Vorige

De sociale verkiezingen: dag X+35

22 maart 2024 Werkgevers
Nele Mertens

Bedrijven kunnen weer een item van de sociale verkiezingskalender afvinken, want dag X+35 ligt inmiddels achter ons. Kandidaten maken zich stilaan klaar voor de eindbestemming, dag Y: de verkiezingsdag.

Leestijd: Later lezen?

Voordragen van de vakbondskandidaten

Op ten laatste dag X+35 moesten de vakbonden hun kandidaten voordragen voor de sociale verkiezingen. Wat als bedrijven geen kandidaten gevonden hebben of dat het aantal personen kleiner was dan het aantal te verkiezen mandaten. Wat betekent dit concreet? Voor deze bedrijven zal de procedure stopgezet worden.

Hoe worden de vakbondskandidaten gekozen?

Er zijn vier categorieën van werknemers, die elk hun eigen kandidaten kunnen voordragen, volgens bepaalde wettelijke regels:

  • Kaderleden
  • Jeugdige werknemers (jonger dan 25 jaar op de verkiezingsdag)
  • Bedienden
  • Arbeiders

Ontslagbescherming voor vakbondskandidaten

In januari 2024, 30 dagen voor de start van de officiële procedure (dag X-30) ging de occulte periode reeds van start. In deze periode weten werkgevers nog niet definitief welke werknemers zich kandidaat zullen stellen, toch zijn deze werknemers dan al beschermd tegen ontslag.

Na het bekendmaken van de finale kandidatenlijst op dag X+35, moeten werkgevers nog steeds rekening blijven houden met de periode van ontslagbescherming:

  • De kandidaten die worden verkozen als afgevaardigde of plaatsvervanger blijven beschermd tot aan de installatie van hun opvolgers bij de volgende verkiezingen (in 2028), dus gedurende ruim vier jaar. En als zij bij de sociale verkiezingen van 2028 opnieuw als kandidaat worden voorgedragen, begint voor hen een nieuwe beschermingsperiode;
  • De kandidaten die niet verkozen geraken, genieten in principe van dezelfde bescherming als de gewone en plaatsvervangende personeelsafgevaardigden. Voor wie al twee keer na elkaar niet verkozen werd, is de duur van de bescherming beperkt tot twee jaar na de aanplakking van de resultaten van de sociale verkiezingen van 2024.

Respecteer je deze ontslagbescherming niet, riskeer je een beschermingsvergoeding die kan oplopen tot het loon van acht jaar.

Wat na de sociale verkiezingen?

Na de afronding van de sociale verkiezingen van 2024 rijst de vraag: wat staat mij te wachten? Onze experten geven je een duidelijk beeld van wat er na deze cruciale gebeurtenis op je afkomt.

Deadlines na de Sociale Verkiezingen

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer