pensioen, rematching, stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, SWT, pensioenleeftijd, vervroegd pensioen, medisch pensioen, einde loopbaan Gemiddelde pensioenleeftijd vandaag 62 jaar - Acerta
Vorige

Wanneer gaan jouw medewerkers met pensioen?

29 augustus 2019 Werkgevers

De officiële pensioenleeftijd in België ligt tot en met 2024 op 65 jaar. Maar is dat ook de leeftijd waarop jouw medewerkers voorgoed afscheid nemen van de arbeidsmarkt? Dat blijkt niet het geval te zijn, want de gemiddelde reële pensioenleeftijd ligt momenteel op 62 jaar. Dat is lager dan de wettelijke pensioenleeftijd, maar het is wel een stijging met 2,5% sinds 2010. We werken dus steeds langer.

Leestijd: Later lezen?

Pensioen veroorzaakt geen gat in de arbeidsmarkt

In 2018 werd 3,65% van de contracten van onbepaalde duur beëindigd. Een contractbeëindiging betekent trouwens niet automatisch dat deze werknemers verdwijnen van de arbeidsmarkt. Vaak zetten zij ergens anders hun professionele carrière verder. Bij slechts 0,2% was de reden van de contractbeëindiging het (vervroegd) pensioen. Het aandeel werknemers dat van de arbeidsmarkt verdwijnt wegens pensioen - wettelijk of vervroegd - is dus eigenlijk best klein.

Impact SWT is beperkt

Het aantal werknemers dat uit dienst treedt via het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), ook wel gekend als het vroegere brugpensioen, is in dalende lijn. Via dit stelsel hebben werknemers van een zekere leeftijd die worden ontslagen recht op een vaste werkloosheidsuitkering en op een aanvullende vergoeding. Deze aanvullende vergoeding is verschuldigd door de (vroegere) werkgever.

De voorbije jaren zijn de voorwaarden om toegang te krijgen tot het stelsel verstrengd en er zijn almaar minder werknemers die er toegang tot krijgen. Wie onder het SWT viel, was in 2018 gemiddeld 61 jaar oud. Als de som van alle ontslagredenen gelijk is aan 100%, dan is SWT goed voor maar 1,39% van alle uitdiensttredingen.

Vertrek wegens medische redenen baart zorgen

In 2018 was de leeftijd waarop het contract van werknemers in de private sector een einde neemt wegens medische redenen gemiddeld 44,6 jaar. Dat wil zeggen dat ze aan een leeftijd van 40 jaar, ongeveer halverwege de loopbaan, beroepsinactief worden. 3,2% van de contractbeëindigingen zijn omwille van medische redenen. Daar schuilt dus de echte uitdaging voor de werkgever.

Het is belangrijk om je medewerkers gezond en wel op de werkvloer te houden. Fysiek en mentaal fitte medewerkers zijn langer inzetbaar en verzekeren je bedrijf van een maximale productiviteit in een competitieve arbeidsmarkt. Focus daarom op werk dat écht wendbaar en werkbaar is. Zorg dat je medewerker uitdaging en plezier in zijn of haar werk vindt en blijft vinden.

Overweeg ook rematching om het talent van jouw medewerker op de juiste plaats in te zetten. Medewerkers die een functie vervullen waarvan de jobinhoud aansluit bij hun persoonlijke voorkeuren en talenten, voelen zich beter in hun vel en vallen minder snel uit.

Meer weten over de verschillende einde loopbaanopties? Volg een van onze opleidingen:

Einde loopbaan: alle scenario’s op een rij

Einde loopbaan: alle scenario’s op een rij

Tijdens deze opleiding kom je alles te weten over de einde loopbaanmaatregelen zoals die vandaag bestaan: SWT, landingsbanen en pensioen.

Meer informatie
SWT (brugpensioen): een klare kijk

SWT (brugpensioen): een klare kijk

Voor SWT of brugpensioen zijn de voorwaarden verstrengd. We geven je een overzicht van de nieuwe regels tijdens deze halve dag opleiding.

Schrijf je hier in

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waarom inzetten op de talenten van je medewerkers?
Werkgevers

Waarom inzetten op de talenten van je medewerkers?

10 augustus 2021 Goedele Laga

Inzetten op de talenten van je medewerkers is van niet te onderschatten belang in de huidige arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt staat immers onder druk, en de zoektocht naar talentvolle medewerkers is een ware uitdaging.

Lees meer
Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht tijdens schooljaar 2021-2022
Werkgevers

Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht tijdens schooljaar 2021-2022

08 juli 2021 Miet Vanhegen

De Vlaamse regering zet in op een heus opleidings- en loopbaanoffensief dat kadert in ‘Alle hens aan dek’. Volgend schooljaar wordt er een tijdelijk gezamenlijk initiatiefrecht voor het Vlaams opleidingsverlof in het leven geroepen.

Lees meer
Een zomer vol hr-inspiratie
Werkgevers

Een zomer vol hr-inspiratie

01 juli 2021 Kathelijne Verboomen

Tijdens de zomer heb je vaak nét iets meer ademruimte, waardoor deze periode de ideale gelegenheid is om je kennis bij te schaven. Acerta heeft een heleboel gratis hr-webinars die je kan herbekijken.

Lees meer