Dimona, hoe doe ik dat ?

02 augustus 2017

De onmiddellijke aangifte van tewerkstelling (DIMONA) is een elektronisch bericht om de RSZ op de hoogte te brengen dat je een werknemer aanwerft. Maar hoe werkt het juist?

Als werkgever bent u verplicht om bij elke nieuwe indiensttreding een tijdige Dimona-aangifte te doen voor uw nieuwe werknemer. Tijdig wil zeggen uiterlijk op het moment dat de werknemer bij u begint te werken.

Hoe pakt u dit best aan?

U kan dit uiteraard rechtstreeks doen op de website van de RSZ.

Daar zal u enkele gegevens moeten invullen. Deze gegevens zijn verschillend en afhankelijk van het soort aangifte (indienstmelding, uitdienstmelding, wijziging of annulatie van een eerdere aangifte). Bovendien worden er voor studenten, de bouwsector en de uitzendsector een aantal bijkomende gegevens opgevraagd.

Zo is het bijvoorbeeld voor een student van groot belang dat u:

  • het aantal uren doorgeeft dat deze zal werken in het kwartaal
  • erover waakt dat het aantal uren dat u doorgeeft kleiner of gelijk is aan het maximaal aantal uren voor de aan te geven periode. Bijvoorbeeld: u laat een student twee dagen werken. Het maximaal aantal uren is dan 48 uur.
  • de begindatum van de Dimona IN voor een student niet meer probeert te wijzigen, dit is immers verboden sinds 1 januari 2017

Voor onze klanten

Als klant van Acerta kan u de Dimona-aangifte ook rechtstreeks doen in uw pakket. Uw persoonlijke dossierbeheerder staat dan ook steeds voor u klaar als u hulp nodig heeft.

Heeft u een fout gemaakt in uw aangifte? Dan zullen wij het nodige doen om dit zo snel mogelijk in orde te brengen. We kunnen dan jammer genoeg de tijdigheid niet garanderen. 

Let wel, in juli en augustus zijn de Acerta kantoren gesloten op:

  • Donderdag 20 en vrijdag 21 juli omwille van de Nationale Feestdag
  • Maandag 14 en dinsdag 15 augustus omwille van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Om een tijdige Dimona-aangifte te garanderen in deze periodes, raden wij u aan om:

  • een indiensttreding minstens 2 weekdagen vóór uw nieuw personeelslid bij u in dienst komt te melden
  • een uitdiensttreding ten laatste de dag van de uitdiensttreding te melden 

Dit wil dus zeggen dat u voor in- en uitdiensttredingen tijdens deze twee periodes deze ten laatste op dinsdag 18 juli of donderdag 10 augustus meldt.

Moet u een Dimona-aangifte voor deze periodes doen na deze data? Stuur ze dan door via de website van de RSZ. Zo bent u steeds in orde.

Wat zijn uw mogelijkheden dus? Dat lichten we even toe met een voorbeeld.

Op een zonnige zondag 23 juli zit er veel volk op het terras van uw café. U beslist een student op te bellen die geregeld bij u werkt met de vraag om die dag te komen werken. Om van de solidariteitsbijdragen te kunnen genieten, moet deze zeker tijdig in Dimona gemeld worden, dit wil dus zeggen diezelfde zondag nog, voor dat de student begint te werken.

  • U geeft de Dimona-aangifte door via uw pakket en waakt erover dat u het correct aantal uren doorgeeft
  • U doet de Dimona-aangifte via de website van de RSZ

Heeft u het weerbericht in de gaten gehouden en weet u op maandag 17 juli al dat het mooi weer wordt, dan kan u de student al een arbeidsovereenkomst laten tekenen voor zondag 23 juli. Wil u dat wij deze Dimona-aangifte voor u doen, dan kan u dit doorgeven op maandag 17 juli of dinsdag 18 juli.

Hebt u hier nog vragen over, dan kan u steeds contact opnemen met uw dossierbeheerder.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates