Vorige

Therapeut Veerle over je loon als zelfstandige versus werknemer

10 juni 2019 Starters

Therapeut en coach Veerle Wissels uit Hasselt is sinds 2014 voltijds zelfstandige. De overgang van werknemer naar zelfstandige maakte ze niet zomaar. Haar loon als zelfstandige versus werknemer moest zeker gelijk blijven. Met andere woorden: Veerle wilde als zelfstandige zeker evenveel verdienen als in loondienst. We spraken met Veerle over haar leven als zelfstandige en in loondienst, en hoe zij de overgang maakte.

Leestijd: Later lezen?

“Weet heel goed wat je waard bent”

Veerle Wissels

  • Geboren in 1972
  • Getrouwd en mama van 4 kinderen
  • Master Romaanse Talen & Culturen aan KU Leuven
  • Diploma Relatie- en Communicatiewetenschappen aan Universitair Centrum Limburg
  • Werkte jarenlang als lerares aan het Sint-Jozefinstituut Bokrijk en in het volwassenenonderwijs
  • Startte in 2007 als therapeut in bijberoep waarbij ze jong en oud helpt om opnieuw de balans te vinden
  • Kiest in 2014 voluit voor een leven als zelfstandig therapeut en coach

Veerle, je werkte jarenlang in het onderwijs. Vandaag ben je zelfstandig therapeut. Hoe ben je tot deze carrièreswitch gekomen?

Veerle: “Eigenlijk heeft het er altijd in gezeten. Op mijn achttiende wilde ik dolgraag psychologie studeren, maar mijn vader zag dat niet zitten. Als oudste van het gezin bood ik toen weinig weerwerk, het was zoals het was. Ik koos uiteindelijk voor de studie Romaanse Talen & Culturen omdat ik veel boeken las en hield van talen.

Tijdens mijn carrière in het onderwijs ontdekte ik dat de mensen aan wie ik les gaf me meer intrigeerden dan de leerstof zelf. Na mijn universitaire studies had ik nog een extra opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen gevolgd, maar tot dan toe had ik daar niets mee gedaan. En dat vond ik toch wel zonde. Dus besloot ik om mijn eigen zaak te starten als therapeut in bijberoep. Samen met mijn boekhouder kozen we voor een eenmanszaak omdat dit op administratief vlak eenvoudiger is.”

Je moest plots op zoek naar je eerste klanten. Hoe heb je dit aangepakt?

Veerle: “Ik ben gestart met een eenvoudige folder die ik in de omgeving verspreidde, en zonder website. Dat budget was er simpelweg nog niet. Gaandeweg is die website er wel gekomen en heb ik ook een Facebookpagina aangemaakt. Hierna ging de bal organisch aan het rollen en kwamen mensen vooral via mond-aan-mondreclame bij mij terecht. Maar ook binnen de zoekresultaten van Google doe ik het goed. Hoewel ik weet dat social media vandaag belangrijk zijn, heb ik er helaas te weinig tijd voor en is het al even geleden dat ik nog een post deelde. In het begin was ik veel actiever.” (lacht) 

Je werkte zeven jaar als zelfstandige in bijberoep. Een bewuste keuze?

Veerle: “Ja, toch wel. Ik heb nooit met het idee rondgelopen dat alles boef baf moest zijn. Mijn parttime job als lerares zorgde ervoor dat er geen financiële druk op mijn schouders rustte. Ik kon op mijn eigen tempo groeien. Maar na een tijdje merkte ik dat mijn hart steeds meer naar mijn eigen zaak ging en dat de combinatie van een parttime job en bijberoep niet meer haalbaar was. Toen moest ik wel een keuze maken.” 

Overstappen van bediende naar zelfstandige is voor velen een grote stap. Had jij twijfels?

Veerle: “De twijfels werden vooral door anderen ingefluisterd. Ik was vast benoemd, had jaren anciënniteit opgebouwd en bevond me in een luxepositie. Denk aan je pensioen, zeiden ze mij. En al die vakanties! Nu, die vakanties waren vooral voor anderen gemakkelijk, want ik was altijd beschikbaar. Vandaag is dat niet meer en soms wringt dat wel, maar het hoort erbij. Ik voel me beter nu ik voltijds kan werken op zelfstandige basis en niet meer voor een baas. En dat is toch het belangrijkste.”

Veerle4_acerta
Veerle3_acerta

Je loon als zelfstandige versus werknemer vormde geen struikelblok?

Veerle: “Neen, ik was niet bang voor het financiële aspect. Doordat ik enkele jaren mijn bijberoep had gecombineerd met een parttime job had ik alle ruimte om professioneel en financieel te groeien. Toen ik in 2014 wilde overstappen van bediende naar zelfstandige was ik ook al 42 jaar en mijn man had - en heeft nog steeds - een goed betaalde job. Mocht ik het eerste half jaar geen klanten hebben, zouden we niet kopje onder gaan - dat had ik wel op voorhand berekend. Maar natuurlijk was dat niet de bedoeling. Ik wilde na een half jaar het loon bereiken dat ik had in het onderwijs. En dat is gelukt!”

Had je meteen een goed zicht op je werkelijk loon als zelfstandige?

Veerle: “Je loon als zelfstandige versus werknemer is natuurlijk anders. Zo krijg je in loondienst mooi op het einde van de maand een vast loon op je bankrekening. Als zelfstandige zijn je inkomsten verspreid en sta je zelf in voor het betalen van heel wat zaken zoals je sociale bijdragen.

Je inkomsten steek je ook niet 100 procent in je zak. Van bij de start had mijn boekhouder duidelijk gemaakt dat ik iets minder dan de helft zou moeten afgeven aan belastingen. Je verdient je loon dus niet alleen in stukjes, maar hebt ook op vaste regelmaat grote uitgaven zoals je sociale bijdragen, VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen), een verzekering gewaarborgd inkomen en belastingen. En dat was in het begin wel eens schrikken, vooral mijn man werd hier onrustig van. Omdat ik een eenmanszaak heb, liet ik in het begin alles binnenkomen op onze gezamenlijke rekening en dat gaf een vertekend beeld. Want hoeveel konden wij écht uitgeven? Nu heb ik een aparte zakelijke rekening waarmee ik alles met betrekking tot mijn eigen zaak betaal. Vanuit die rekening stort ik maandelijks een loon voor mezelf naar onze gezamenlijke rekening.”

Heb je de berekening van je loon als bediende naar zelfstandige zelf gemaakt?

Veerle: “Mijn loon als zelfstandige versus werknemer heb ik deels zelf en deels samen met de boekhouder berekend. Als ik hetzelfde loon wilde behouden, moest ik minstens dubbel zoveel factureren omdat er dus iets minder dan de helft naar de belastingen gaat. Maar natuurlijk maak je als zelfstandige ook beroepskosten die je als bediende niet hebt. Denk maar aan een website, een boekhouder … En daar hield ik van bij de start rekening mee waardoor ik wist hoeveel ik maandelijks minstens moest factureren.

Mijn boekhouder maakte me ook duidelijk dat het perfect normaal is dat je in je eerste jaar als zelfstandige in hoofdberoep niet altijd winst maakt. Probeer gewoon niet te eindigen met verlies, vertelde hij me.

En dan heb ik natuurlijk ook gekeken naar de tarieven van andere therapeuten en coaches in de omgeving van Hasselt. Op basis van dit alles heb ik mijn uurtarief en de prijzen van mijn groepstrajecten berekend. Het is belangrijk dat je je heel bewust bent van wat je waard bent. Je mag niet twijfelen over je prijs, want mensen voelen dat in je communicatie waardoor je onzeker overkomt.”

Je sprak eerder over de sociale bijdragen. Hoe bekend was je met het sociaal statuut als zelfstandige toen je je eigen zaak startte?

Veerle: “Mijn boekhouder heeft de vergelijking van het sociaal statuut als zelfstandige en werknemer toegelicht. Hij legde ook uit dat je als zelfstandige verplicht bent om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Mijn boekhouder is Acerta-partner, dus de keuze voor Acerta was snel gemaakt en biedt alleen maar voordelen. Zo geniet ik van een totaalservice waarbij mijn boekhouder toegang heeft tot mijn data en dossier bij Acerta. Zo kan hij me nog beter begeleiden. Eigenlijk regelt hij alles en moet ik enkel mijn sociale bijdragen tijdig betalen.

En dat is super, want ik ben niet zo sterk in administratie. Iedere drie maanden mijn bonnetjes en kosten bundelen voor de boekhouder vind ik al meer dan voldoende. Ik focus me liever op het creatieve, het uitbouwen van mijn praktijk en mijn gezin natuurlijk. Het leven is al zo druk. Dus ik ben blij dat mijn boekhouder en Acerta bepaalde zaken voor mij regelen.”

Waren er – naast je boekhouder – nog anderen die je hebben begeleid bij je overstap van bediende naar zelfstandige?

Veerle: “Neen, eigenlijk niet. Tegenwoordig vind je online veel informatie voor zelfstandigen en alles wat erbij komt kijken. Ik heb vooral zelf veel research gedaan en hier en daar tips meegenomen, maar ik heb geen begeleiding gezocht bij een coach of een organisatie. Vooral veel gezond verstand en een realistische berekening van alle kosten.” (lacht)

Veerle2_acerta
Veerle1_acerta

In loondienst geniet je heel wat voordelen. Hield je hiermee rekening in de berekening van je loon als bediende naar zelfstandige?

Veerle: “Je verloning in het onderwijs is net iets anders dan in de privésector. Je hebt minder legale voordelen. Maaltijdcheques, groepsverzekering … Dat had ik allemaal niet. Bovendien werkte ik eerst 4/5de, later 3/5de waardoor ik niet wist wat iemand van mijn leeftijd fulltime verdient in het onderwijs. Ik kan dus niet echt een vergelijking maken, maar ben wel tevreden met mijn huidig loon als zelfstandige.”

In het onderwijs word je omringd door veel mensen. Vandaag werk je alleen van thuis uit. Mis je geen collega’s?

Veerle: “Neen, want ik zie wel nog steeds veel mensen. De relatie is alleen anders. Bovendien bepaal ik nu zelf mijn tijd en kan ik tijd met vrienden en familie beter inplannen. Ik moet niet langer een rooster volgen dat iemand anders mij oplegt, en dat is een van de grootste troeven als zelfstandige.”

Je dagen zien er nu vast helemaal anders uit?

Veerle: “Ja, vroeger had ik woensdagnamiddag vrij. Nu is het een van de drukste momenten omdat ik dan vooral kinderen ontvang. Mijn eigen kinderen zijn dit ondertussen gewoon, maar het was wel wennen. Ik reserveer nu tijd voor mijn kinderen tussen vijf uur in de namiddag en acht uur ‘s avonds. En erna ga ik weer aan de slag. Ook tijdens het weekend durf ik op zaterdag- en zondagvoormiddag te werken, want dan slapen de kinderen uit of maken ze huiswerk. De namiddag reserveer ik wel steeds voor mijn vrienden, familie en mezelf. Ik vind werken tijdens het weekend of eens op een feestdag ook helemaal niet erg omdat ik veel voldoening haal uit hetgeen ik doe. En omdat ik van thuis uit werk, sta ik nooit in de file, heerlijk. Zo win ik ‘s morgens en ‘s avonds tijd.”

Wat zijn de uitdagingen van een startende zelfstandige?

Veerle: “Wat ik vooral moeilijk vind is het risico om jezelf te vergalopperen. In loondienst krijg je een routine opgelegd en weet je hoeveel tijd en energie een bepaalde taak mag kosten. Ik doe mijn vak als therapeut en coach erg graag waardoor ik vooral moet opletten dat ik niet té enthousiast aan iets nieuws begin. Zo organiseer ik groepstrajecten en heb ik onlangs drie trajecten tegelijkertijd opgestart, wat natuurlijk veel energie vraagt. Maar daar leer ik ook weer uit.

Doordat mijn dagen zo gevuld zijn, is het niet eenvoudig om gericht te werken aan mijn eigen zaak. Ik wil bijvoorbeeld graag bepaalde veranderingen aanbrengen rond bepaalde thema’s en een nieuw traject uitwerken, maar ik schuif dit steeds voor me uit omdat mijn klanten op de eerste plaats komen. Misschien moet ik wel een businesscoach zoeken. Iemand die me verplicht om tijd te nemen voor mijn eigen zaak zodat ik hier gefocust aan kan bouwen.”

Zelfstandige of loondienst: zou je op een dag weer overstappen van zelfstandige naar werknemer?

Veerle: “Zeg nooit nooit, maar ik denk het niet. Ik doe volledig mijn eigen ding én op mijn eigen manier. Natuurlijk hou ik rekening met de feedback van klanten, maar de vrijheid om mijn dagen zelf in te delen en te werken volgens mijn visie is erg waardevol voor mij. Bovendien kan ik er perfect van leven en plan ik in de nabije toekomst de overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap en denk ik ook na over samenwerkingsverbanden met andere therapeuten en coaches. Dus waarom zou ik veranderen?”

Helemaal overtuigd en klaar om te starten?

Regel dan nu je aansluiting online. Of je nu start in bijberoep of meteen zelfstandige in hoofdberoep wilt worden, Acerta gidst je graag naar de start van je eigen zaak!

Start hier je zaak

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer