je kan er hier meer over lezen.
Geniet je voor één van je werknemers momenteel nog een Vlaamse ondersteuningspremie en/ of denk je voor één van je werknemers de Vlaamse premie(s) individueel maatwerk te kunnen genieten, laat dit dan zeker weten aan je aanspreekpunt bij Acerta.
Personen met een advies collectief maatwerk als uiterst kwetsbare personen
Personen met een advies “uiterst kwetsbare personen (UKW)” werken vandaag meestal in een collectief maatwerkbedrijf (PC 327). De Vlaamse overheid voorziet enkel een financiële tussenkomst binnen de regelgeving van het collectieve maatwerk voor een periode van 2 jaar.
Een tewerkstelling binnen de reguliere economie – dus in een andere paritair comité dan PC 327 – was de facto niet aan de orde. De regelgeving van het individuele maatwerk voorziet in de huidige stand van de wetgeving immers geen verhoogde premie(s) voor een periode van 2 jaar voor personen met een advies UKW. Met als gevolg dat deze personen meestal in een collectief maatwerkbedrijf worden tewerkgesteld.
Daar komt nu verandering in.
Een nieuw verhoogd startpakket IMW voor uiterst kwetsbare personen
De Vlaamse overheid voert een nieuw verhoogd startpakket in.
Concreet gaat om een loonpremie van 45% van het geplafonneerde referteloon gedurende het kwartaal van de beslissing en de daaropvolgende 7 kwartalen.
Voor de begeleidingspremie betekent dit 1930 euro (niet-geïndexeerd bedrag) voor het kwartaal van de beslissing en de 4 daaropvolgende kwartalen en 1030 euro (niet-geïndexeerd bedrag) voor 3 daaropvolgende kwartalen. Dit betekent dat het gaat om een begeleidingsnood “midden”.
Vanaf wanneer en tot wanneer?
Het nieuwe startpakket wordt tijdelijk ingevoerd. De nieuwe regels treden in werking vanaf 18 november 2024 (10 dagen na publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad). Het nieuwe startpakket kan niet meer toegekend worden vanaf 1 januari 2026. Dit betekent dat de VDAB vanaf 1 januari 2026 geen indicering meer kan doen voor “uiterst kwetsbare personen" voor een periode van 2 jaar.
De werkgever kan na 1 januari 2026 wel nog blijven genieten van premies die voortvloeien uit indiceringen van vóór 1 januari 2026.
vb. Een werkgever werft op 1 augustus 2025 een persoon aan met het nieuwe verhoogde startpakket voor 2 jaar. De werkgever kan de premies verder blijven genieten na 1 januari 2026.
Bron:
Besluit van de Vlaamse Regering van 25 oktober 2024 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling, wat betreft de werkondersteunende maatregelen en de tijdelijke vergoedingsregeling, BS 8 november 2024.