Vorige

Deconnecteren: vooral een kwestie van afspraken maken

27 juli 2021 Kristel Minten Werkgevers

Het is niet onlogisch dat ‘welzijn op het werk’ een van de belangrijkste hr-thema’s wordt voor de komende jaren. Thuiswerk heeft immers de grens tussen werk en privé vervaagd. Heel wat werknemers slagen er niet in om na de werkuren hun knop naar ‘vrije tijd’ om te draaien. Nochtans kunnen werkgevers hun medewerkers hierin ondersteunen, want deconnecteren is vooral een kwestie van afspraken maken.

Leestijd: Later lezen?

Vrees voor burn-out

Hoge werkdruk kan ervoor zorgen dat talentvolle medewerkers uitvallen of zelfs je onderneming verlaten. In een krappe arbeidsmarkt, met schaarste aan talentvolle medewerkers, valt dat scenario ongetwijfeld te vermijden. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat bijna één op de vijf werknemers vreest binnenkort uit te vallen met een burn-out. Toch neemt slechts één op de drie bedrijven actie om de werkstress en psychologische belasting op de werkvloer te verminderen, en slechts 18 % neemt maatregelen opdat hun medewerkers kunnen deconnecteren. Dat blijkt uit een recente bevraging van Acerta.

Afspraken rond beschikbaarheid

Telewerken blijft een vaste waarde in de toekomst. Het plaats- en tijdsonafhankelijk werken zorgen er echter voor dat het niet meer zo duidelijk is wanneer mensen wel of niet aan het werk zijn. Welke collega’s werken wanneer? Hoe kan/mag een werknemer zijn werkdag afbakenen?

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken betekent niet dat medewerkers altijd beschikbaar moeten zijn. Iedereen moet kunnen deconnecteren, recupereren en de batterijen terug opladen. Je medewerkers helpen deconnecteren doe je door goede afspraken te maken rond beschikbaarheid en bereikbaarheid, zodat iedereen weet wanneer hij/zij beschikbaar/bereikbaar moet zijn en daar geen twijfels over kunnen bestaan.

Denk ook tijdig na over de vakantieperiode en maak goede afspraken rond overdracht en back-ups. Op deze manier kunnen je medewerkers zonder zorgen op vakantie en kunnen ze zich een volledig loskoppelen van het werk.

Troef in een krappe arbeidsmarkt

Bedrijven beseffen het belang van ‘welzijn op het werk’, en duiden het ook aan als een van de belangrijkste hr-thema’s voor de komende jaren. 35 % van de werkgevers vreest zijn beste medewerkers te verliezen na de coronacrisis, waarbij 29 % van hen vermoedt dat de werkstress de reden hiervoor zal zijn.

Volgens de Self Determination Theory zijn er drie basisingrediënten voor gelukkige medewerkers: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC). Door het thuiswerken staat de betrokkenheid onder druk. Hoewel de Belgische werknemers door het vele thuiswerken meer autonomie ervaren, voelen ze zich minder verbonden met hun organisatie, hun werkgever en hun collega’s. Leidinggevenden gaan daarom best samen met de medewerkers na op welke manier ze de betrokkenheid invulling kunnen geven in een hybride werkvorm.

Maak een succes van het hybride werken

Het nieuwe hybride werken is een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Laat je begeleiden om deze nieuwe manier van werken tot een succes te maken, juridisch én praktisch.

Hybride werken

Deel dit artikel

ellips-kristel-minten

Geschreven door Kristel Minten

HR Projectmanager

Gerelateerde artikels

Wanneer is het te warm om te werken?
Werkgevers

Wanneer is het te warm om te werken?

16 juni 2022 Miet Vanhegen

Wanneer de temperaturen de hoogte in gaan, kan dat gezondheidsrisico’s op de werkvloer met zich meebrengen. De Belgische wetgeving voorziet beschermingsmaatregelen. We geven je een overzicht van de geldende regels.

Lees meer
Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer
Hybride werken is de toekomst
Werkgevers

Hybride werken is de toekomst

24 maart 2022 Hannelore Van Meldert

De verplichte thuiswerkregels door corona zijn weggevallen en dus mogen je medewerkers weer elke dag naar kantoor komen. Maar willen werknemers dat ook? Uit onderzoek bij meer dan 2.000 werknemers blijkt dat 93% van de werknemers niet meer voltijds naar kantoor wil. Als er een winnaar is van de afgelopen twee coronajaren, dan maakt hybride werken a...

Lees meer