Vorige

Gids je klanten door het conflict Rusland-Oekraïne

03 mei 2022 Accountants

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft wereldwijd gevolgen. De kans is groot dat ook jouw klanten gevolgen van het conflict ondervinden. Hoe kan je je klanten begeleiden en adviseren? Welke maatregelen zijn er voor zelfstandigen die een aanzienlijke omzetdaling kennen vanwege het conflict? En wat met Oekraïners die zelfstandig willen worden in België? We leggen het uit in deze blog.

Leestijd: Later lezen?

Omzetdaling

Heeft je klant te maken met een aanzienlijke omzetdaling vanwege het conflict Rusland-Oekraïne? Dan kan je klant beroep doen op het crisis-overbruggingsrecht dat de federale regering heeft uitgewerkt. Het is een tijdelijke maatregel die geldt sinds 1 april 2022 en loopt tot 30 juni 2022.

Wat zijn de voorwaarden?

  • De omzet van de kalendermaand voor de maand van de uitkering moet minstens 40% lager zijn dan de omzet in dezelfde maand in 2019.
  • De omzetdaling moet duidelijk en rechtstreeks gelinkt zijn aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
  • Je klant moet over de laatste 16 kwartalen minstens vier keer zijn sociale bijdragen effectief betaald hebben. Is je klant een startende zelfstandigen? Dan volstaat de betaling van twee kwartalen. 

Hoeveel bedraagt de uitkering?

Is je klant zelfstandige in hoofdberoep of betaalt hij gelijkwaardige bijdragen? Dan bedraagt de uitkering 1398,17 euro per maand (of 1747,16 euro met gezinslast).

Als je klant zelfstandige is in bijberoep, met artikel 37 of gepensioneerd en een voldoende hoge verminderde bijdrage betaalt, dan krijgt hij de helft van de bovengenoemde uitkering.

Oekraïense vluchteling als zelfstandige

Heel wat Oekraïners zijn gevlucht en vertoeven nu in andere landen, waaronder ook in België. Wat als een Oekraïner aan de slag wil gaan als zelfstandige in België? Zij hebben dan een beroepskaart nodig.

Vooraleer een Oekraïense vluchteling een beroepskaart kan aanvragen, moet hij/zij zich eerst laten registreren bij een speciaal registratiecentrum. Daar ontvangen ze een attest van tijdelijke bescherming, dat ze nodig hebben om via het lokaal gemeentebestuur van hun verblijf een verblijfskaart type A van beperkte duur aan te vragen. Die verblijfskaart is één jaar geldig. Pas daarna kan hij/zij een beroepskaart aanvragen.

Hoe vraag je een beroepskaart aan?

Per gewest zijn er andere regels, voorwaarden en procedures.

Als een Oekraïense vluchteling als werknemer aan de slag wil gaan, heeft hij/zij (tijdelijk) geen arbeidskaart nodig. Ze moeten wel ook een verblijfskaart A bezitten. (Lees onze FAQ hierover).

Acerta is jouw rechterhand

Wil je een streepje voor bij je cliënteel? Word partner van Acerta en win tijd dankzij onze online partnersupport, profiteer van onze uitgebreide kennis en expertise en krijg helder advies van je persoonlijke accountmanager.

Word partner

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

(Gecertifieerd) accountant? Verlies deze deadlines in juni niet uit het oog
Accountants

(Gecertifieerd) accountant? Verlies deze deadlines in juni niet uit het oog

14 juni 2021 Mieke Bruyninckx

De zon schijnt over het hele land, de zomer is in zicht. Je zou voor minder beginnen wegdromen van je welverdiende vakantie. Voor je op reis of op staycation vertrekt, moet je volgende zaken nog in orde brengen.

Lees meer
Actualiteit voor accountants: belangrijke info rond vaccinaties tijdens de werktijd, de thuiswerkcao en landingsbanen
Accountants

Actualiteit voor accountants: belangrijke info rond vaccinaties tijdens de werktijd, de thuiswerkcao en landingsbanen

16 maart 2021 Lieven Delzeyne

Als (gecertifieerd) accountant moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste fiscale en juridische ontwikkelingen, zodat je je klanten actueel en gefundeerd advies kan geven. Volgende wijzigingen en nieuwigheden hebben mogelijk een impact op de werkorganisatie en het loonbeleid van je cliënteel.

Lees meer
Nieuw jaar, nieuwe wijzigingen die je als boekhouder en accountant moet kennen
Accountants

Nieuw jaar, nieuwe wijzigingen die je als boekhouder en accountant moet kennen

07 januari 2021 Mieke Bruyninckx

Een nieuw jaar brengt zoals gewoonlijk enkele veranderingen met zich mee. Welke updates zijn relevant voor jou als boekhouder of accountant? Krijg hier een overzicht.

Lees meer