Vorige

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?

20 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Verstrengingen voor reizigers en kader voor veilige evenementen

Het overlegcomité van 19 juli 2021 houdt de huidige coronamaatregelen aan en benadrukt het belang ervan. Tegelijk worden de test- en quarantaineregels voor sommige terugkerende reizigers wel verscherpt. Daarnaast is het Covid Safe Ticket, dat coronaveilige evenementen mogelijk moet maken, in de steigers gezet.

Wat deze beslissing inhoudt, lees je in deze blog. Let wel op, de maatregelen moeten nog officieel gepubliceerd worden.

Leestijd: Later lezen?

Huidige coronamaatregelen

De huidige coronamaatregelen in uitvoering van het Zomerplan blijven ongewijzigd.

Het Overlegcomité herhaalt ook het belang van het dragen van een mondmasker, het houden van veilige afstand en het voldoende ventilerenvan binnenruimtes. Met uitzondering voor kinderen onder de 12 jaar, blijft het dragen van het mondmasker verplicht op de voorgeschreven plaatsen.

Ook op de werkvloer moet je alle sanitaire maatregelen blijven volgen, zoals beschreven in de (recent geüpdatete) generieke gids en eventuele sectorale protocollen. Over de laatste richtlijnen lees je meer in deze blog.

Terugkerende reizigers

De geldendereisregels blijven van kracht. Deze kan je hier nalezen.

Keert je medewerker daarnaast terug uit een land binnen de EU of de Schengenzone waar gevaarlijke virusvarianten circuleren, en is hij nog niet volledig gevaccineerd (volledige vaccinatie plus twee weken), dan zal hij op dag 1 na de terugkeer een PCR-test moeten laten afnemen en nadien in quarantaine gaan tot het resultaat gekend is. Ook op dag 7 moet een PCR-test afgelegd worden.

De test op dag 1 is niet nodig als je medewerker tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst op het Belgisch grondgebied op de reisbestemming een PCR-test ondergaat.

Coronaveilige evenementen

Vanaf 13 augustus 2021 zullen professioneel georganiseerde evenementen (vanaf minstens 1.500 personen) buiten vrijblijvend gebruik kunnen maken van de Covid Safe Ticket regeling (CST). Privé evenementen en de toegang tot onder meer horeca of winkelcentra blijven buiten de scope van het CST. Dat ticket vermeldt of een bezoeker volledig gevaccineerd is, een negatieve coronatest heeft afgelegd of hersteld is van COVID-19. Enkel een PCR-test van maximum 48 uur oud wordt aanvaard, snelle antigeentesten niet.

Vanaf 1 september 2021 zou het CST ook gebruik kunnen worden voor evenementen binnen.

Maak je gebruik van de CST-regeling, dan kan je een evenement organiseren zonder mondmaskers, zonder social distancing-maatregelen en zonder beperkingen met betrekking tot het screenen van je evenement op COVID-19 veiligheidsrisico’s en COVID-19 veiligheid. Doe je er geen beroep op, dan blijven alle sanitaire maatregelen wel van toepassing.

Perspectief na de zomer

Het volgende overlegcomité staat midden augustus gepland met het oog op de stapsgewijze versoepeling van de resterende beperkingen.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?

31 januari 2022 Ellen Van Grunderbeek

De overheid voorziet twee steunmaatregelpakketten voor bedrijven die te kampen hebben met personeelsuitval door de omikrongolf. Acerta geeft je een overzicht.

Lees meer