Je ondernemersbloed kriebelt en je eigen kantoor of praktijk starten is voor jou een logische keuze. In tegenstelling tot werknemers in loondienst krijg je als zelfstandig vrij beroeper niet zomaar elke maand een vast loon op je rekening gestort. Maar hoe zit dat dan?
In je financieel plan staat hoeveel kosten je maakt en hoeveel inkomsten je genereert. Op die manier kan je berekenen hoeveel inkomsten overblijven voor jouw loon. Omgekeerd zou je ook kunnen vertrekken van het nettobedrag dat je wil overhouden om zo te berekenen hoeveel inkomsten je (minstens) moet genereren. Opgelet: in beide gevallen gaat het hier om een schatting. Je bespreekt je loon best met je boekhouder of accountant. Wij geven je alvast een paar basisbegrippen mee zodat je niet uit de lucht komt gevallen.
Jouw omzet is het totale bedrag dat je van je klanten of patiënten ontvangt. Synoniemen hiervoor zijn opbrenst, verkopen of zijn inkomsten. Jouw kosten zijn de beroepskosten, die je hebt gemaakt om je omzet te realiseren. Kosten kan je onderverdelen in variabele en vaste kosten.
De gouden regel is: jouw winst = je inkomsten – al je beroepskosten. De winst kan nog onderverdeeld worden in bruto en netto bedrijfswinst. Je bruto bedrijfswinst of brutomarge bereken je door van je inkomsten je variabele kosten af te trekken. Je netto bedrijfswinst becijfer je door je inkomsten te verminderen met zowel je variabele als vaste kosten én de belastingen.
De berekening van je loon hangt af van de ondernemingsvorm waarvoor kiest:
Beroepskosten kunnen worden terugbetaald als je kan staven dat ze verband houden met je beroep. Zo kan je specifieke kledij, zoals een sweater met het logo van je kantoor of praktijk, die je draagt tijdens de beoefening van je beroep wel inbrengen, maar kledij die je ook privé draagt niet. We maken een onderscheid tussen volledig en deels aftrekbare kosten. Een bedrijfswagen is bijvoorbeeld gedeeltelijk aftrekbaar: je kan de kosten van een auto voor 75% inbrengen en ze worden voor 25% verworpen. Zelfstandige vrij beroepers kunnen kiezen voor een forfaitaire aftrek van beroepskosten, gebaseerd op je omzet verminderd met je sociale bijdragen. Hoe groter je omzet, hoe hoger het percentage dus. Het gaat hier om een wettelijk forfait, dat je niet moet staven met bewijzen. Opgelet: het forfait ligt vaak lager dan je werkelijke beroepskosten. Weeg dus goed je opties af!
Kies je voor een vennootschap? Dan is Acerta de goedkoopste oplossing voor jouw personeelsadministratie. Samen met je boekhouder zorgen we bovendien voor jouw optimale loon als bedrijfsleider.
Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is
De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!
Lees meerStarten als zelfstandige? Ontdek de steunmaatregelen
Wil je het (opnieuw) proberen als zelfstandige? Informeer je dan goed, want je kan misschien wel rekenen op (financiële) steun! We geven je een overzicht van de Vlaamse en federale steunmaatregelen.
Lees meerVerzekering Gewaarborgd inkomen prijs
Om je inkomen te waarborgen wanneer je als zelfstandige (even) niet meer kan werken, sluit je een verzekering Gewaarborgd inkomen af. Maar hoeveel kost dat nu eigenlijk?
Lees meer