Vorige

Hoeveel loon kan je jezelf uitkeren als zelfstandige?

03 juni 2019 Starters

Schakel je over van werknemer in loondienst naar zelfstandige? Dan wil je natuurlijk wel meer verdienen dan een minimumloon. Als zelfstandige zul je, anders dan als werknemer, niet automatisch een maandelijks loon zien verschijnen op je rekening. Wat is het loon van een zelfstandige versus dat van een werknemer, hoeveel loon kun je jezelf uitbetalen en welke extra’s kun je verdienen? We leggen het je eenvoudig uit.

Leestijd: Later lezen?

Jouw loon als zelfstandige bepalen

Werkte je voordien in loondienst? Dan kun je je waarschijnlijk wel een beeld vormen van de berekening van het loon als bediende naar dat als zelfstandige en weet je ongeveer wat je maandelijks wilt ontvangen. Begin je meteen met een eigen zaak en heb je nooit in loondienst gewerkt? Dan bekijk je best eerst welke maandelijkse privékosten je maakt en hoeveel middelen je daarvoor nodig hebt, en bekijk je op basis daarvan je gemiddeld loon als zelfstandige.

Bij het gemiddeld loon van een zelfstandige versus dat van een werknemer moet je rekening houden met bepaalde kosten, zoals sociale bijdragen en belastingen, en met een andere bruto-netto berekening. Een eenvoudige vuistregel voor een zelfstandige is: van bruto naar netto houd je, na aftrek van sociale bijdragen en belastingen, ongeveer de helft over.

Hoe je verhouding bruto-netto er precies uitziet, hangt voor een groot deel af van de ondernemingsvorm van je zaak: eenmanszaak of vennootschap. Zie verder!

Tip! Een minimumloon om jezelf uit te keren als zelfstandige is er niet. Je kunt in principe zelfs gratis voor je vennootschap werken, op voorwaarde dat je aan de fiscus kunt uitleggen waar je dan wel van leeft. Dit komt bijvoorbeeld voor bij zelfstandigen in bijberoep of als je al een aardig centje hebt gespaard.

Belangrijk verschil: loon uitbetalen met eenmanszaak of vennootschap

Heb je al beslist of je zult gaan voor een eenmanszaak of een vennootschap? Beide ondernemingsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen, ook als het gaat om het uitkeren van een loon. Bij een eenmanszaak moet je jezelf geen loon uitbetalen, want de inkomsten van je zaak komen rechtstreeks bij jou terecht. Wél moet je personenbelasting betalen op alles wat via de zaak binnenkomt, wat dan weer hoog kan uitdraaien.

Werk je onder een vennootschap, zoals een bvba, dan kun je jezelf loon uitkeren als zaakvoerder. Je kiest zelf wat je bezoldiging bedraagt, maar daarbij geldt: hoe meer loon je trekt, hoe meer belastingen en sociale bijdragen je moet betalen.

Tip! Neem je loon op als kost in je businessplan. Dit wordt vaak over het hoofd gezien of niet voldoende uitgewerkt, terwijl het wel mee bepaalt hoeveel je moet factureren of verkopen.

Een voordeliger loon als zelfstandige

Om te vermijden dat je met je zelfstandig loon in de hoogste belastingschijf terecht komt, heb je verschillende opties voor loonoptimalisatie. Je kan namelijk jezelf op een andere manier uitbetalen of bepaalde kosten op de zaak maken, die je normaal privé zou betalen.

Let op: dit geldt enkel voor vennootschappen.

Op deze manieren kun je jezelf een voordelig loon uitkeren
  • Keer jezelf een dividend uit. Op zo’n jaarlijkse winstuitkering betaal je minder belastingen dan op een maandelijks loon. Wel moet de vennootschap een roerende voorheffing betalen die van het dividend wordt afgehouden.
  • Voordelen alle aard , zoals een laptop, bedrijfswagen of telefoonabonnement, zijn interessant voor jou én voor je vennootschap. Je betaalt jezelf ermee uit en je kunt ze onderbrengen als beroepskost.
  • Bij uitgestelde inkomsten, zoals een VAPZ of een IPT, stort de vennootschap een bepaald bedrag dat jou later wordt uitgekeerd. Het gaat dan meestal om een vorm van pensioen. Deze premie kun je vaak ook inbrengen als kost voor de vennootschap.
  • Bij de aankoop van een kantoorruimte kan je met een gesplitste aankoop van onroerend goed kiezen voor een vruchtgebruikconstructie, waarbij de vennootschap zelf het gebruiks- en genotsrecht heeft van jullie kantoor en je als persoon de eigenaar bent. Na afloop van het vruchtgebruik blijf jij dan de volledige eigenaar van het vastgoed. Op vormen van gesplitste aankoop wordt tegenwoordig wel iets strenger toegezien door de fiscus.

Klaar om te starten?

Speciaal voor jou als starter hebben we alles wat je moet ondernemen in een handige lijst samengebracht. Download ons stappenplan en je weet precies wat te doen.

Of vat meteen de koe bij de horens en regel je aansluiting. Dit kan ook online!

Regel mijn aansluiting

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben
Starters

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Els Schellens

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende ment...

Lees meer
Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer