Contact
Bel een kantoor
Kies een kantoor
Antwerpen Brabant Wallon Brussel Louizalaan Brussel/Bruxelles Hainaut Kempen Liège Limburg Luxembourg Namur Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Antwerpen
Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen-Wilrijk
03 740 78 40
Brabant Wallon
Rue Fond Cattelain 2, 1435 Louvain-la-Neuve, Mont-Saint-Guibert
02 474 01 06
Brussel Louizalaan
Louizalaan 123A, 1050 Brussel
02 474 01 06
Brussel/Bruxelles
Buro & Design Center (BDC), Heizel Esplanade PB 65, 1020 Brussel-Heizel
Of kom met het openbaar vervoer. Meer info vind je op mivb.be

02 474 01 06
Hainaut
Espace Sud, Esplanade Magritte 5, 6010 Charleroi
02 474 01 06
Kempen
Parklaan 46 bus 110, 2300 Turnhout
03 740 78 40
Liège
Parc Artisanal 11-13, 4671 Liège
02 474 01 06
Limburg
Kunstlaan 16, 3500 Hasselt
011 24 94 57
Luxembourg
Avenue Herbofin 1 B, 6800 Libramont
02 474 01 06
Namur
Chaussée de Liège 140-142, 5100 Namur
02 474 01 06
Oost-Vlaanderen
Kortrijksesteenweg 1131, 9051 Sint-Denijs-Westrem
09 264 12 40
Vlaams-Brabant
Diestsepoort 1, 3000 Leuven
016 24 53 24
West-Vlaanderen
Ter Reigerie 11, 8800 Roeselare
09 264 12 40

Payroll en administratie

Leestijd: Later lezen?

Een correcte en efficiënte payroll en personeelsadministratie? Vertrouw rustig op de service van Acerta. Van een motiverend loon bepalen en vakantiegeld berekenen, tot de verloning van seizoensarbeid en de inschatting van de jaarloonkost. Zo raak je wijs uit complexe processen, en hou je de controle over je budgetten.

Vakantiegeld berekenen

Wat is het verschil tussen enkel en dubbel vakantiegeld? Wie heeft er recht op? Wat bij deeltijds werk, ontslag, ziekte of arbeidsongeschiktheid? Acerta verheldert de materie, en reikt tools aan voor een vlotte berekening van je vakantiegeld.

Piekperiode: seizoensarbeid

In piekperiodes wil je flexibel tijdelijke medewerkers inschakelen. Dat kunnen studenten zijn, maar ook seizoenarbeiders en Flexi-jobmedewerkers. Acerta staat je bij met de correcte inschrijving en verloning van studenten en seizoensarbeiders.

Studentenarbeid

Tijdens de zomervakantie worden heel wat studenten in dienst genomen. Studentenarbeid is nochtans geen synoniem voor vakantiewerk. De student kan ook door het jaar voor jou werken. Wij maken je wegwijs in de wetgeving. 

Jaarloonkost berekenen, bruto/netto-berekening

Om de totale jaarloonkost in te schatten, dien je rekening te houden met socialezekerheidsbijdragen, bedrijfsvoorheffing, vakantiegeld en een aantal andere verplichte extra’s. Acerta toont je het volledige loonkostenplaatje, inclusief tips om je loonkosten te verlagen.

De basisprincipes van de vakantiewetgeving

Hoeveel betaalde vakantiedagen moet je jouw medewerker geven? Is het mogelijk om gebruik te maken van collectief verlof? Acerta geeft graag een antwoord op al je vragen over de Belgische vakantiewetgeving.

Van bruto naar nettoloon

Voor medewerkers en potentiële kandidaten is het interessant om te weten hoeveel ze overhouden van hun brutoloon. De berekening van het nettoloon is vaak complex en afhankelijk van verschillende factoren. In dit dossier gaan we dieper in op die berekening.

Sociale aangiftes

Wanneer doe je een Dimona-aangifte en wanneer een DmfA-aangifte? Als werkgever zijn er diverse sociale documenten die je tijdig in orde moet maken. In dit dossier bekijken we de Dimona, Limosa, DmfA en ASR.

Loonbeslag

Wanneer een van je medewerkers schulden heeft, kan een deel van zijn loon in beslag worden genomen. Bij loonbeslag of loonoverdracht moet je als werkgever een juridische procedure volgen. In dit dossier lichten we toe welke stappen jij als werkgever moet volgen.

Overuren

Wanneer je medewerkers overuren doen, wijst dit er doorgaans op dat de zaken goed gaan en het misschien tijd is voor een extra werkkracht. Tot er een extra medewerker is, moet je voorzichtig omspringen met deze overuren. In dit dossier verdiepen we ons in de regels.

Taxshift

In 2016 voerde de federale overheid in België een taxshift in. Die heeft nog steeds gevolgen voor je bedrijf en je medewerkers. In dit dossier leggen we de effecten van deze maatregel bloot.

Van zomer- naar wintertijd en weer terug

Sinds 1977 schakelen we in het voorjaar over van de winter- naar de zomertijd, in het najaar doen we het omgekeerde. Maar dat heeft zo zijn gevolgen voor de arbeidstijd en de lonen van ploegenarbeiders. In dit dossier leggen we kort de spelregels uit.

Salary split

Voor een medewerker die regelmatig naar een buitenlandse vestiging gaat,  is het misschien interessant om zijn loon op te splitsen via een zogenaamde salary split. Zo wordt een deel van zijn loon in België belast en een deel in het buitenland.

Met een arbeidsongevallenverzekering speel je op veilig

Een ongeval is snel gebeurd. Daarom ben je als werkgever verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor alle medewerkers die je in dienst hebt. Maar wat dekt zo’n verzekering juist en wat kost het?

Loonbeleid bepalen

Hoe bepaal je een correct, rechtvaardig en motiverend loonbeleid? En hoe implementeer je het? Welke verloningsopties passen bij jouw onderneming? En hoe zorg je ervoor dat je loonkosten niet de pan uit rijzen? Het antwoord op al die vragen vind je in dit dossier.

Gewaarborgd loon

Is je medewerker ziek of heeft hij een ongeval gehad? Dan heeft hij recht op een gewaarborgd loon tijdens de periode dat hij niet kan werken. De voorwaarden en uitbetaling verschillen naargelang zijn statuut. Hoe dat precies zit, lees je in dit dossier.

Wat moet je doen tijdens feestdagen?

Volgens de Belgische wetgeving hebben je medewerkers recht op een aantal feestdagen. Maar ben je ook verplicht deze feestdagen uit te betalen? En wat als een medewerker toch moet werken op een feestdag?

Tijdelijke werkloosheid aanvragen voor je medewerkers

De coronacrisis legt de werkzaamheden van jouw bedrijf misschien helemaal of gedeeltelijk stil. Met als gevolg dat jij je werknemers niet meer voldoende werk kunt bieden. Om je organisatie toch financieel gezond te houden, kun je een beroep doen op tijdelijke werkloosheid voor je medewerkers. Wat dat juist inhoudt en hoe de aanvraagprocedure verloopt, vertellen we je hieronder.

Kan mijn werknemer extra ouderschapsverlof nemen tijdens de coronacrisis?

Telewerken met (jonge) kinderen in huis, het is niet evident. Daarom voorziet de overheid sinds mei een extra steunmaatregel voor ouders: het bijkomende corona-ouderschapsverlof. Benieuwd of jouw medewerkers ervoor in aanmerking komen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Moet je je medewerker vergoeden voor telewerk?

Ook na de coronacrisis blijft telewerk in de meeste organisaties de norm. Hoe ga je daar als werkgever mee om, en wat moet je mee opnemen in je arbeidsreglement? Moet je je medewerkers een bijkomende vergoeding voor telewerk uitbetalen?

Welke steunmaatregelen kun je aanvragen tijdens de coronacrisis?

De coronacrisis heeft mogelijk financiële gevolgen voor je bedrijf. Gelukkig biedt de overheid enkele steunmaatregelen om je in deze periode uit de nood te helpen. Welke zijn dat zoal? En wanneer kom je ervoor in aanmerking? Acerta zet het voor je op een rijtje.

Wat is het verschil tussen tijdelijke werkloosheid door overmacht en ‘economische werkloosheid’?

De coronacrisis maakte ‘telewerk’ en ‘tijdelijke werkloosheid’ tot gangbare begrippen die ons werkleven domineren. Je leest over ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’ en ‘economische werkloosheid’. Wat houden die termen juist in, en wat is het verschil?

Tijdelijke werkloosheid: wat met langdurige afwezigheid?

Hoe combineer je tijdelijke werkloosheid door overmacht met een (langdurige) afwezigheid? Kan je een zieke werknemer in tijdelijke werkloosheid door overmacht zetten? En wat als je medewerker in tijdelijke werkloosheid plots ziek wordt?

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor werkgevers

Wat als je werknemer schade veroorzaakt tijdens het werk? Of als hij een ongeval heeft met zijn bedrijfswagen? Wie is dan verantwoordelijk? En wie betaalt de schade? Lees alles wat je moet weten over aansprakelijkheid op de werkvloer en welke verplichtingen je als werkgever hebt.

Ecocheques en maaltijdcheques: hoe zit dat in tijden van tijdelijke werkloosheid?

Veel werkgevers kiezen ervoor om het loon van medewerkers aan te dikken met extralegale voordelen zoals ecocheques of maaltijdcheques. Dat biedt voordelen voor jou als werkgever én voor je medewerkers. Maar wat als jij je personeel tijdelijk werkloos moet stellen? En hoe zit het met personeel dat van thuis werkt?

Tijdelijke arbeidsduurvermindering

Veel bedrijven moeten na de langzame heropstart na de coronacrisis op zoek naar manieren om kostefficiënter te werken. Tijdelijke arbeidsduurvermindering kan dan een interessante herstructureringsmaatregel zijn.

SWT: het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag

De regelgeving rond SWT verandert voortdurend. Hoe zit het nu precies met de (loopbaan)voorwaarden, procedure en aanvullende vergoeding?

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers