Vorige

Ziekteverzuim daalt, maar niet in de zorgsector

31 maart 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De maatregelen die we nemen tegen de verspreiding van het coronavirus, houden ook andere ziektes op afstand. Het kort ziekteverzuim bij Belgische werknemers is in 2020 met 3,7 % gedaald. Thuiswerk en social distancing hebben daar ongetwijfeld tot bijgedragen. Maar die dalende trend geldt niet voor alle sectoren. De zorgsector kampt net met een stijgende trend van het kortstondig ziekteverzuim.

Leestijd: Later lezen?

Hogere ziektecijfers in de zorgsector

In de zorgsector was het personeel in 2020 meer afwezig door ziekte dan in andere sectoren. Wanneer we alle vormen van afwezigheid samentellen (kort, middellang en lang ziekteverzuim), kampte de zorgsector met maar liefst 36 % meer ziekteverzuim. Wanneer we enkel focussen op het kort ziekteverzuim, dan lag het kort ziekteverzuim in de zorgsector bijna 10 % hoger in 2020 dan in het jaar voordien. Terwijl we in het algemeen (over alle sectoren heen) net een dalende trend van 3,7 % noteren.

Thuiswerk heeft een gunstig effect op het kort ziekteverzuim, maar in de zorgsector is dat meestal niet mogelijk. Thuiswerken kon daar dus niet in het voordeel spelen. Andere oorzaken voor de hogere ziektecijfers in de zorgsector zijn de extra werk- en psychosociale druk en de (risico)contacten.

Geef ademruimte via loopbaansparen

De vaccinatiecampagne geeft hoop voor de toekomst, maar we moeten ook leren uit het verleden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het zorgpersoneel gemotiveerd blijft en dat er voldoende werknemers aan de slag gaan en blijven in de zorgsector? Want een kwaliteitsvolle gezondheidszorg is essentieel, daar heeft de coronapandemie ons op gewezen.

De oplossing? Geef het zorgpersoneel meer autonomie, zodat ze meer controle hebben over hun werkleven. Loopbaansparen kan daarbij helpen. Hebben ze overuren gepresteerd of vakanties niet opgenomen? Laat ze die momenten recupereren op een later moment naar keuze. Je kan anderzijds ook opteren voor een systeem waarbij het zorgpersoneel zelf zijn werkroosters kan bepalen of invullen. Waarom autonomie zo belangrijk is? Je leest het in dit artikel.

Is jouw hr-beleid gebaseerd op cijfers?

Ontdek onze benchmarkrapporten en handige tips & tricks in een gratis webinar.

Schrijf je gratis in

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer
Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?
Werkgevers

Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?

29 september 2021 Ellen Van Grunderbeek

Slechts een deel van de economische coronasteunmaatregelen wordt verlengd, dat kondigde de federale regering afgelopen vrijdag aan. Op welke steunmaatregelen zal je niet langer een beroep kunnen doen?

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Nele Mertens

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Lees meer