Vorige

Verdien meer dan een minimumloon als zelfstandige

04 juni 2019 Starters

Eén van de verschillen tussen het gemiddeld loon van een zelfstandige versus dat van een werknemer? Als zelfstandige is er geen maximum, maar ook geen minimum. Je kiest zelf hoeveel loon je jezelf wilt uitkeren. In principe kan je zelfs gratis werken - of jezelf net rijkelijk belonen met een CEO-waardig salaris.

Zijn er dan helemaal geen regels voor een gemiddeld loon als zelfstandige? Toch wel. We lijsten op waarmee je best rekening houdt bij het uitkeren van je loon en hoe je ook als zelfstandige van zogenaamde extralegale voordelen kan genieten.

Leestijd: Later lezen?

Is er een minimumloon voor zelfstandigen?

Wat je met je zaak verdient, hangt af van je uurloon als zelfstandige en hoeveel je werkt. Daar ben je vrij in. Wél zijn er enkele regels en slimme redeneringen waarmee je rekening moet houden, zoals het GMMI en de minimale bezoldiging voor bedrijfsleiders.

Het GMMI

Voor werknemers bestaat er het Gemiddeld Maandelijks Minimum Inkomen of GMMI. Dat is niet exact hetzelfde als het minimum maandinkomen: onder het GMMI valt ook alles wat de werknemer doorheen het jaar ontvangt. Daarbij hoort dus ook vakantiegeld en een eventuele eindejaarspremie of dertiende maand.

Bij de berekening van je loon als bediende naar je loon als zelfstandige, houd je best het GMMI in je achterhoofd. Dit is ook interessant als je je uurloon als zelfstandige wilt berekenen. Als je zelfstandig werkt zonder personeel, kan je jezelf namelijk geen vakantiegeld, eindejaarspremie of dertiende maand uitbetalen en verreken je dit dus best in je maandloon, zodat je uiteindelijk niet onder het GMMI gaat.

Minimale bezoldiging?

Richt je een vennootschap op? Dan ziet je minimumloon als zelfstandige er sinds 2018 een beetje anders uit. De vennootschapsbelasting werd hervormd en het werd zo een stuk voordeliger om bijvoorbeeld een bvba of V.O.F. op te richten dan een eenmanszaak. Om toch te voorkomen dat er massaal vennootschappen werden gevormd, legde de overheid een andere regel op die de drempel verhoogde: de verhoging van de minimale bezoldiging voor minstens één van de bedrijfsleiders.

Kort gezegd wordt je loon hoger belast en betaal je een bijkomende heffing wanneer je zelfstandig brutoloon onder het minimum van 45.000 euro ligt. Hier gelden wel uitzonderingen: als starter ben je bijvoorbeeld vier jaar lang vrijgesteld van deze regel.

Wil je hierover graag eens doorbomen met een expert?

Hoe keer ik mezelf een zelfstandig loon uit?

Kies je voor een eenmanszaak? Dan komen alle inkomsten van je zaak automatisch bij jou terecht. Werk je onder een vennootschap, dan betaal je jezelf een loon uit. (Of niet, als onbezoldigd zaakvoerder.) Hoe meer loon je uit de zaak haalt, hoe meer belastingen en sociale bijdragen je moet betalen. Houd daarmee rekening bij het berekenen van je gemiddeld loon als zelfstandige.

Er zijn wel enkele manieren om een voordeliger loon uit je vennootschap te halen. Je kan bijvoorbeeld:

  • een laptop, gsm of bedrijfswagen op de zaak kopen en jezelf op die manier extralegale voordelen uitkeren;
  • jezelf een dividend uitbetalen, waar je als persoon minder zwaar op belast wordt maar waarop je vennootschap wel roerende voorheffing moet betalen;
  • uitgestelde inkomsten zoeken, zoals een pensioenverzekering VAPZof IPT, waarvan de premie vaak bij de beroepskosten van je vennootschap gerekend mogen worden;
  • met gesplitste aankoop van goederen investeren in vastgoed, zodat je vennootschap het vruchtgebruik heeft en jij als privépersoon het eigendom.

Tip! Check met je boekhouder of accountant wat voor jou de beste manier is om een voordelig loon uit je vennootschap te halen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Kan je als zelfstandige je gezinswoning laten beschermen tegen eventuele schuldeisers?
Starters

Kan je als zelfstandige je gezinswoning laten beschermen tegen eventuele schuldeisers?

05 mei 2021

Werken op zelfstandige basis heeft veel voordelen, maar er komen natuurlijk ook risico’s bij kijken. Zo ben je persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden die je aangaat binnen je beroep. Je gezinswoning laten beschermen is altijd een goed idee, zo voorkom je dat eventuele schuldeisers er beslag op zouden leggen. Hoe dat precies in z’n werk g...

Lees meer
Starters academie helpt duizenden starters en zelfstandigen in spe op weg
Starters

Starters academie helpt duizenden starters en zelfstandigen in spe op weg

04 mei 2021 Rachel Ho

Een vlotte opstart van jouw zaak is voor Acerta een absolute topprioriteit. Onze befaamde Starters academie is één van de vele manieren waarop we beginnende ondernemers willen ondersteunen.

Lees meer
Een mooie bijverdienste in bijberoep? Zo begin je eraan
Starters

Een mooie bijverdienste in bijberoep? Zo begin je eraan

29 april 2021 Els Schellens

Heb je een businessidee dat je op een laagdrempelige manier wil aftoetsen, zonder meteen all-in te gaan? Dan is starten in bijberoep een uitstekende optie. Als zelfstandige in bijberoep verwerf je een extra inkomen - en dat terwijl je minder (financiële) risico’s neemt.

Lees meer