Vorige

Drie tips om je voor te bereiden op de sociale verkiezingen van 2024

07 oktober 2022 Werkgevers
Sophie Vantomme

In 2024 staan de volgende sociale verkiezingen op de planning. Je beschouwt het beter niet als een ver-van-mijn-bedshow, want hoewel de wetgever de regels voor de sociale verkiezingen van 2024 nog moet vastleggen, kan je je vandaag al voorbereiden. We geven je drie praktische tips.

Leestijd: Later lezen?

Tip 1: Meten is weten

De wettelijke referteperiode voor de telling van het personeel voor de sociale verkiezingen van 2024 moet nog worden bepaald. Als de regels op dit punt ongewijzigd blijven, en de sociale verkiezingen effectief zouden plaatsvinden in mei 2024, dan zal de referteperiode voor het personeel lopen van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023.

Personeelsschommelingen vanaf 1 oktober 2022 zullen dus normaal een impact hebben op de telling van je personeel voor de personeelsdrempels.

Wacht niet tot 2023 om een eerste inschatting te maken van waar je staat, en wees je ervan bewust dat aanwervingen, ontslagen, beroep op uitzendkrachten en studenten, toelaten van leerlingen en andere personeelsbewegingen voortaan kunnen beïnvloeden of je al dan niet sociale verkiezingen zal moeten organiseren in 2024.

Tip 2: Budget en werkkracht reserveren

Zowel in 2023 als in 2024 zal je effectief bezig moeten zijn met de voorbereiding en organisatie van de sociale verkiezingen van 2024. Houd er dan ook rekening mee dat je dit zult moeten incalculeren in je budget van 2023 en 2024.

Ook op het vlak van werkkrachten zal je een realistische planning moeten maken: hoeveel medewerkers zijn beschikbaar voor de coördinatie van de sociale verkiezingen van 2024 en vanaf wanneer? Heb je voldoende expertise in huis om de sociale verkiezingsprocedure te doorlopen, of wil je begeleiding of hulp inschakelen?

Tip 3: Anticipeer op de start van de procedure in december 2023

Hoe ziet je organigram eruit? Wie zal behoren tot het leidinggevend personeel (en dus niet als kandidaat of kiezer kunnen deelnemen aan de sociale verkiezingen), wie tot de kaderleden? Zal je dezelfde technische bedrijfseenheid/-eenheden (TBE) hebben als bij de vorige sociale verkiezingen? Als werkgever zul je hierover een standpunt moeten innemen bij de start van de sociale verkiezingsprocedure.

Er zijn ook praktische vragen waarop je voorbereid wilt zijn. Moeten er voorzieningen worden getroffen voor de stemlokalen? Wil je gebruik maken van e-voting of stemming per brief?

Door op dergelijke vragen te anticiperen en hierin tijdig knopen door te hakken, verschijn je volgend jaar voorbereid aan de start.

Acerta gidst je door de sociale verkiezingen

Onze experts adviseren, springen bij waar nodig, of ondersteunen je doorheen het proces. Krijg ondersteuning op maat en kies voor een DIY of een all-in pakket. Zo ben je zeker dat ook jouw sociale verkiezingen vlot verlopen.

Contacteer ons

Deel dit artikel

Geschreven door Sophie Vantomme

Juridisch experte, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: dag X-60 komt dichterbij

27 november 2023
Nele Mertens

Hoe verlopen de sociale verkiezingen 2024? Wat gebeurt er op dag x-60 en wat zijn de verplichtingen als werkgever? We lijsten een aantal belangrijke zaken op die je een helder beeld geven over de verdere stappen die je als bedrijf moet nemen in de aanloop naar de sociale verkiezingen.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: telling en referteperiode

12 juli 2023
Nele Mertens

De sociale verkiezingen vinden plaats in mei 2024 bij organisaties die minstens 50 werknemers tewerkstellen. Om na te gaan of die grens werd overschreden, moet er een aparte berekening (telling) gebeuren, moet je ook rekening houden met uitzendkrachten én moet je kijken naar een bepaalde referteperiode.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: wat is nieuw?

05 juli 2023
Billie Driessens

De sociale verkiezingen van 2024 komen stilaan dichterbij. Ter voorbereiding daarvan wordt, zoals elke vier jaar, de wetgeving over de sociale verkiezingen aangepast. De wet werd op 30 juni gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Lees meer