Vorige

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024 Werkgevers
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar moeten werkgevers vijf dagen per jaar individueel opleidingsrecht voorzien voor hun medewerkers. Opleidingen dragen positief bij aan zelfontwikkeling en zijn ook noodzakelijk om de job goed te blijven uitoefenen. Hoe kijken bedrijven en werknemers naar deze maatregel en hoe maak je werk van een gedragen opleidingscultuur?

Leestijd: Later lezen?

Opleidingsplan en opleidingsdagen

De Arbeidsdeal legt bedrijven met minstens 20 werknemers opleidingsverplichtingen op. Die moeten elk jaar voor 31 maart een opleidingsplan neerleggen. En ze moeten hun voltijdse werknemers sinds januari 2024 recht geven op vijf individuele  opleidingsdagen. Bepaalde sectoren kunnen van dit aantal nog afwijken, maar moeten wel een groeipad voorzien om op termijn aan die vijf dagen te komen.

Drie maanden na het invoeren van deze maatregel lijkt het enthousiasme niet zo groot: slechts  25% van de werknemers volgde afgelopen jaar, in 2023, een opleiding van vijf dagen of meer. Ook in 2024 lijkt het individueel opleidingsrecht niet echt aan te spreken.

Zorg dat je opleidingen zinvol zijn

De zin en bereidheid voor het organiseren en volgen van opleidingen bij werknemers en werkgevers is er wel degelijk, maar enkel wanneer ze bijdragen aan groei en productiviteit. Zo is er een voorkeur voor opleidingen die:

  • aansluiten bij de functie die iemand uitoefent of zal uitoefenen in de toekomst;
  • medewerkers klaarstomen om nieuwe functies op te nemen in de organisatie;
  • zorgen dat medewerkers relevant blijven binnen een snel veranderde bedrijfsomgeving.

Opleidingscultuur: de weg naar meer werkvreugde

Naast upskillen en reskillen van je medewerkers zijn opleidingen een belangrijke troef om mensen (langer) in je organisatie te houden. Werknemers inzetbaar houden en hen de mogelijkheid geven duurzaam door te groeien is een niet te onderschatten motivator. Bovendien is het een win-win: zowel jouw mensen als jouw onderneming gaan erop vooruit. Het principe levenslang leren is dus een mooie manier om de arbeidskrapte tegen te gaan en je werknemers voor een langere tijd bij jou aan de slag te houden. Onze tip? Maak werk van een individueel groeitraject of loopbaanpad voor je medewerkers.

Ga aan de slag met je opleidingsplan en een zinvol opleidingsbeleid

Meer weten over het opleidingsplan en wat je hiervoor in orde moet maken? Volg onze opleiding en maak meteen werk van je eigen opleidingsplan.

Naar het opleidingsaanbod

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Recordaantal werknemers kiest voor opleidingsverlof

26 augustus 2024
Sophie Vantomme

Het Vlaams opleidingsverlof (VOV) is populairder dan ooit. De afgelopen jaren stevig in opmars en ook het voorbije schooljaar weer door bijna 11% meer werknemers opgenomen dan in schooljaar 2022-2023, zo blijkt uit onze recente onderzoekscijfers. Levenslang leren door werknemers wordt al een hele tijd aangemoedigd, en die inspanningen werpen duidel...

Lees meer
Werkgevers

De meest gestelde vragen over de Federal Learning Account (FLA)

15 mei 2024

De meeste bedrijven zijn intussen aan de slag met het implementeren van een leercultuur in hun organisatie maar hoe zit het met het registreren van opleidingen? Sinds april 2024 kunnen werkgevers dit in de FLA, een online dienst van de overheid. Heel wat werkgevers zitten nog met enkele vragen. We maakten een overzicht van de meest gestelde vragen.

Lees meer
Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer