Vorige

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

25 februari 2021 Liselot Baert Werkgevers

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Leestijd: Later lezen?

Tijdelijk of permanent deeltijds werken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om deeltijds te werken. Een eerste vraag die je moet stellen aan je werknemer: gaat het om een tijdelijke of definitieve vermindering van de arbeidsduur? Dat kan je achterhalen door naar de reden te vragen. Heeft je medewerker nood aan meer rust omdat het even te druk is? Heeft je medewerker meer tijd nodig voor familie of kinderen? Is de job gewoonweg te zwaar? Op basis van het antwoord kunnen jullie besluiten om de prestaties definitief of tijdelijk te verminderen.

Tijdelijk deeltijds werken

Wanneer je medewerker tijdelijk deeltijds wil werken, dan kan dat bijvoorbeeld via tijdskrediet of thematisch verlof. Toch als je medewerker voldoet aan de nodige voorwaarden. Als je medewerker hier geen beroep op kan doen, dan zijn er ook nog alternatieven, zoals onbetaald verlof of toegestane afwezigheid. Hiervoor hoef je het arbeidscontract niet aan te passen.

Definitief deeltijds werken

Het is ook mogelijk dat je medewerker definitief deeltijds wil werken. Dit vergt wél een aanpassing van het arbeidscontract. Je zal een deeltijdse arbeidsovereenkomst moeten opmaken, die schriftelijk afgesloten wordt. In dat contract zal je duidelijk moeten noteren hoeveel uren er (vast of gemiddeld) gewerkt moeten worden per week. Voor werknemers met een vast uurrooster zal het uurrooster opgenomen moeten worden in de arbeidsovereenkomst. Indien de werknemer met een variabel uurrooster werkt, dan wordt er verwezen naar de modaliteiten van bekendmaking van het uurrooster opgenomen in het arbeidsreglement.

Ga, onder andere, zeker ook na of de vaste deeltijdse uurroosters die de grenzen van de voltijdse uurroosters te buiten gaan, opgenomen zijn in het arbeidsreglement. Er is trouwens ook een minimale wekelijkse arbeidsduur voor deeltijdse werknemers: ze moeten minstens 1/3e van een voltijds tewerkstellingsregime binnen jouw organisatie (zelfde categorie) presteren. Hier bestaan enkele uitzonderingen op.

Schrijf je in voor onze opleiding: ‘Deeltijds werken van A tot Z’

Deeltijds werken impliceert een kleinere prestatiebreuk dan voltijds werken. Deze wordt verplicht in de overeenkomst opgenomen. Maar ken je ook het verschil tussen vrijwillig en onvrijwillig deeltijdse arbeid? Pas je de regels rond overuren en meeruren correct toe? En wat met de feestdagenreglementering?

Ontdek de opleiding

Deel dit artikel

Acerta_Liselot Baert

Geschreven door Liselot Baert

legal trainer consultant

Gerelateerde artikels

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?
Werkgevers

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag verplaatst naar het vaccinatiecentrum en een ongeval heeft, wordt het ongeval dan als een arbeids(weg)ongeval beschouwd?

Lees meer
Vlaams Parlement breidt antidiscriminatiebepalingen uit
Werkgevers

Vlaams Parlement breidt antidiscriminatiebepalingen uit

09 april 2021 Miet Vanhegen

Op 9 april 2021 trad het decreet dat de Vlaamse antidiscriminatiebepalingen voor een evenredige participatie op de arbeidsmarkt uitbreidt, in werking.

Lees meer
Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof
Werkgevers

Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof

07 april 2021 Evy Schoels

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers onder bepaalde voorwaarden mantelzorgverlof opnemen.

Lees meer