Vorige

Nieuw steunpakket voor horeca en zwaar getroffen sectoren

22 april 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De federale regering heeft een bijkomend sociaaleconomisch steunpakket klaar voor de heropstart van verschillende sectoren. Kan jij binnenkort je zaak heropstarten? Of wil je je tijdelijk werkloos personeel terug aan het werk te zetten? In dit artikel geven we je een overzicht van de nieuwe steunmaatregelen, die van start gaan zodra ze gepubliceerd zijn in het Belgisch Staatsblad.

Leestijd: Later lezen?

Voor wie is het steunpakket?

Het steunpakket is bedoeld voor sectoren die binnenkort kunnen heropstarten, zoals de horeca en de evenementensector. Ook voor sectoren waar tijdelijk werkloze werknemers terug aan het werk gezet worden, zijn er steunmaatregelen voorzien.

Wat staat er in het steunpakket?

1. Vrijstelling van jaarlijkse vakantiebijdrage in de horeca

Op de ministerraad in maart werd al beslist om horeca-uitbaters een uitstel te geven van 6 maanden op de jaarlijkse bijdrage van 10,27 % op de bruto jaarlonen. De regering besliste om nog een stapje verder te gaan, van uitstel komt deze keer toch afstel. De bijdrage op brutolonen te betalen in  2021 valt weg voor horeca werkgevers.

2. RSZ-vermindering om tijdelijke werklozen terug aan het werk te zetten

Zet jij jouw tijdelijk werkloze werknemers terug aan het werk? Of neem je extra werknemers in dienst? Dan kan je in het derde kwartaal van 2021 rekenen op een RSZ-vermindering. Deze vermindering geldt voor bedrijven uit alle sectoren en voor maximaal 5 werknemers per vestigingseenheid. De vermindering zal gemoduleerd worden toegekend: bedrijven die zwaar getroffen zijn, zullen een hogere vermindering genieten dan bedrijven met een minder zware impact op de omzet.

3. Beschermingspremie voor niet-medische contactberoepen

Wie langdurig tijdelijk werkloos was in een sector die op 1 maart 2021 verplicht gesloten werd, heeft recht op een eenmalige bijkomende premie van maximaal 780 euro bovenop de uitkeringen voor die dagen. De sector van de niet-medische contactberoepen zoals de schoonheidssalons, pedicure, tattoozaken en massagesalons, maar ook de kappers vielen omwille van die datum initieel uit de boot. Dat wordt nu recht gezet door de regering. Ook voor langdurig tijdelijk werklozen uit de sectoren zal de premie worden betaald. Hoe deze wordt berekend, lees je in dit artikel.

4. Stimuleren van studentenjobs in de sectoren die mogen heropenen

Omdat studentenjobs een belangrijke ondersteuning bieden in de horeca, de evenementensector en de culturele sector, zullen de uren die een jobstudent in deze sectoren werkt in het derde kwartaal van 2021 niet worden meegerekend in de 475 uren die een voordeeltarief van de solidariteitsbijdragen genieten, net zoals dat ook het geval is in zorg en onderwijs voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

5. Tijdelijke btw-verlaging voor de horeca

De horeca zal kunnen rekenen op een tijdelijke btw-verlaging, zodra de terrassen worden heropend en dat tot en met 30 september 2021. Deze tijdelijke verlaging heeft betrekking op maaltijden en alle dranken. De btw op deze producten wordt verlaagd naar 6%.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Coronasteunmaatregelen officieel verlengd tot en met 30 september 2021
Werkgevers

Coronasteunmaatregelen officieel verlengd tot en met 30 september 2021

30 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek

De verlenging van de tijdelijke coronasteunmaatregelen, die al aangekondigd werd op 17 mei door de regering, is nu ook officieel gepubliceerd. Acerta geeft je een overzicht van de coronasteunmaatregelen waarop je alvast tot en met 30 september beroep kan doen.

Lees meer
Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?
Werkgevers

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?

20 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité zat op 19 juli opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Wat werd er beslist? En hebben die beslissingen een impact op bedrijven? Acerta geeft een overzicht.

Lees meer
Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven
Werkgevers

Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven

16 juli 2021 Miet Vanhegen

Op 14 juli werd de nieuwe versie van de Generieke Gids gepubliceerd. Door de gewijzigde overheidsmaatregelen, was de vorige versie van de Generieke Gids aan wijziging toe.

Lees meer