Een correcte en efficiënte payroll en personeelsadministratie? Vertrouw rustig op de service van Acerta. Van een motiverend loon bepalen en vakantiegeld berekenen, tot de verloning van seizoensarbeid en de inschatting van de jaarloonkost. Zo raak je wijs uit complexe processen, en hou je de controle over je budgetten.
Wat is het verschil tussen enkel en dubbel vakantiegeld? Wie heeft er recht op? Wat bij deeltijds werk, ontslag, ziekte of arbeidsongeschiktheid? Acerta verheldert de materie, en reikt tools aan voor een vlotte berekening van je vakantiegeld.
In piekperiodes wil je flexibel tijdelijke medewerkers inschakelen. Dat kunnen studenten zijn, maar ook seizoenarbeiders en Flexi-jobmedewerkers. Acerta staat je bij met de correcte inschrijving en verloning van studenten en seizoensarbeiders.
Tijdens de zomervakantie worden heel wat studenten in dienst genomen. Studentenarbeid is nochtans geen synoniem voor vakantiewerk. De student kan ook door het jaar voor jou werken. Wij maken je wegwijs in de wetgeving.
Om de totale jaarloonkost in te schatten, dien je rekening te houden met socialezekerheidsbijdragen, bedrijfsvoorheffing, vakantiegeld en een aantal andere verplichte extra’s. Acerta toont je het volledige loonkostenplaatje, inclusief tips om je loonkosten te verlagen.
Hoeveel betaalde vakantiedagen moet je jouw medewerker geven? Is het mogelijk om gebruik te maken van collectief verlof? Acerta geeft graag een antwoord op al je vragen over de Belgische vakantiewetgeving.
Voor medewerkers en potentiële kandidaten is het interessant om te weten hoeveel ze overhouden van hun brutoloon. De berekening van het nettoloon is vaak complex en afhankelijk van verschillende factoren. In dit dossier gaan we dieper in op die berekening.
Wanneer doe je een Dimona-aangifte en wanneer een DmfA-aangifte? Als werkgever zijn er diverse sociale documenten die je tijdig in orde moet maken. In dit dossier bekijken we de Dimona, Limosa, DmfA en ASR.
Wanneer een van je medewerkers schulden heeft, kan een deel van zijn loon in beslag worden genomen. Bij loonbeslag of loonoverdracht moet je als werkgever een juridische procedure volgen. In dit dossier lichten we toe welke stappen jij als werkgever moet volgen.
Wanneer je medewerkers overuren doen, wijst dit er doorgaans op dat de zaken goed gaan en het misschien tijd is voor een extra werkkracht. Tot er een extra medewerker is, moet je voorzichtig omspringen met deze overuren. In dit dossier verdiepen we ons in de regels.
In 2016 voerde de federale overheid in België een taxshift in. Die heeft nog steeds gevolgen voor je bedrijf en je medewerkers. In dit dossier leggen we de effecten van deze maatregel bloot.
Sinds 1977 schakelen we in het voorjaar over van de winter- naar de zomertijd, in het najaar doen we het omgekeerde. Maar dat heeft zo zijn gevolgen voor de arbeidstijd en de lonen van ploegenarbeiders. In dit dossier leggen we kort de spelregels uit.
Voor een medewerker die regelmatig naar een buitenlandse vestiging gaat, is het misschien interessant om zijn loon op te splitsen via een zogenaamde salary split. Zo wordt een deel van zijn loon in België belast en een deel in het buitenland.
Een ongeval is snel gebeurd. Daarom ben je als werkgever verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor alle medewerkers die je in dienst hebt. Maar wat dekt zo’n verzekering juist en wat kost het?
Hoe bepaal je een correct, rechtvaardig en motiverend loonbeleid? En hoe implementeer je het? Welke verloningsopties passen bij jouw onderneming? En hoe zorg je ervoor dat je loonkosten niet de pan uit rijzen? Het antwoord op al die vragen vind je in dit dossier.
Is je medewerker ziek of heeft hij een ongeval gehad? Dan heeft hij recht op een gewaarborgd loon tijdens de periode dat hij niet kan werken. De voorwaarden en uitbetaling verschillen naargelang zijn statuut. Hoe dat precies zit, lees je in dit dossier.
Volgens de Belgische wetgeving hebben je medewerkers recht op een aantal feestdagen. Maar ben je ook verplicht deze feestdagen uit te betalen? En wat als een medewerker toch moet werken op een feestdag?
De coronacrisis legt de werkzaamheden van jouw bedrijf misschien helemaal of gedeeltelijk stil. Met als gevolg dat jij je werknemers niet meer voldoende werk kunt bieden. Om je organisatie toch financieel gezond te houden, kun je een beroep doen op tijdelijke werkloosheid voor je medewerkers. Wat dat juist inhoudt en hoe de aanvraagprocedure verloopt, vertellen we je hieronder.
Telewerken met (jonge) kinderen in huis, het is niet evident. Daarom voorziet de overheid sinds mei een extra steunmaatregel voor ouders: het bijkomende corona-ouderschapsverlof. Benieuwd of jouw medewerkers ervoor in aanmerking komen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.
Ook na de coronacrisis blijft telewerk in de meeste organisaties de norm. Hoe ga je daar als werkgever mee om, en wat moet je mee opnemen in je arbeidsreglement? Moet je je medewerkers een bijkomende vergoeding voor telewerk uitbetalen?
De coronacrisis heeft mogelijk financiële gevolgen voor je bedrijf. Gelukkig biedt de overheid enkele steunmaatregelen om je in deze periode uit de nood te helpen. Welke zijn dat zoal? En wanneer kom je ervoor in aanmerking? Acerta zet het voor je op een rijtje.
De coronacrisis maakte ‘telewerk’ en ‘tijdelijke werkloosheid’ tot gangbare begrippen die ons werkleven domineren. Je leest over ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’ en ‘economische werkloosheid’. Wat houden die termen juist in, en wat is het verschil?
Hoe combineer je tijdelijke werkloosheid door overmacht met een (langdurige) afwezigheid? Kan je een zieke werknemer in tijdelijke werkloosheid door overmacht zetten? En wat als je medewerker in tijdelijke werkloosheid plots ziek wordt?
Wat als je werknemer schade veroorzaakt tijdens het werk? Of als hij een ongeval heeft met zijn bedrijfswagen? Wie is dan verantwoordelijk? En wie betaalt de schade? Lees alles wat je moet weten over aansprakelijkheid op de werkvloer en welke verplichtingen je als werkgever hebt.
Veel werkgevers kiezen ervoor om het loon van medewerkers aan te dikken met extralegale voordelen zoals ecocheques of maaltijdcheques. Dat biedt voordelen voor jou als werkgever én voor je medewerkers. Maar wat als jij je personeel tijdelijk werkloos moet stellen? En hoe zit het met personeel dat van thuis werkt?
Veel bedrijven moeten na de langzame heropstart na de coronacrisis op zoek naar manieren om kostefficiënter te werken. Tijdelijke arbeidsduurvermindering kan dan een interessante herstructureringsmaatregel zijn.
De regelgeving rond SWT verandert voortdurend. Hoe zit het nu precies met de (loopbaan)voorwaarden, procedure en aanvullende vergoeding?
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers