Hybride werken: de zoektocht naar een goede balans
Hybride werken is een vaste waarde geworden, maar wat vinden bedrijven en werknemers van de huidige balans tussen thuiswerk en kantoor? Uit onderzoek bij meer dan 2.000 werknemers en 500 Belgische werkgevers blijkt dat 64,2% van de werknemers vandaag tevreden is met de thuiswerkregeling. Werknemers die hybride werken als positief ervaren, geven aan dat ze productiever zijn en een betere werk-privébalans hebben. Werkgevers zijn nog iets enthousiaster: 67,6% onder hen vindt de huidige regeling prima.
De beste hybride werkregeling is voor iedereen anders
Ondanks de tevredenheid over hybride werken, zien we dat werkgevers en werknemers nog steeds op zoek zijn naar de ideale regeling. Een uitdaging, want uit onze cijfers blijkt dat de verwachtingen van werkgevers en werknemers nog wat uit een lopen:
- 7,2% van de werknemers wil vaker naar kantoor komen, terwijl 28,6% net vaker wil thuiswerken.
- Amper 8,4% van de werkgevers is voorstander van méér thuiswerk, terwijl een kwart (24,1%) vraagt werknemers structureel meer naar kantoor te komen.
Om een goede balans te bepalen, kan het helpen om onderscheid te maken tussen synchroon werk - opdrachten die je samen in team doet, zoals brainstormen en vergaderen - en asynchroon werk - taken die je individueel of niet gelijktijdig met collega’s doet, zoals research en mails beantwoorden. Bij het bepalen van je hybride werkregime hou je best rekening met verschillende factoren. Denk aan het type werk, het doel van de activiteit, de gewenste mate van interactie, en de voorkeuren van zowel werknemers als interne en externe klanten.
Waarom op kantoor?
Werkgevers benadrukken dat werken op de werkvloer:
- De interactie tussen werknemers bevordert (51,5%);
- De onderlinge band tussen collega’s versterkt (49%);
- De betrokkenheid stimuleert (44,1%).
Werknemers die naar kantoor komen, doen dat vooral vanuit praktische overwegingen:
- 56,1% doet dit om belangrijke teamvergaderingen bij te wonen;
- 49,8% vindt de sociale interactie een belangrijk aspect. Werken op kantoor creëert informele momenten, zoals smalltalk bij de koffiemachine of lunchpauzes met collega’s;
- 37,7% wil aanwezig zijn op evenementen.
De band met collega’s, leidinggevenden en de organisatie is cruciaal volgens het ABC-model (Autonomie, Verbondenheid en Competentie). Om verbondenheid te stimuleren, zet je dus best in op een werkcultuur waarbij collega’s elkaar nog voldoende ontmoeten op kantoor.
Hybride werken als troef in tijden van arbeidskrapte
Een goed georganiseerde hybride werkstructuur draagt bij aan de tevredenheid van werknemers én helpt talent aan te trekken. In tijden van arbeidskrapte loont het dus om hier als organisatie werk van te maken. Kantoorjobs zonder mogelijkheid tot thuiswerken, riskeren hier immers al snel de gevolgen van te ondervinden.
De uitdaging van welzijn in hybride werken
Hoewel hybride werken voor velen een betere werk-privébalans betekent, kan het ook een negatieve impact hebben op het welzijn van werknemers. Uit de cijfers blijkt dat niet iedereen thuiswerk als stressvrij ervaart. Naast het hoger management, zijn het vooral jongere werknemers (18-35 jaar) die meer stress hebben tijdens het thuis werken (21%), mogelijk doordat ze nog meer nood hebben aan begeleiding en sociale interactie, terwijl thuiswerken juist zelfstandigheid vergt. De meeste werknemers ervaren gelukkig geen extra stress door thuiswerk.
Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden actief aandacht besteden aan het welzijn van hun medewerkers. Mogelijke valkuilen van thuiswerk, zoals sociale isolatie, het vervagen van werk-privégrenzen en onzekerheid over carrièreontwikkeling, mogen niet over het hoofd worden gezien. Deze uitdagingen kunnen beter voorkomen worden door regelmatig in te checken bij medewerkers, signalen van stress tijdig op te merken en ondersteuning op maat te bieden.
Goede afspraken maken goede vrienden
Het blijft hoe dan ook belangrijk om heldere afspraken te maken rond hybride werken. Dat gebeurt vandaag al in 42% van de bedrijven; zij bepalen in het team welke dagen de werknemers naar kantoor komen. In 28% van de bedrijven kunnen werknemers dit volledig zelf kiezen. Daarnaast is de kantoorplanning bij 21% van de bedrijven afhankelijk van specifieke project- of teambehoeften. Slechts 9,3% van de organisaties legt vaste kantoordagen op voor iedereen.
Naast afspraken over het aantal en de keuze van kantoordagen, is het ook aangewezen om duidelijke afspraken te maken rond hybride en flexibel werken in functie van het welzijn van medewerkers. Denk daarbij aan vragen zoals: wanneer zijn we bereikbaar? Hoe zorgen we voor voldoende sociale interactie? En hoe volgen we het welzijn van iedereen op?
Het vinden van de ideale hybride werkplek blijft een continu proces, waarin flexibiliteit en communicatie de sleutel vormen tot de perfecte balans.
Hybride werken in jouw organisatie
Hybride werken is één manier om in te zetten op het welzijn van je werknemers. Nog meer mogelijkheden ontdekken om een gezonde en gelukkige werkomgeving te creëren?

Geschreven door
Manager Kenniscentrum, Acerta Consult