Vorige

Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?

06 oktober 2021 Annelies Bries Werkgevers

Heeft thuiswerk ervoor gezorgd dat er minder nood is aan structurele loopbaanonderbreking? De voorbije maanden werd er beduidend minder beroep gedaan op tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof of palliatief verlof. Het gaat in de zomer om een daling van 12 % in vergelijking met dezelfde periode in 2019 en 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta. Vermoedelijk spelen de coronapandemie en het thuiswerken daar een rol in.

Leestijd: Later lezen?

Populariteit loopbaanonderbrekingen is gedaald

Werknemers kunnen via een loopbaanonderbreking het werk voor een bepaalde periode voltijds of deeltijds onderbreken. Er bestaan verschillende vormen van loopbaanonderbreking: tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof, palliatief verlof en verlof om medische bijstand.

De populariteit van loopbaanonderbreking is al sinds oktober 2020 lager dan ‘gewoonlijk’. Vooral tijdens de zomermaanden is de daling van het aantal opgenomen loopbaanonderbrekingen opvallend. De verklarende factoren? De coronapandemie en telewerk.

Goede werk-privébalans vermindert nood aan loopbaanonderbreking

Het voorbije jaar heeft thuiswerk een doorbraak gemaakt in bedrijven. Uit een bevraging van Acerta blijkt dat negen op de tien werkgevers overtuigd zijn van een hybride werkvorm (een mix van werken op kantoor en thuis- of telewerk). En wie thuiswerkt, kan het werk ook even kort onderbreken (bijvoorbeeld om de kinderen van school af te halen) of wint tijd door geen woon-werkverplaatsing te moeten doen, waardoor een loopbaanonderbreking niet meer zo nodig lijkt te zijn.

Blijvend effect of niet?

Of de trend van de afgelopen zomermaanden zich zal verder zetten in de toekomst, valt nog af te wachten. Werknemers komen ondertussen opnieuw (regelmatig) naar kantoor. Thuiswerk zal niet volledig verdwijnen, maar de vraag is of één of twee dagen thuiswerk genoeg zullen zijn voor werknemers om zich te organiseren voor een optimale werk-privébalans.

Besteed je administratie uit

Je werknemers doen beroep op ouderschapsverlof of tijdskrediet met motief, zoals palliatief verlof of verlof om medische bijstand. Deze procedures vragen specifieke juridische kennis en heel wat administratieve formaliteiten. Extra werk dus voor je personeelsdienst. Al eens aan outsourcing van dit werk gedacht?

Ontdek jouw voordelen

Deel dit artikel

acerta-annelies-bries.png

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?
Werkgevers

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?

13 oktober 2021 Miet Vanhegen

De regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. Arbeidsmarkthervormingen en fiscale wijzigingen zijn voorzien. Welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers? We sommen ze voor jullie op.

Lees meer
Sectorale onderhandelingen 2021-2022
Werkgevers

Sectorale onderhandelingen 2021-2022

12 oktober 2021 Leen Smeets

Om de twee jaar onderhandelen de sectoren over nieuwe sectorale akkoorden. Wat is een sectoraal akkoord? Zijn er grenzen aan een sectoraal akkoord? Wat met de coronapremie? We geven een antwoord op de belangrijkste vragen over de sectorale onderhandelingen van 2021-2022.

Lees meer
Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer