Vorige

55-plussers als waardevolle medewerkers

19 juni 2019 Werkgevers

Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om een 55-plusser aan te werven. In 2018 waren gemiddeld 7% van de nieuw aangeworven medewerkers 55 jaar of ouder. Dat is 10% meer dan het jaar voordien. Werknemers van 55 jaar of ouder zien zichzelf ook niet langer uitbollen, maar hebben nog reële professionele verwachtingen. Ze laten zich gelden als waardevolle medewerkers die niet uit het oog verloren mogen worden.

Leestijd: Later lezen?

Jarenlange ervaring is een meerwaarde

Wanneer je medewerker 45 jaar is heeft hij nog zo’n 20 professionele jaren te gaan. Dat wil zeggen dat hij of zij halverwege zijn of haar carrière zit. Bijna een kwart van de nieuwe medewerkers aangeworven in 2018 is ouder dan 45 jaar en is bezig aan de tweede helft van de loopbaan. Zij hebben dus al 20 jaar ervaring achter de rug én ze zijn nog een 20-tal jaar waardevol inzetbaar.

Bij de 55-plussers ligt dat anders. Zij hebben al een hele loopbaan achter de rug. Toch laten ze zich niet uitbollen en hebben ze vaak nog professionele verwachtingen. Hun aandeel onder de aanwervingen is gemiddeld 7%.  Dit cijfer ligt trouwens in stijgende lijn, want in 2018 nemen ze (opnieuw) een iets groter aandeel van de instroom voor hun rekening dan een jaar eerder. Het is duidelijk dat de kandidaten uit deze leeftijdsgroep (her)ontdekt zijn als waardevolle medewerkers. Hun jarenlange ervaring is sowieso een meerwaarde voor je bedrijf.

Vergis je trouwens niet. We spreken hier niet over absolute cijfers, maar over de spreiding over verschillende leeftijden. Deze cijfers betekenen dus niet automatisch dat de oudere kandidaten populairder zijn geworden ten nadele van de jongeren.

Schrik voor hoge kosten

De instroom van medewerkers van 55 jaar of ouder verloopt iets stroever bij de grootste ondernemingen. Dat kan zowel liggen aan de werkgever als aan de kandidaat. Grotere ondernemingen liggen in het algemeen wel goed bij jongere medewerkers. Zij zien er veel kansen om hun loopbaan uit te bouwen. Daarnaast hebben grotere ondernemingen vaak interessante bijkomende loon-en arbeidsvoorwaarden voor oudere werknemers. Deze extra kosten kunnen ervoor zorgen dat ze selectiever zijn in hun keuze om een oudere kandidaat een contractvoorstel te doen. Nochtans is er steun voorzien voor werkgevers die een 50-plusser aanwerven. Laat je dus niet te snel afschrikken, want dan loop je misschien een talentvolle medewerker mis.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Buitenlandse werknemers inzetten in de zorgsector: positieve trend

14 maart 2024
Sabine Goossens

De zorgsector maakte de laatste jaren een heuse stap voorwaarts wat het aanwerven van werknemers met een niet-Belgische nationaliteit betreft. Daar waar knelpuntberoepen een uitdaging vormen, brengt dit type van rekrutering enkel voordelen.

Lees meer
Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

05 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer