Tijdelijke arbeidsduurvermindering is een herstructureringsmaatregel waarmee werkgevers een daling van hun werkvolume kunnen opvangen zonder medewerkers te moeten ontslaan. Het is wat het zegt: de arbeidsduur wordt gedurende een tijd teruggeschroefd met een bepaald percentage. Je kan overeenkomen om de arbeidsduur van al je medewerkers te verminderen, of je kan overeenkomen om die van bepaalde categorieën te verminderen. Zowel medewerkers met een voltijds als met een deeltijds rooster komen in aanmerking.
Als werkgever moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze tijdelijke arbeidsduurvermindering te kunnen toepassen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de arbeidsduurvermindering vrijwillig gebeurt, en dat je medewerkers het eens zijn met de wijzigingen. Je mag de arbeidsduur ook niet zomaar naar je eigen believen verlagen, er zijn bepaalde regels rond het aantal uren dat je medewerkers aan de slag moeten kunnen.
Daarnaast moet je als werkgever nog een reeks formaliteiten in orde brengen. Je bent bijvoorbeeld verplicht de vermindering en het nieuwe werkrooster officieel toe te voegen in het arbeidsreglement, samen met de datum waarop de arbeidsduurvermindering in werking treedt.
Wanneer je organisatie zich in het Vlaams gewest bevindt en als gevolg van de coronacrisis met een daling van minstens 20% in omzet, productie of aantal bestellingen zit, en je de arbeidsduur van je werknemers daarom vermindert, kunnen je medewerkers aanspraak maken op een aanmoedigingspremie van de overheid. Deze substantiële daling moet je kunnen aantonen in de maand waarin de arbeidsduurvermindering start, ten opzichte van dezelfde maand van het jaar voordien. Om recht te hebben op de premie moet de arbeidsduur van je medewerkers met een voltijdse tewerkstelling met minstens 10% verminderd zijn, en bedraagt hun arbeidstijd na de vermindering nog steeds minstens 50% van de voltijdse arbeidsregeling.
Als werkgever ben je verplicht een plan op te stellen waarin je die substantiële daling kan aantonen in de maand waarin de arbeidsduurvermindering start, vergeleken met diezelfde maand van het jaar voordien. Dat plan moet je als werkgever laten goedkeuren door de ondernemingsraad of door de vakbondsafvaardiging. Is die er niet? Dan vraag je goedkeuring aan het comité voor preventie en bescherming van het werk. Is ook dit orgaan er niet, dan moet het plan worden opgenomen in het arbeidsreglement.
Dit plan bevat volgende punten:
Bewijst dit plan effectief dat je onderneming in moeilijkheden of in herstructureringen zit door de gevolgen van het coronavirus, dan kan de aanmoedigingspremie worden toegekend. Je medewerker mag in diezelfde periode geen onderbrekingsuitkering voor tijdskrediet van de RVA of een andere Vlaamse aanmoedigingspremie krijgen. De aanmoedigingspremie geldt gedurende de periode die vermeld wordt in het plan, tot uiterlijk 31 december 2020.
Hoeveel de premie bedraagt, hangt natuurlijk af van de situatie en de tewerkstellingsgraad van de werknemer.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp