Op 30 maart 2021 bereikten de sociale partners en de Vlaamse regering een akkoord over het kwaliteitsluik van het Zesde Vlaams intersectoraal akkoord (VIA). Deze maatregelen, die de koopkrachtmaatregelen van 22 december 2020 aanvullen, vormen het sluitstuk van de VIA-onderhandelingen voor de periode 2021 tot 2025 voor de werknemers binnen deze VIA-sectoren.
Ter herinnering, de Vlaamse social profitsectoren zijn de volgende:
- PC 318.02 Gezins- en bejaardenzorg
- PC 319.01 Opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en –diensten
- PC 327.01 Maatwerkbedrijven
- PC 329.01 Vlaamse socio-culturele sector
- PC 330 Geregionaliseerde zorgsectoren (ouderenzorg, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven beschut wonen, revalidatieziekenhuizen, psychosociale revalidatiecentra, centra voor ambulante revalidatie en multidisciplinaire begeleidingsequipes palliatieve zorg)
- PC 331 Welzijns- en gezondheidsdiensten (o.a. kinderopvang)
- PC 337 Werkgevers van persoonlijke assistenten in kader Persoonsvolgend Budget (PVB) of persoonlijke-assistentiebudget (PAB)
De sociale partners en de overheid focussen op de belangrijkste uitdagingen van de komende jaren.
Welke werven worden aangepakt? We lichten ze kort toe.
Duurzame inzetbaarheid en werkbaarheid
Er wordt ingezet op een uitbreidingsbeleid in de verschillende sectoren, met het oog op de stijgende zorgvraag, de nood aan flexibiliteit en de noodzakelijke bijkomende tewerkstelling. Met extra personeel wordt de werkbaarheid aangepakt door de werkdruk te laten dalen en ruimte te maken voor ondersteuning en omkadering (oa. in het omgaan met agressie) van het personeel.
Medewerkers krijgen de mogelijkheid om zich permanent op en naast de werkvloer te vormen, bij te scholen en aan competentieontwikkeling te doen.
Verder staan duurzame jobs en een duurzaam loopbaanbeleid met kwalitatieve loopbanen centraal, en dat voor alle generaties met aandacht voor de work life balance en de eindeloopbaanproblematiek. Er wordt ook ingezet op een structureel telewerkbeleid waar mogelijk en een duurzame preventieaanpak bij gezondheidscrises om te garanderen dat de eerstelijnszorg voorbereid is op de toekomst.
Tot slot worden schotten tussen sectoren gesloopt door in te zetten op multi inzetbaarheid van medewerkers en de samenwerking over de sectoren heen.
Naast de aangekondigde en in uitrol zijnde koopkrachtmaatregelen (o.a. 100% IFIC, dan wel de opstap naar IFIC via een lineaire loonsverhoging) wordt de opbouw van de tweede pensioenpijler verder ondersteund en geven de onderhandelaars de zachte mobiliteit (met de fiets) een belangrijke plaats.
Zij instroom en doorstroom
Om te beantwoorden aan de toegenomen zorgvragen en de vervangingsnood, is de instroom en retentie van medewerkers belangrijker dan ooit. Het garanderen van instroom, en het invullen van de knelpuntvacatures, uit het onderwijs, uit andere sectoren en vanuit de inactieve bevolking op arbeidsleeftijd vraagt een meervoudige aanpak: enerzijds door het verder inzetten en verfijnen van bestaande instrumenten, anderzijds door het bewandelen van nieuwe paden.
Een actieplan moet focussen op een integrale aanpak met de betrokkenheid van alle actoren in het onderwijs- en werkveld en moet vorm geven aan het instroom-en doorstroombeleid. Eenvoudige doorstroom tussen zorgopleidingen, een versnelde gelijkschakeling van buitenlandse diploma’s en het valoriseren van elders verworven competenties zullen daarin een belangrijke rol spelen.
Digitalisering en duurzaamheid
De social profit sectoren zijn een belangrijke partner in de uitvoering van het Vlaamse relancebeleid. Daarom worden tools in handen gegeven om verder in te zetten op digitalisering en transformatie zoals gegevensdeling, het ontwikkelen van een digitaal zorg- en ondersteuningsplan, online hulpverlening en hulp op afstand.
Voorts hebben de social profitsectoren belangrijke sleutels in handen bij de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, onder meer door intersectorale acties en opleiding- en vormingsinitiatieven die het kwaliteitsakkoord financieel zal ondersteunen.
Volgende stappen?
Net zoals de koopkrachtmaatregelen, moeten ook deze kwaliteitsmaatregelen in de komende periode concreet vorm krijgen en worden verankerd in regelgeving.
We houden je uiteraard op de hoogte van de verdere uitvoering.
Bron: Zesde Vlaamse Intersectoraal Akkoord van 30 maart 2021 voor de social / non-profitsectoren voor de periode 2021-2025.