Vorige

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

02 september 2022 Katrien Jonckheer Starters

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Leestijd: Later lezen?

#1 Hoofd- of bijberoep: wat zijn de verschillen?

Je kan als zelfstandige in hoofd- of bijberoep beginnen, maar wat zijn de verschillen?

Bijberoep

Je bent minstens halftijds aan de slag als loontrekkende en kan de lokroep van het ondernemersbloed moeilijk negeren? Dan kan het sociaal statuut van zelfstandige in bijberoep een optie zijn. Het kan bovendien een springplank zijn naar een volledig zelfstandige activiteit, waarbij je voorzicht je netwerk opbouwt. Afhankelijk van je inkomsten, ben je wel-of niet btw-plichtig.

Hoofdberoep

Meteen starten in hoofdberoep

Je kan ook meteen in hoofdberoep je eigen zaak opstarten. Een stevige beslissing, die je best niet over één nacht ijs laat gaan. Wil je je beter informeren over de verschillen tussen bijberoep en hoofdberoep? Lees dan zeker ook dit artikel.

Van werknemer naar zelfstandige

Heb je een booming business en besluit je het niet langer te combineren met je vol-of halftijdse job? Dan kan je overstappen naar zelfstandige in hoofdberoep. Volgens een bevraging van Acerta bij meer dan 1000 zelfstandigen, zijn 7 op de 10 zelfstandigen nu gelukkiger dan toen ze in loondienst waren. Je geeft hierbij de voordelen van de sociale zekerheid van je hoofdactiviteit als loontrekkende op. Je denkt hier dus best goed over na. Hoe zie je het financiële plaatje? Voor welke ondernemingsvorm ga je? Informeer je sociaal verzekeringsfonds tijdig en laat je statuut aanpassen.

#2 Eenmanszaak of vennootschap: welke ondernemingsvorm kiezen?

Wanneer je je onderneming opstart, dan moet je kiezen tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Informeer je vooraf goed over de voor-en nadelen van beide ondernemingsvormen. Zo heb je voor een vennootschap een minimumkapitaal of voldoende aanvangsvermogen nodig, zijn er meer boekhoudkundige verplichtingen en vaste procedures voor heel wat beslissingen. Je geeft dus een stuk flexibiliteit op, die je wel hebt in een eenmanszaak. Daar tegenover staat wel dat je bij een vennootschap zelf beperkt aansprakelijk bent, je fiscaal statuut voordeliger is en het gemakkelijker is om je zaak over te laten. Wikken en wegen, dus!

Kan je achteraf nog veranderen, als je bijvoorbeeld de eenmanszaak ontgroeid bent?

Ja, je kan altijd nog de overstap maken naar een vennootschap. Hiervoor dien je je eenmanszaak te schrappen en je nieuwe vennootschap in de KBO in te schrijven. Zowel schrapping als inschrijving kosten je beide 92,50 euro.

# 3 Hoe gebeurt de uitkering van loon aan jezelf?

Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw ondernemingsvorm. Bij een eenmanszaak moet je geen loon betalen, want de inkomsten zijn rechtstreeks voor jou. Bij een vennootschap keer je jezelf een loon uit. Je dient wel personenbelasting te betalen op alles wat binnenkomt. Opgelet, hier betaal je natuurlijk belastingen en sociale bijdragen op. Hoe hoger je loon, hoe hoger deze liggen.

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden tot loonoptimalisatie. Zo kan je ervoor kiezen om jezelf een dividend uit te keren, waar minder belastingen op zijn dan op een maandelijks loon. Je VAPZ kan je dan weer inbrengen als kost voor de vennootschap. En wist je dat je ook je je energiefactuur kan laten betalen door je vennootschap? Zeker interessant nu de energieprijzen de pan uitrijzen.

Neem een vlotte start met onze Starters academie!

Op 6 september schieten we terug uit de startblokken met gratis online workshops. Onze experten leggen je van A tot Z uit hoe je opstart als zelfstandige, hoe je je business-, financieel en marketingplan kan vormgeven, enz. Je kiest zelf welke webinars je volgt en in welke volgorde.

Schrijf je nu in

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Interessante events in oktober voor startende zelfstandigen
Starters

Interessante events in oktober voor startende zelfstandigen

30 september 2022 Majel Slabbinck

We verzamelden de meest interessante evenementen van oktober om aan deel te nemen als (startende) zelfstandige. Ze zijn bovendien allemaal gratis. Laat je dus vooral inspireren!

Lees meer
Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?
Starters

Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?

23 september 2022 Els Schellens

Ben je (bijna) afgestudeerd en plan je te starten als vrij beroeper? Je bent niet alleen. In de meeste vrije beroepen stijgt het aantal jonge starters jaar na jaar, blijkt uit een analyse van Acerta in samenwerking met UNPLIB en NSZ op basis van de cijfers van RSVZ. Acerta helpt je met een vliegende start!

Lees meer
Van werknemer naar zelfstandige: de juiste keuze voor jou?
Starters

Van werknemer naar zelfstandige: de juiste keuze voor jou?

23 augustus 2022 Katrien Jonckheer

Je werknemersstatuut vaarwel zeggen en je eigen baas worden? Het is meestal een grote stap in het ongewisse, maar wel een stap die de moeite loont. Uit Acerta’s tweejaarlijkse graadbarometer bij startende zelfstandigen blijkt dat zeven op de tien zelfstandigen nu gelukkiger zijn dan voordien toen ze nog in loondienst werkten.

Lees meer