Vorige

Zoektocht naar personeel is (opnieuw) reëel

21 oktober 2021 Nele Ronsmans Werkgevers

Bedrijven werven aan…

De arbeidsmarkt lijkt hersteld te zijn van de coronacrisis: het aantal nieuwe contracten van onbepaalde duur zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Dat blijkt uit een analyse van Acerta. En dat is een positief signaal, want elk nieuw arbeidscontract is als olie die de arbeidsmarkt goed laat draaien. Vooral in de kleinste ondernemingen wordt er meer aangeworven. Alleen in Brussel is het pre-coronaniveau nog niet bereikt.

Leestijd: Later lezen?

… maar personeel vinden blijft een uitdaging

Het vertrouwen in de arbeidsmarkt en de economie is gelukkig terug na de coronadip. Werknemers durven en willen nieuwe professionele uitdagingen aangaan. De nieuwe aanwervingen en het aantal openstaande vacatures getuigen er bovendien van dat werkgevers ook op zoek zijn naar nieuw personeel. De VDAB ontving in september wel 37.984 vacatures, terwijl er volgens de spanningsindicator van de VDAB gemiddeld 3 kandidaten per vacature zijn. Ja, de arbeidskrapte is volledig terug en blijft een hardnekkige uitdaging voor organisaties die hun personeelsbestand willen uitbreiden. Nieuwe talenten in de organisatie aantrekken is geen evidentie.

Wist je dat je je medewerkers kan betrekken bij de zoektocht naar nieuwe kandidaten en hen daarvoor fiscaal voordelig kan belonen? Aangezien je werknemers je organisatie al kennen, kunnen ze via vrienden of kennissen potentiële kandidaten beter motiveren om een vacature in te vullen. Wanneer een medewerker een kandidaat-collega voorstelt, dan kan je een (fiscaalvoordelige) aanwervingspremie toekennen. Neem contact op met Acerta voor meer informatie hierover.

Ook retentie is werkpunt

Je personeel tevreden en gemotiveerd houden is natuurlijk ook belangrijk werkpunt in tijden van arbeidskrapte. Tijdens de periode van verplicht en sterk aanbevolen thuiswerk was het extra uitdagend om medewerkers betrokken te houden. Werknemers hadden ook meer tijd om hun job in vraag te stellen en na te denken over hun loopbaan. Wil je je talentvolle medewerkers behouden? Dan kan de zelfdeterminatietheorie een leidraad zijn.

Volgens de zelfdeterminatietheorie hebben werknemers drie basisbehoeften: autonomie, betrokkenheid en competentie. Je leest er hier meer over. Nu we opnieuw naar kantoor mogen gaan, kunnen organisaties nadenken over hoe de tijd van medewerkers op de werkvloer zo nuttig mogelijk ingevuld kan worden. Er moet voldoende ruimte zijn voor team meetings, maar ook voor informele momenten, zodat de verbinding tussen de collega’s onderling en de organisatie (opnieuw) verbetert. Want dat gaat ten goede van de retentie. Maar ook de autonomie, die dankzij het thuiswerken beter ingevuld kon worden, verdient een passend gevolg in de nieuwe realiteit van het hybride werken.

Wil je meer inzichten in hoe je je medewerkers je optimaal kan inzetten, versterken én behouden? Download dan onze whitepaper 'Talent Pulse 2021'.

Acerta helpt jouw hr-afdeling met rekrutering

Acerta biedt je een open blik op jouw rekruteringsvraag, kijken verder dan een strak gedefinieerd profiel, zoekt en werft aan op potentieel, stelt out of the box oplossingen voor en helpt je in je hele wervingsproces. Jij beslist zelf op welke specifieke expertise je beroep doet.

Hulp bij aanwervingen

Deel dit artikel

Acerta_Nele Ronsmans

Geschreven door Nele Ronsmans

Senior Consultant Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Hoe kan je inspelen op een arbeidsmarkt in beweging?
Werkgevers

Hoe kan je inspelen op een arbeidsmarkt in beweging?

29 november 2021 Nele Ronsmans

De arbeidsmarkt beweegt terwijl de arbeidskrapte zich laat voelen. Hoe kan je als werkgever inspelen op een arbeidsmarkt in beweging? Acerta geeft tips.

Lees meer
Doelgroepvermindering: welke wijzigingen zijn er in 2022?
Werkgevers

Doelgroepvermindering: welke wijzigingen zijn er in 2022?

16 november 2021 Nele Mertens

Kom je als werkgever in aanmerking voor doelgroepvermindering, dan kan je een aantal kwartalen genieten van een fikse korting. In 2022 zullen bepaalde doelgroepverminderingen wijzigen. We geven je een overzicht van wat er precies verandert.

Lees meer
Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis
Werkgevers

Jongeren op de arbeidsmarkt: impact van de coronacrisis

01 september 2021 Annelies Baelus

Het is een lastige periode geweest voor jongeren die hun intrede op de arbeidsmarkt (willen) doen. In de eerste jaarhelft van 2021 hebben minder (min-)25-jarigen een contract van onbepaalde duur getekend dan in dezelfde periode twee jaar geleden.

Lees meer