Start nu met je hybride werkvorm
Het nieuwe hybride werken is een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Laat je begeleiden om deze nieuwe manier van werken tot een succes te maken, juridisch én praktisch.
Download whitepaper Hybride werken
Het blijft zoeken naar een goed evenwicht tussen werken op kantoor en thuiswerk. 9 op de 10 bedrijven is positief over de hybride werkvorm, maar met voorzichtige stapjes. Zo kiest 6 op de 10 ondernemingen ervoor om zijn medewerkers minstens 3 dagen opnieuw op kantoor te laten komen. Dat blijkt uit een onderzoek.
Ooit was thuiswerk eerder een voorrecht, tot het plots een verplichte of sterk aangeraden coronamaatregel werd. Gaan we, nu die aanbeveling van de overheid weggevallen is in Vlaanderen en Wallonië, terug naar de “oude” situatie? Niet helemaal, zo blijkt. 9 op de 10 ondernemingen is van plan om de hybride werkvorm – een mix tussen thuiswerk en werk op kantoor – definitief in te voeren. Hybride werken werkt wel degelijk voor een meerderheid van de organisaties.
Zover gaat het niet, blijkt uit het onderzoek. In de grote groep (90 %) die kiest voor hybride werken, vraagt 6 op de 10 bedrijven zijn personeel om op de eerste plaats in het bedrijf te werken, met telewerk als alternatief. Concreet willen ze dat werknemers minstens drie dagen per week op kantoor zijn. 29 % interpreteert het net andersom: in de eerste plaats thuis werken en slechts sporadisch naar kantoor komen. 9 % van de werkgevers zal zijn personeel vragen om de hele werkweek naar kantoor te komen. Hybride werken breekt dus niet in alle ondernemingen door, vooral bij kleinere bedrijven (nog) niet.
Een (gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor is wenselijk, zeker om de connectie tussen medewerkers en het bedrijf te (blijven) stimuleren. Of het nu om twee of drie dagen thuiswerk gaat is minder belangrijk. Wat wel belangrijk is, is om een zinvolle combinatie te maken van het type werk en het soort contact daarbij nodig is. De soort activiteit, het doel en de gewenste interactie zullen bepalen of er best van kantoor wordt gewerkt of niet. En dat vergt een nieuwe ‘mindset’. Vul de kantoortijd bijvoorbeeld nuttig in met brainstormsessies, team meetings, individuele overlegmomenten, etc. En vergeet zeker niet extra aandacht aan informele momenten te besteden, want dat gaat vaak verloren bij digitaal werken.
Dat 90 % van de ondernemingen voor een hybride werkvorm gaat, hadden weinig mensen twee jaar geleden durven denken. Het gaat echter nog om voorzichtige stapjes. Dit is duidelijk nog maar het begin. Ook al omdat hybride werken over veel meer gaat dan de werkplek alleen. Het hybride werken moet aansluiten bij de doelen van je bedrijf en de implementatie ervan moet het ritme van je organisatie volgen. Bovendien gaat het niet enkel over de factor plaats, maar ook over de factor tijd. Mensen werken soms synchroon en een andere keer asynchroon, zoals ze soms fysiek samenwerken en soms fysiek apart. Om álles uit het concept hybride werken te halen, is er dus nog werk aan de winkel. Maar de eerste stappen zijn alvast gezet.
Het nieuwe hybride werken is een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Laat je begeleiden om deze nieuwe manier van werken tot een succes te maken, juridisch én praktisch.
Download whitepaper Hybride werkenHogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.
Lees meerDe verplichte thuiswerkregels door corona zijn weggevallen en dus mogen je medewerkers weer elke dag naar kantoor komen. Maar willen werknemers dat ook? Uit onderzoek bij meer dan 2.000 werknemers blijkt dat 93% van de werknemers niet meer voltijds naar kantoor wil. Als er een winnaar is van de afgelopen twee coronajaren, dan maakt hybride werken a...
Lees meerVaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.
Lees meer