Vorige

Des Beaux Architectes: de perfecte opstart naar een succesvol architectenbureau

#Starters

Als beginnend architect heb je niet veel andere keuze dan als zelfstandige te starten: na de opleiding moet je twee jaar stage lopen bij een architectenbureau, doorgaans voor een laag loon.

Het was voor Deborah Van Dam een bijna logische stap om zelfstandig ondernemer te worden en tegelijkertijd haar werkzaamheden voor eigen klanten te beginnen. Het bleek de perfecte opstart naar haar eigen succesvolle architectenbureau Des Beaux Architectes dat ze inmiddels samen runt met mede-eigenaar Sofie Hellemans.

Leestijd: Later lezen?

Deborah Van Dam (42), architecte en mede-eigenaar van architectenbureau Des Beaux Architectes in Mechelen

MIJN IDEE - Rustig en geleidelijk opbouwen

“Omdat ik door die stage meteen in een zelfstandig statuut werkte, had ik het voordeel dat ik naast de fulltime job in het bureau, ’s avonds en in de weekends eigen opdrachten kon doen. Die kreeg ik bijna altijd via vrienden en hun connecties. Nog steeds trouwens. Ik heb voor veel vrienden en kennissen gewerkt en gebouwd. Waarschijnlijk omdat ik heel gepassioneerd met mijn job bezig ben en projecten zeer nauwgezet opvolg.

Voor het laatste bureau waar ik in dienst was, werkte ik tien jaar en combineerde ik mijn eigen projecten met die van het bureau. Zo kon ik ervaring opdoen én geleidelijk een eigen netwerk opbouwen. Dat bood mogelijkheden om uit te zoeken wat ik wel en niet fijn vond en welke richting ik op wilde. Voor de bureaus waar ik voor werkte was ik bijvoorbeeld bezig met industriële projecten, maar ook met woningbouw en renovatie.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen zelfstandig een bureau op te richten en vooral projecten aan te nemen waar ik volledig mijn eigen filosofie én die van collega Sofie, namelijk ‘Architecture inside out’ kon inzetten. Daarbij zijn we niet alleen bezig met ontwerp van de buitenkant, maar ook met interieur, zodat binnen en buiten nog beter op elkaar zijn afgestemd. Al werken we voor grote projecten nog steeds en met veel plezier samen met het bureau waar ik vandaan kom.”

(lees verder onder de foto)

Des Beaux Architectes

MIJN MOTIVATIE - Doen wat je altijd al wilde doen

“Natuurlijk kun je met je diploma architectuur ervoor kiezen om niet zelfstandig te werken maar in dienst te gaan bij bijvoorbeeld voor een bouwgerelateerde firma of architect bij een gemeente. Ik snap dat, want als architect heb je veel verantwoordelijkheden. Maar wat Sofie en ik hebben opgebouwd, is werk van jaren. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken waar je achter staat en opdrachten uit te voeren die jij wil. Plus zelfstandig zijn geeft mij de mogelijkheid om extra passies erbij te doen. Zoals het ontwerpen van juwelen waar ik zeven jaar lang de studie goudsmid voor heb gevolgd.

Natuurlijk is het gemakkelijk om in een vaste job te worden gestuurd en gesteund door je baas. Als zelfstandige moet je alles zelf doen. Niet alleen je projecten, maar ook je financiën, je boekhouding, je marketing, de continuïteit van je projecten… Tegelijkertijd draag je veel verantwoordelijkheid. Zeker binnen de architectuur. Je moet zowel coördinerend als technisch heel sterk zijn. Bovendien komen er elk jaar nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden bij zoals nieuwe wetgevingen rond energie, ventilatie en isolatie. Bijna elke maand hebben Sofie en ik wel een bijscholingscursus.

Je eigen baas zijn, geeft veel voldoening

Deborah Van Dam, architecte

Soms is het zo veel, dat ik me wel eens afvraag of het het allemaal waard is. Allemaal erg uitdagend maar tegelijkertijd ook heerlijk. Want je eigen baas zijn, je eigen zaak hebben, dat geeft veel voldoening. Als kind maakte ik al huizen in bomen, liet ik daar Playmobil-figuurtjes en Barbies in wonen. Hetzelfde geldt voor het ontwerpen van juwelen. Vroeger maakte ik bijvoorbeeld sieraden van pareltjes en schelpen. Door bewust te beseffen dat ik nu doe wat ik altijd al wilde doen, sta ik voor honderd procent achter de keuze om zelfstandig ondernemer te zijn.”

MIJN EERSTE KEER - Vijftig procent van de omzet opzij zetten

“Mijn allereerste opdracht was een aanbouw aan het huis van mijn nonkel en tante. Het was een projectje van niks maar op mijn 23ste vond ik dat al heel wat! Je merkt ook dat architectuur vooral een mannenwereld is. Als vrouw moet je je in dit vak toch echt bewijzen, moet je kunnen aantonen dat je weet waarover je spreekt en dus eerst vertrouwen winnen. Tegelijkertijd zie ik dat het ook voordelen heeft om vrouw te zijn in dit vak. Ik ben bijvoorbeeld veel met details bezig omdat ik het belangrijk vind dat alles klopt en in orde is. Vooral omdat we ons ook richten op het interieur. Nog iets waar ik vanaf het prille begin nog steeds hetzelfde tegenaan kijk is de manier waarop ik met geld omga.

Als zelfstandige heb ik altijd genoeg geld opzij gelegd om mijn belastingen en sociale zekerheid te kunnen betalen. De eerste drie jaar ben je als zelfstandige nog niet verplicht om die voorafbetalingen te doen, maar ik heb altijd vijftig procent van mijn omzet opzij gezet. Dat doe ik nog steeds trouwens. Plus ik heb een stukje privé-geld opzij staan om zeker te zijn dat als er een keer iets misloopt, ik ergens op terug kan vallen.”

MIJN GROEI - Groei zit niet alleen in ondernemen

“In Des Beaux zit een duidelijke groei. Ik ben begonnen als eenmanszaak, richtte na elf jaar een eerste BVBA op en nog eens vijf jaar later ben ik geassocieerd met Sofie. Het wordt er niet rustiger op en we hebben al met freelancers gewerkt om de grootste drukte op te vangen. Nu zijn we aan het overwegen om iemand aan te nemen op kantoor. Eigenlijk iemand die niet alleen architect is, maar die alles moet kunnen en een echte allrounder is. We hebben al een vacature uitgeschreven en een paar sollicitaties gedaan. Maar het is moeilijk iemand te vinden die én binnen ons team past en kennis van zaken heeft. En we willen ook niet iemand aannemen die na één of twee jaar weer weggaat.

Groei zit voor mij ook in andere dingen. Zoals vaker bezig zijn met het ontwerpen van juwelen. Of het huis in Marrakech waar ik mee bezig ben: een leuk project vooral omdat het huis een heel andere stijl heeft dan woningen waar ik in België mee bezig ben. Eigenlijk ben ik blij met wat we nu allemaal doen en heb ik niet de ambitie om heel groot te worden. Ik wil ook wel wat meer evenwicht vinden tussen werk en privéleven en me niet altijd druk maken over het werk. En daar ben ik langzaam maar zeker best al goed mee bezig…”

Houd de vier D’s van ondernemen in gedachten: dromen, durven, doen en doorzetten.

Deborah Van Dam, architecte

GOEDE VRAGEN - Goed om te weten voor elke starter

Belangrijk?
“Ik kan wel eens wakker liggen van de continuïteit van mijn zaak. Dat ik er altijd voor moet zorgen dat ik projecten blijf binnenhalen. Maar tegelijkertijd besef ik dat er altijd werk is en dat je altijd kunt werken als zelfstandige. De kunst zit er vooral in dat je je evenwicht bewaart, trouw blijft aan jezelf en niet alles zomaar aanneemt omdat het geld oplevert.”

Ondernemen
“Houd de vier D’s van ondernemen in gedachten: dromen, durven, doen en doorzetten.”

Starten?
“Laat je als starter goed informeren door mensen met de juiste know how. Zoals een boekhouder, ontwerpers voor een logo en website op maat, organisaties als Acerta en Unizo en mensen met ervaring die in jouw branche werken. Durf veel input te vragen en haal eruit wat jij belangrijk vindt.”

Niet vergeten?
“Zorg dat je zowel een ongevallenverzekering als een aanvullende verzekering gewaarborgd inkomen hebt, bovenop je sociale zekerheid. Ik was alleen verzekerd voor ongevallen, maar in 2002 werd een auto-immuunziekte vastgesteld. Als ik het opnieuw had kunnen doen, had ik die verzekeringen zeker anders geregeld.”

Businessplan
“Bij de oprichting van de vennootschap in 2011 was het businessplan een verplichte formaliteit maar toen ik in 2015 associeerde met Sofie Hellemans, was het een bewuste keuze. We hebben er heel duidelijke afspraken in gemaakt. Over de structuur, over waar we naartoe willen, maar zeker ook hoe we de inkomsten verdelen. Nog steeds vallen we daarop terug. Het geeft veel duidelijkheid.”

DAAROM ACERTA

“Twintig jaar geleden koos ik voor Acerta omdat mijn boekhouder aangaf dat er bij mij om de hoek een Acerta-kantoor was. Ik heb er mijn aanvullend pensioen geregeld en kreeg veel informatie toen ik ben gestart. Plus ook: telkens als ik een mailtje stuur, wordt er binnen de dag gereageerd. Heel tof!”

Ook zin gekregen om te starten als zelfstandige?

Vraag dan hier je gepersonaliseerd stappenplan aan, of vlieg er meteen in en regel je aansluiting online!

Deel dit ondernemersverhaal