Vorige

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

17 maart 2022 Angela Mastronardi Werkgevers

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen. Wanneer is het interessant om te veranderen van sociaal secretariaat? En hoe moet je dat dan precies aanpakken? We lichten het voor je toe.

Leestijd: Later lezen?

Wanneer veranderen van sociaal secretariaat?

Je sociaal secretariaat is een partner die je 100% moet kunnen vertrouwen en waarop je moet kunnen bouwen. Je wil je immers kunnen focussen op de zaken die er echt toe doen voor je bedrijf: kwalitatieve diensten en/of producten, je klanten tevreden houden en je personeel ondersteunen. Je medewerkers verwachten natuurlijk dat hun loon correct en tijdig uitbetaald wordt, en af en toe zitten ze met hr-vragen. Dat is nu net waar een sociaal secretariaat jou uit de nood kan helpen.

Hoe veranderen van sociaal secretariaat? Zo pak je het aan!

Stap 1: Kies een sociaal secretariaat

Je hebt besloten: je wil veranderen van sociaal secretariaat. Maar hoe kies je een sociaal secretariaat in België? Waarop moet je letten? Je kan enerzijds in kaart brengen wat de pijnpunten zijn bij je huidig sociaal secretariaat en die zaken meenemen in je zoektocht naar een nieuw sociaal secretariaat.

Verder besteed je best voldoende aandacht aan de dossierbeheerder, tools en dienstverlening in het algemeen.

Dossierbeheerder Tools Dienstverlening
De dossierbeheerder is jouw persoonlijk aanspreekpunt bij je sociaal secretariaat. Is er een match? Is je dossierbeheerder goed bereikbaar? Denkt hij/zij mee? Het zijn allemaal belangrijke aspecten die je in de overweging mee moet nemen. Wat zijn de mogelijkheden van de tool(s) van jouw sociaal secretariaat. Zijn de tools gebruiksvriendelijk? Voldoen ze aan de verwachtingen/noden die jullie hebben? Vraag op voorhand zeker een demonstratie en eventueel een testaccount. Het verschil maakt een sociaal secretariaat met zijn dienstverlening. Is die wel afgestemd op de noden van jouw organisatie en/of jouw sector? Het is een vraag die je zeker moet stellen wanneer je wil veranderen van sociaal secretariaat.

Stap 2: Bekijk je huidig aansluitingsovereenkomst en verstuur je opzegbrief

Je hebt een nieuw sociaal secretariaat gekozen, dan is het tijd om afscheid te nemen van je huidig sociaal secretariaat. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Bekijk tot wanneer je huidige aansluitingsovereenkomst loopt, want er is een minimum contractduur (die meestal drie jaar is). Je kan niet overstappen van sociaal secretariaat voor je contract afgelopen is.
 • Hou rekening met een opzegtermijn van zes maanden. Als jouw contract afloopt op 1 januari volgend jaar, dan moet je vóór eind juni je huidige overeenkomst opzeggen. Bovendien kan je enkel wisselen op de eerste dag van een nieuw trimester (1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober), vanwege de RSZ-aangifte.
 • Stuur je opzegbrief ruim zes maanden op voorhand naar je sociaal secretariaat.

Stap 3: Sluit je aan bij Acerta

De laatste stap? Sluit een aansluitingsovereenkomst af met je nieuw sociaal secretariaat. Acerta helpt je met de nodige administratie voor een vlekkeloze start. Download hier ons volledig stappenplan.

Waarom kiezen voor sociaal secretariaat Acerta?

Waarom is Acerta de beste keuze als sociaal secretariaat voor jouw onderneming? We lijsten het op:

 • Eén vaste dossierbeheerder
  Je zit met een vraag of hebt nood aan advies? Jouw vaste dossierbeheerder, uit jouw regio, is maar een telefoontje verwijderd.
 • Vlekkeloze loonverwerking
  Of het nu gaat om de berekening van loonpakketten, een correcte verwerking van de loonadministratie of de uitbetaling zelf… Acerta heeft alle kennis, ervaring en technologie in huis om dit deels of volledig van je over te nemen.
 • Digitale ondersteuning
  Alhoewel we persoonlijk contact belangrijk vinden, zet Acerta ook in op digitalisering. Met tools als Acerta Connect HR Office of ons digitaal personeelsdossier, heb je een all-inpakket voor loonbeheer én hr-administratie. Voor jou én elke medewerker. Gemakkelijk!
 • Totale hr-ontzorging
  Zoek je naast een dossierbeheerder ook iemand die je bijstaat met raad en daad in geval van sociaaljuridische vragen? Ons team van experten staat voor je klaar.

Deze klant is alvast héél tevreden bij Acerta:

Stap vandaag nog over naar Acerta

We maken tijd om naar je verhaal te luisteren en kijken hoe we voor jou die hr-partner kunnen zijn die wél het verschil maakt. Het kost je niets en het is uiteraard geheel vrijblijvend.

Ja, vertel me meer!

Deel dit artikel

angela-mastronardi.png

Geschreven door Angela Mastronardi

Gerelateerde artikels

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer
Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

28 april 2022 Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij
Werkgevers

Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij

27 april 2022

Wil je graag je medewerkers een extra beloning toe kennen? Dan is de loonbonus cao90 een fiscaal interessante manier.

Lees meer