De maand juni is vaak synoniem voor extra uitdagingen voor veel ouders die zowel de examens van hun kinderen als hun professionele verplichtingen moeten combineren. Het is een moment voor sommige werknemers om zich meer te concentreren op hun kinderen en op andere momenten te werken dan de rest van het jaar. Hoe kunnen werkgevers en werknemers zich organiseren zodat deze maand het vlotst verloopt voor alle partijen?
Aanpassing van de werktijden
Schooluren kunnen veranderen tijdens de examens, wat werknemers kan aanzetten om hun werktijden daaraan aan te passen. Maar is dat mogelijk?
Glijdende werktijden
Glijdende werktijden kunnen handig zijn voor werken op de werkvloer. Ze stellen de werknemer in staat om later of eerder te starten en/of te eindigen, volgens een systeem waarbij vaste uren worden bepaald waarop de werknemer aanwezig moet zijn, en "glijdende" uren die hij vrij kan invullen (bijvoorbeeld starten tussen 8 en 10 uur en eindigen tussen 16 en 18 uur). Een tijdsregistratiesysteem is nodig om gebruik te maken van glijdende werktijden.
Telewerk
Voor telewerkers hebben glijdende werktijden minder zin omdat ze meestal kunnen werken wanneer ze willen, tenzij daarover andere afspraken bestaan. Als de werkgever wil dat de werknemer op bepaalde vaste tijdstippen beschikbaar is, moet dit intern worden voorzien. In dat geval kan de werknemer zijn uurrooster enkel aanpassen met toestemming van de werkgever.
Expliciet akkoord
Als glijdende werktijden of telewerk niet mogelijk zijn, kan een aanpassing van het uurrooster alleen met een expliciete akkoord tussen de werkgever en de werknemer. Bovendien moet het uurrooster worden opgenomen in het arbeidsreglement.
Kortere werkdagen
Kan de werknemer die zijn kind wil ondersteunen alleen 's ochtends te werken?
Hij zou halve dagen of enkele uren vrij kunnen nemen als de interne organisatie dit toestaat. Deze afwezigheden moeten altijd in onderling overleg worden bepaald.
Een werknemer in tijdskrediet zou de organisatie van zijn tijdskrediet kunnen aanpassen door de afwezigheid anders over de werkweek te verdelen. Dit vereist echter een bijlage bij de arbeidsovereenkomst om deze wijziging vast te leggen.
Tot slot zou de werknemer kunnen overwegen om eerder gepresteerde overuren "in te halen", maar dit kan alleen met toestemming van de werkgever. Let op, het inhalen van overuren is mogelijk, het omgekeerde is niet mogelijk: de werknemer kan niet minder werken in juni om deze uren in juli in te halen.
Een volledige afwezigheid gedurende enkele weken?
Een werknemer kan uiteraard ook overwegen om op dat moment vakantie te nemen, als de werkgever en de werknemer het hierover eens zijn.
Met toestemming van de werkgever kan een werknemer ook ouderschapsverlof nemen voor een of meerdere weken. Let op, deze mogelijkheid bestaat alleen in het kader van ouderschapsverlof en niet in het kader van tijdskrediet. Bovendien vereist deze vorm van loopbaanonderbreking de expliciete toestemming van de werkgever.