Vorige

Bijkomende maatregelen in strijd tegen coronavirus

26 november 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Omdat de coronasituatie verder verslechtert, heeft het overlegcomité van 26 november 2021 een aantal maatregelen verstrengd. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die vanaf zaterdag 27 november of maandag 29 november ingaan. Hou er wel rekening mee dat de nodige regelgeving nog officieel moet worden gepubliceerd.

Leestijd: Later lezen?

Verplicht telewerk

Het verplichte telewerk met de terugkeerdag(en) blijft van toepassing. De periode waarbinnen je één terugkeerdag mag organiseren, wordt wel verlengd van 12 december naar 19 december. Vanaf 20 december mag je twee terugkeerdagen voorzien.

Horeca, nachtwinkels en nachtleven

Vanaf 27 november 2021 moeten cafés en restaurants de deuren sluiten van 23u tot 5u ’s ochtends. Er mogen maximum 6 personen aan tafel zitten, tenzij voor gezinnen die meer dan 6 personen tellen. Klanten mogen ook enkel nog aan tafel zitten, niet recht staan. Ook nachtwinkels moeten van 23u tot 5u ’s ochtends gesloten blijven.

Het nachtleven gaat tijdelijk op slot. Baad je een discotheek of dancing uit, dan moet je tijdelijk de deuren sluiten. 

Privéfeesten en evenementen

Privéfeesten worden verboden vanaf 27 november 2021. Huwelijksfeesten, begrafenissen met koffietafel en bijeenkomsten thuis mogen wel nog doorgaan. Word je als professionele cateraar ingeschakeld, dan moet je dezelfde voorwaarden als de horeca toepassen.

Vanaf 29 november 2021 zal je de organisatie van binnenevenementen met een staand publiek tijdelijk moeten opschorten. Binnenevenementen met een zittend publiek en buitenevenementen blijven wel mogelijk.

Andere maatregelen

De brede mondmaskerplicht vanaf 10 jaar en de combinatie van het mondmasker met het Covid Safe Ticket in de horeca en bij evenementen blijven behouden. 

Op 15 december 2021 komt het Overlegcomité opnieuw samen om het maatregelenpakket te evalueren.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan

20 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer