Vorige

Verdien meer dan een minimumloon als zelfstandige

04 juni 2019 Starters

Eén van de verschillen tussen het gemiddeld loon van een zelfstandige versus dat van een werknemer? Als zelfstandige is er geen maximum, maar ook geen minimum. Je kiest zelf hoeveel loon je jezelf wilt uitkeren. In principe kan je zelfs gratis werken - of jezelf net rijkelijk belonen met een CEO-waardig salaris.

Zijn er dan helemaal geen regels voor een gemiddeld loon als zelfstandige? Toch wel. We lijsten op waarmee je best rekening houdt bij het uitkeren van je loon en hoe je ook als zelfstandige van zogenaamde extralegale voordelen kan genieten.

Leestijd: Later lezen?

Is er een minimumloon voor zelfstandigen?

Wat je met je zaak verdient, hangt af van je uurloon als zelfstandige en hoeveel je werkt. Daar ben je vrij in. Wél zijn er enkele regels en slimme redeneringen waarmee je rekening moet houden, zoals het GMMI en de minimale bezoldiging voor bedrijfsleiders.

Het GMMI

Voor werknemers bestaat er het Gemiddeld Maandelijks Minimum Inkomen of GMMI. Dat is niet exact hetzelfde als het minimum maandinkomen: onder het GMMI valt ook alles wat de werknemer doorheen het jaar ontvangt. Daarbij hoort dus ook vakantiegeld en een eventuele eindejaarspremie of dertiende maand.

Bij de berekening van je loon als bediende naar je loon als zelfstandige, houd je best het GMMI in je achterhoofd. Dit is ook interessant als je je uurloon als zelfstandige wilt berekenen. Als je zelfstandig werkt zonder personeel, kan je jezelf namelijk geen vakantiegeld, eindejaarspremie of dertiende maand uitbetalen en verreken je dit dus best in je maandloon, zodat je uiteindelijk niet onder het GMMI gaat.

Minimale bezoldiging?

Richt je een vennootschap op? Dan ziet je minimumloon als zelfstandige er sinds 2018 een beetje anders uit. De vennootschapsbelasting werd hervormd en het werd zo een stuk voordeliger om bijvoorbeeld een bvba of V.O.F. op te richten dan een eenmanszaak. Om toch te voorkomen dat er massaal vennootschappen werden gevormd, legde de overheid een andere regel op die de drempel verhoogde: de verhoging van de minimale bezoldiging voor minstens één van de bedrijfsleiders.

Kort gezegd wordt je loon hoger belast en betaal je een bijkomende heffing wanneer je zelfstandig brutoloon onder het minimum van 45.000 euro ligt. Hier gelden wel uitzonderingen: als starter ben je bijvoorbeeld vier jaar lang vrijgesteld van deze regel.

Wil je hierover graag eens doorbomen met een expert?

Hoe keer ik mezelf een zelfstandig loon uit?

Kies je voor een eenmanszaak? Dan komen alle inkomsten van je zaak automatisch bij jou terecht. Werk je onder een vennootschap, dan betaal je jezelf een loon uit. (Of niet, als onbezoldigd zaakvoerder.) Hoe meer loon je uit de zaak haalt, hoe meer belastingen en sociale bijdragen je moet betalen. Houd daarmee rekening bij het berekenen van je gemiddeld loon als zelfstandige.

Er zijn wel enkele manieren om een voordeliger loon uit je vennootschap te halen. Je kan bijvoorbeeld:

  • een laptop, gsm of bedrijfswagen op de zaak kopen en jezelf op die manier extralegale voordelen uitkeren;
  • jezelf een dividend uitbetalen, waar je als persoon minder zwaar op belast wordt maar waarop je vennootschap wel roerende voorheffing moet betalen;
  • uitgestelde inkomsten zoeken, zoals een pensioenverzekering VAPZof IPT, waarvan de premie vaak bij de beroepskosten van je vennootschap gerekend mogen worden;
  • met gesplitste aankoop van goederen investeren in vastgoed, zodat je vennootschap het vruchtgebruik heeft en jij als privépersoon het eigendom.

Tip! Check met je boekhouder of accountant wat voor jou de beste manier is om een voordelig loon uit je vennootschap te halen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer