Vorige

Verdien meer dan een minimumloon als zelfstandige

04 juni 2019 Starters

Eén van de verschillen tussen het gemiddeld loon van een zelfstandige versus dat van een werknemer? Als zelfstandige is er geen maximum, maar ook geen minimum. Je kiest zelf hoeveel loon je jezelf wilt uitkeren. In principe kan je zelfs gratis werken - of jezelf net rijkelijk belonen met een CEO-waardig salaris.

Zijn er dan helemaal geen regels voor een gemiddeld loon als zelfstandige? Toch wel. We lijsten op waarmee je best rekening houdt bij het uitkeren van je loon en hoe je ook als zelfstandige van zogenaamde extralegale voordelen kan genieten.

Leestijd: Later lezen?

Is er een minimumloon voor zelfstandigen?

Wat je met je zaak verdient, hangt af van je uurloon als zelfstandige en hoeveel je werkt. Daar ben je vrij in. Wél zijn er enkele regels en slimme redeneringen waarmee je rekening moet houden, zoals het GMMI en de minimale bezoldiging voor bedrijfsleiders.

Het GMMI

Voor werknemers bestaat er het Gemiddeld Maandelijks Minimum Inkomen of GMMI. Dat is niet exact hetzelfde als het minimum maandinkomen: onder het GMMI valt ook alles wat de werknemer doorheen het jaar ontvangt. Daarbij hoort dus ook vakantiegeld en een eventuele eindejaarspremie of dertiende maand.

Bij de berekening van je loon als bediende naar je loon als zelfstandige, houd je best het GMMI in je achterhoofd. Dit is ook interessant als je je uurloon als zelfstandige wilt berekenen. Als je zelfstandig werkt zonder personeel, kan je jezelf namelijk geen vakantiegeld, eindejaarspremie of dertiende maand uitbetalen en verreken je dit dus best in je maandloon, zodat je uiteindelijk niet onder het GMMI gaat.

Minimale bezoldiging?

Richt je een vennootschap op? Dan ziet je minimumloon als zelfstandige er sinds 2018 een beetje anders uit. De vennootschapsbelasting werd hervormd en het werd zo een stuk voordeliger om bijvoorbeeld een bvba of V.O.F. op te richten dan een eenmanszaak. Om toch te voorkomen dat er massaal vennootschappen werden gevormd, legde de overheid een andere regel op die de drempel verhoogde: de verhoging van de minimale bezoldiging voor minstens één van de bedrijfsleiders.

Kort gezegd wordt je loon hoger belast en betaal je een bijkomende heffing wanneer je zelfstandig brutoloon onder het minimum van 45.000 euro ligt. Hier gelden wel uitzonderingen: als starter ben je bijvoorbeeld vier jaar lang vrijgesteld van deze regel.

Wil je hierover graag eens doorbomen met een expert?

Hoe keer ik mezelf een zelfstandig loon uit?

Kies je voor een eenmanszaak? Dan komen alle inkomsten van je zaak automatisch bij jou terecht. Werk je onder een vennootschap, dan betaal je jezelf een loon uit. (Of niet, als onbezoldigd zaakvoerder.) Hoe meer loon je uit de zaak haalt, hoe meer belastingen en sociale bijdragen je moet betalen. Houd daarmee rekening bij het berekenen van je gemiddeld loon als zelfstandige.

Er zijn wel enkele manieren om een voordeliger loon uit je vennootschap te halen. Je kan bijvoorbeeld:

  • een laptop, gsm of bedrijfswagen op de zaak kopen en jezelf op die manier extralegale voordelen uitkeren;
  • jezelf een dividend uitbetalen, waar je als persoon minder zwaar op belast wordt maar waarop je vennootschap wel roerende voorheffing moet betalen;
  • uitgestelde inkomsten zoeken, zoals een pensioenverzekering VAPZof IPT, waarvan de premie vaak bij de beroepskosten van je vennootschap gerekend mogen worden;
  • met gesplitste aankoop van goederen investeren in vastgoed, zodat je vennootschap het vruchtgebruik heeft en jij als privépersoon het eigendom.

Tip! Check met je boekhouder of accountant wat voor jou de beste manier is om een voordelig loon uit je vennootschap te halen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starten als zelfstandige: 2021 in cijfers
Starters

Starten als zelfstandige: 2021 in cijfers

26 januari 2022 Katrien Jonckheer

Zelfstandig worden zit nog steeds in de lift. In 2021 waren er (opnieuw) meer starters dan het jaar voordien. Een stijgende trend die zich de afgelopen jaren - ondanks corona - blijft verderzetten. We geven je een jaaroverzicht van 2021 met enkele interessante facts & figures.

Lees meer
Ik wil starten, een podcast over ondernemen by Acerta
Starters

Ik wil starten, een podcast over ondernemen by Acerta

18 januari 2022

Ik wil starten is een podcast van Acerta waarin we op zoek gaan naar de verhalen achter succesvolle starters en ondernemers. De voorbije maanden hebben we verschillende gesprekken gevoerd met succesvolle starters en zelfstandigen, en hebben we deze gebundeld in een mini-luisterreeks.

Lees meer
Vastgoed aankopen onder de vennootschap: voor- en nadelen
Starters

Vastgoed aankopen onder de vennootschap: voor- en nadelen

14 december 2021

Als succesvol ondernemer ben je altijd bezig met de volgende stap, ook als het gaat om welk bedrijfsvastgoed het best past bij je zaak. Misschien besliste je aanvankelijk dat huren de beste optie was, maar wil je na verloop van tijd overgaan tot de aankoop van een pand. Of misschien heb je na een aantal succesvolle jaren de financiële ruimte opgebo...

Lees meer