Vorige

Gids je klanten door het conflict Rusland-Oekraïne

03 mei 2022 Accountants

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft wereldwijd gevolgen. De kans is groot dat ook jouw klanten gevolgen van het conflict ondervinden. Hoe kan je je klanten begeleiden en adviseren? Welke maatregelen zijn er voor zelfstandigen die een aanzienlijke omzetdaling kennen vanwege het conflict? En wat met Oekraïners die zelfstandig willen worden in België? We leggen het uit in deze blog.

Leestijd: Later lezen?

Omzetdaling

Heeft je klant te maken met een aanzienlijke omzetdaling vanwege het conflict Rusland-Oekraïne? Dan kan je klant beroep doen op het crisis-overbruggingsrecht dat de federale regering heeft uitgewerkt. Het is een tijdelijke maatregel die geldt sinds 1 april 2022 en loopt tot 30 juni 2022.

Wat zijn de voorwaarden?

  • De omzet van de kalendermaand voor de maand van de uitkering moet minstens 40% lager zijn dan de omzet in dezelfde maand in 2019.
  • De omzetdaling moet duidelijk en rechtstreeks gelinkt zijn aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
  • Je klant moet over de laatste 16 kwartalen minstens vier keer zijn sociale bijdragen effectief betaald hebben. Is je klant een startende zelfstandigen? Dan volstaat de betaling van twee kwartalen. 

Hoeveel bedraagt de uitkering?

Is je klant zelfstandige in hoofdberoep of betaalt hij gelijkwaardige bijdragen? Dan bedraagt de uitkering 1398,17 euro per maand (of 1747,16 euro met gezinslast).

Als je klant zelfstandige is in bijberoep, met artikel 37 of gepensioneerd en een voldoende hoge verminderde bijdrage betaalt, dan krijgt hij de helft van de bovengenoemde uitkering.

Oekraïense vluchteling als zelfstandige

Heel wat Oekraïners zijn gevlucht en vertoeven nu in andere landen, waaronder ook in België. Wat als een Oekraïner aan de slag wil gaan als zelfstandige in België? Zij hebben dan een beroepskaart nodig.

Vooraleer een Oekraïense vluchteling een beroepskaart kan aanvragen, moet hij/zij zich eerst laten registreren bij een speciaal registratiecentrum. Daar ontvangen ze een attest van tijdelijke bescherming, dat ze nodig hebben om via het lokaal gemeentebestuur van hun verblijf een verblijfskaart type A van beperkte duur aan te vragen. Die verblijfskaart is één jaar geldig. Pas daarna kan hij/zij een beroepskaart aanvragen.

Hoe vraag je een beroepskaart aan?

Per gewest zijn er andere regels, voorwaarden en procedures.

Als een Oekraïense vluchteling als werknemer aan de slag wil gaan, heeft hij/zij (tijdelijk) geen arbeidskaart nodig. Ze moeten wel ook een verblijfskaart A bezitten. (Lees onze FAQ hierover).

Acerta is jouw rechterhand

Wil je een streepje voor bij je cliënteel? Word partner van Acerta en win tijd dankzij onze online partnersupport, profiteer van onze uitgebreide kennis en expertise en krijg helder advies van je persoonlijke accountmanager.

Word partner

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

vennootschapsrecht_acerta
Accountants

Het nieuwe vennootschapsrecht: de deadline nadert

13 maart 2023
Mohamed Abrddane

Het ondernemings- en vennootschapsrecht werd in 2019 grondig aangepast. Ten laatste op 31 december 2023 moeten alle vennootschappen en verenigingen zich hebben omgezet naar één van de nieuwe rechtsvormen. Zijn jouw klanten al in orde?

Lees meer
Accountants

Torenhoge inflatie: wat met de sociale bijdragen in 2023?

05 januari 2023
Bert Hens

De inflatie in België is torenhoog. Tussen 2022 en 2023 steeg de index met 11,9%. Als we vergelijken met 2020, is er zelfs een stijging van 18,3%. Wat is het effect van de torenhoge inflatie op de sociale bijdragen van zelfstandigen? En wat kan je als accountant doen?

Lees meer
Accountants

Energiecrisis: steunmaatregelen voor zelfstandigen

19 oktober 2022

De stijgende energieprijzen hebben een zware impact op veel zelfstandigen. Om die reden heeft de overheid een pakket steunmaatregelen uitgewerkt. Zitten jouw klanten in moeilijkheden? Adviseer hen over de federale steunmaatregelen.

Lees meer