In de zomer is het vaak rustiger op het werk. Dat biedt werkgever en werknemer de gelegenheid om na te denken over hun samenwerking en soms te besluiten om er een punt achter te zetten. Maar is het wel een goed idee om een arbeidsovereenkomst te beëindigen tijdens de vakantie?
Mag de werkgever een werknemer ontslaan tijdens zijn of haar vakantie?
Dit is niet bij wet verboden
Er is geen wettelijke basis die een werkgever belet om een arbeidsovereenkomst te beëindigen tijdens de vakantie van een werknemer. Zelfs als de werknemer de aangetekende brief niet ophaalt omdat hij of zij in het buitenland is, blijft het ontslag geldig.
Opschorting van de opzegtermijn
De vakantie van de werknemer heeft echter wel een impact als de werkgever ervoor kiest om een opzegtermijn op te leggen. De opzegtermijn wordt immers opgeschort tijdens bepaalde afwezigheden, waaronder de vakantie. De opzegtermijn begint dus pas te lopen wanneer de werknemer terugkeert uit vakantie. De werkgever heeft er dus weinig baat bij om een werknemer tijdens de vakantie te ontslaan indien een opzegtermijn is voorzien.
Kiest de werkgever daarentegen voor een onmiddellijke beëindiging met betaling van een opzeggingsvergoeding, dan heeft de vakantie geen invloed op het ontslag.
Opgelet met beschermde werknemers
Voor bepaalde categorieën werknemers geldt een ontslagbescherming, bijvoorbeeld voor vakbondsafgevaardigden of zwangere vrouwen.
Werknemers in loopbaanonderbreking, zoals werknemers in tijdskrediet of ouderschapsverlof, zijn ook beschermd. Tijdens de zomervakantie kan het wel zijn dat heel wat werknemers ouderschapsverlof of een loopbaanonderbreking nemen. Verhoogde waakzaamheid is dus geboden in deze periode. De bescherming verbiedt de werkgever immers niet om de werknemer te ontslaan, maar het betekent wel dat de werkgever moet kunnen bewijzen dat het ontslag volledig los staat van de loopbaanonderbreking van de werknemer.
Ten slotte is de beschermingsperiode vaak langer dan de onderbreking zelf. In het geval van ouderschapsverlof begint ze bijvoorbeeld op het moment van de schriftelijke kennisgeving en eindigt ze drie maanden na het einde van het verlof.
Kan een werknemer ontslag nemen terwijl hij of zij op vakantie is?
Er staat niets in de wet dat een werknemer belet om tijdens of vlak voor zijn of haar vakantie ontslag te nemen.
Wanneer de werknemer zelf ontslag neemt, wordt de opzegtermijn daarentegen niet opgeschort door zijn of haar vakantiedagen. Zo kan een werknemer de werkgever aan de vooravond van zijn of haar vakantie in kennis stellen van zijn of haar ontslag en de volledige opzegtermijn met de vakantie overbruggen, zonder dat hij of zij een opzegtermijn in acht hoeft te nemen.
Opgelet met de feestdagen!
De vakantieperiode wordt vaak onderbroken door feestdagen, zoals 21 juli en 15 augustus. Deze feestdagen hebben een invloed op de opzegtermijn, zowel bij ontslag door de werkgever als door de werknemer.
In beide gevallen gaat de opzegtermijn in op de maandag die volgt op de kennisgeving van het ontslag. Zowel de werknemer als de werkgever moeten echter minstens drie werkdagen (inclusief zaterdag) voor aanvang van de opzegtermijn een aangetekende brief sturen. In de praktijk betekent dit dat als je de opzegtermijn de volgende week wil laten starten, dan moet je de aangetekende brief op woensdag versturen. Als er echter een of meer feestdagen in dezelfde week vallen, dan moet je de aangetekende brief eerder versturen.
Bijvoorbeeld, voor een opzegtermijn die start op maandag 19 augustus 2024, moet de aangetekende brief uiterlijk op dinsdag 13 augustus worden verstuurd.
Wat als je de brief niet op tijd hebt verstuurd?
Voor de werknemer is een persoonlijke overhandiging van de kennisgeving mogelijk (met een door de werkgever ondertekende ontvangstbevestiging). Hij of zij kan daarom zijn of haar ontslag indienen op basis van het voorbeeld hierboven tot zaterdag 17 augustus als hij of zij dat wil.
Voor de werkgever is een persoonlijke overhandiging niet mogelijk. Als hij de termijn voor het versturen van een aangetekende brief heeft overschreden, zal hij dus een deurwaarder moeten inschakelen. Een betekening door een deurwaarder heeft immers onmiddellijk effect waardoor de opzegtermijn de eerste maandag die volgt zal kunnen beginnen.
Conclusie
Een arbeidsovereenkomst beëindigen tijdens de zomerperiode is op zich niet beter of slechter. Los van de juridische aspecten is het van essentieel belang dat er een open dialoog is tussen de werkgever en de werknemer, zodat de beëindiging van de overeenkomst op een serene manier verloopt. Wie weet komt de werknemer over een paar maanden of jaren wel terug, verrijkt met nieuwe ervaringen die hij of zij heeft opgedaan.