Vorige

Leeft het recht op deconnectie echt of alleen op papier?

03 oktober 2023 Werkgevers
Miet Vanhegen

Om in orde te zijn met de Arbeidsdeal word je als werkgever verondersteld om met medewerkers afspraken te maken over het recht op deconnectie. Uit de Talent Pulse-bevraging die Acerta en Stepstone voor de zomer onder werknemers organiseerden, bleek dat nog heel wat van hen geen idee heeft van specifieke richtlijnen over deconnectie. Richtlijnen opstellen is niet de echte uitdaging, de echte uitdaging is: wélke richtlijnen en vooral, hoe ervoor zorgen dat ze werken?

Leestijd: Later lezen?

Geen mentaal welzijn zonder deconnectie

Deconnectie gaat over het kunnen loskoppelen van het werk, iets wat we allemaal af en toe nodig hebben. Richtlijnen over deconnectie gaan dus eigenlijk over mentaal welzijn en daarmee aan de slag gaan, begint bij meten. Als Acerta werkgevers- en werknemersbevragingen naast elkaar legt, dan blijkt daaruit dat werkgevers het mentale welzijn van hun werknemers vaak positiever inschatten dan de werknemers zelf. Nochtans, eerder dan op buikgevoel af te gaan, is het belangrijk om een accuraat zicht te hebben op hoe met jouw medewerkers gaat. Want mentaal welzijn speelt een belangrijke rol in iemands motivatie, prestaties en retentie.

Mentaal welzijn is nu al een veelbesproken hr-topic, maar er echt mee aan de slag gaan is nog altijd niet vanzelfsprekend. Ook al is het geen exacte wetenschap, er zijn wel degelijk parameters die samen een betrouwbare barometer afleveren over mentaal welzijn. Het is met die concrete informatie dat je kan bepalen welke acties te nemen en – even belangrijk! – welke acties inderdaad succesvol zijn.

Concrete afspraken maken gelukkige collega’s

Terug naar de Arbeidsdeal. Formele afspraken rond deconnectie hebben, zoals de wetgeving het voorschrijft, is van geen tel als jouw mensen er geen weet van hebben, als de afspraken niet ‘leven’. Om deconnectie niet alleen op papier te hebben staan, maar om het te verankeren in jouw bedrijfscultuur, zijn jouw leidinggevenden sleutelfiguren. Want het zijn zij die afspraken op ondernemingsniveau kunnen vertalen naar jouw mensen op de werkvloer. Dat begint inderdaad met concrete richtlijnen, maar wat erna komt is even belangrijk: zelf het goede voorbeeld geven en waken over de naleving van wat is afgesproken.

Begin bij het begin:

Meet hoe het staat met het mentaal welzijn van jouw medewerkers.

Ga zelf aan de slag

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer