Vorige

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. Op 28 december heeft het Overlegcomité echter een nieuw Koninklijk Besluit uitgewerkt omdat de Raad van State de eerdere beslissing om de cultuursector te sluiten, heeft geschorst. We geven je een overzicht van de huidige maatregelen die lopen tot 28 januari 2022.  

Leestijd: Later lezen?

Evenementen en vrije tijd niet meer volledig aan banden

Op 22 december besloot het overlegcomité dat bioscopen, theaters en concertzalen moesten sluiten, maar ook andere binnenactiviteiten, onder meer in bowlings, binnenruimtes van pretparken en dierentuinen, konden tijdelijk niet doorgaan. De Raad van State schorste het verbod op binnenactiviteiten in de culturele sector (bioscopen, theaters, concertzalen enz.). Deze activiteiten mogen vanaf 29 december 2021 dan ook voorlopig nog verder plaatsvinden, mits de nodige maatregelen zoals deze eerder golden worden gerespecteerd. Zij kunnen momenteel de deuren openen voor een zittend publiek van maximaal 200 personen.  

Huwelijken, uitvaarten en sportactiviteiten kunnen wel doorgaan. Ook musea mogen geopend blijven. Buitenevenementen blijven mogelijk, evenwel met een verbod op het gebruik van tenten en/of overkappingen. 

Bij professionele en amateur sportwedstrijden binnen én buiten is publiek niet langer toegelaten. 

Winkelen en kerstmarkten blijven mogelijk

Winkelen blijft mogelijk, maar wordt beperkt tot maximaal twee personen (minderjarige kinderen niet meegerekend). Als winkelier zal je het aantal klanten moeten beperken tot één klant per tien vierkante meter. Kerstmarken buiten mogen doorgaan.

Er wordt voorzien in meer controle op de toeloop van mensen in winkelstraten en op kerstmarkten.

Ondersteuning via tijdelijke werkloosheid corona

De regering heeft voorzien dat je voor je medewerkers die niet aan het werk kunnen tot en met 31 maart 2022, beroep zal kunnen blijven doen op de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona.

Andere maatregelen blijven geldig

De andere reeds geldende maatregelen blijven ongewijzigd van kracht, zoals de verplichting tot thuiswerk met één terugkeerdag per week sinds 20 december en de maatregelen voor de horeca.

Het volgende overlegcomité staat begin januari gepland.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Sociaal-juridische updates Trefzeker

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen
Werkgevers

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen

28 december 2021 Nele Mertens

Je kan je medewerkers bedanken met een coronapremie van maximaal 500 euro. Aangezien er in sommige sectoren nog geen sectoraal akkoord is, krijgen werkgevers meer tijd om een coronapremie te bestellen.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?

13 december 2021 Nele Mertens

De regering heeft op 10 december beslist om enkele bestaande steunmaatregelen te verlengen en ook om nieuwe steunmaatregelen in het leven te roepen. Via deze steunmaatregelen willen ze de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de beperkende coronamaatregelen steunen.

Lees meer
Extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus
Werkgevers

Extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

06 december 2021 Annelies Bries

Het overlegcomité kwam op 3 december 2021 vervroegd samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen het coronavirus. We bekijken welke impact dit mogelijks heeft op jou en je medewerkers.

Lees meer