Vorige

Loopbaansparen: een oplossing na de crisis?

28 april 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Hebben jouw werknemers heel wat overuren gepresteerd tijdens de coronacrisis? Stapelt het aantal verlofdagen van je medewerkers zich op? Wacht niet op een nieuwe wettelijke bepaling om een oplossing te vinden: ‘loopbaansparen’ biedt een uitweg voor deze problemen.

Leestijd: Later lezen?

Wat is loopbaansparen?

Via loopbaansparen kunnen je werknemers tijdens hun loopbaan een krediet aan uren bijeen sparen, om die op een later moment op te nemen met behoud van loon. Presteert je medewerker overuren? Dan hoeft hij niet onmiddellijk inhaalrust te nemen of uitbetaling te vragen. De uren kunnen opgespaard worden en op een later tijdstip gebruikt worden om verlof te nemen. Of een andere mogelijkheid: je werknemer kan beslissen om zijn extralegale vakantiedagen op te sparen om ze op een ander moment in zijn loopbaan op te nemen.

Waarom is loopbaansparen een mogelijke oplossing?

  • Loopbaansparen als oplossing voor overuren

Tijdens de coronacrisis presteren sommige werknemers heel wat overuren. Deze overuren zal hij moeten opnemen of betaald krijgen. Maar het is bijzonder moeilijk voor bepaalde ondernemingen om dit jaar een volledige opname van deze overuren te voorzien of om al deze overuren meteen uit te betalen. De coronacrisis heeft de economie immers een zware klap gegeven.

Loopbaansparen biedt hier een uitweg: de werknemer kan al deze overuren opsparen en later (volgend jaar of binnen vijf jaar of meer) gebruiken. Bovendien vermijdt de werkgever grote gevolgen op het einde van het jaar. Zowel op vlak van afwezigheden als op financieel vlak. Let wel op: niet alle overuren komen in aanmerking voor loopbaansparen.

  • Loopbaansparen als oplossing voor opgestapelde vakantiedagen

Bij werknemers die momenteel tijdelijk werkloos zijn, stapelen de vakantiedagen zich op. Deze vakantiedagen zullen allemaal in de tweede helft van het jaar, - of zelfs op het einde van het jaar (afhankelijk van de sector en de verwachte heropstart), opgenomen moeten worden. Maar, dat zal waarschijnlijk het moment zijn waarop je je werknemers écht nodig hebt. Bovendien willen sommige werknemers liever hun vakantiedagen later in hun carrière gebruiken, aangezien ze net meerdere weken inactief zijn geweest.

Ook hier biedt loopbaansparen een oplossing, maar hou er wel rekening mee dat enkel extralegale vakantiedagen (anciënniteitsdagen, vakantiedagen van het bedrijf bovenop de 20 wettelijke vakantiedagen) opgespaard kunnen worden.

Hoe implementeer je loopbaansparen in je bedrijf?

Loopbaansparen kan enkel geïmplementeerd worden als deze voorzien is door een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) op sectoraal niveau of door een CAO op bedrijfsniveau.

Bovendien kunnen alleen werkgevers in "geactiveerde" sectoren loopbaansparen onmiddellijk opzetten. Het gaat over volgende sectoren:

  • PC 200 (aanvullende sector voor de bedienden)
  • PC 116 (arbeiders uit de scheikundige nijverheid)
  • PC 117 (arbeiders uit de petroleumnijverheid en -handel)
  • PC 207 (bedienden uit de scheikundige nijverheid)
  • PC 211 (bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel)
  • PC 225 (bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs)
  • PC 328.02.

Als je onderneming geen deel uitmaakt van deze paritaire comités kan je toch actie ondernemen door je sector zelf te activeren. De sector heeft dan zes maanden de tijd om te reageren. Als je dit jaar nog loopbaansparen wil opzetten, dan reageer je best voor eind juni.

Loopbaansparen in jouw onderneming?

Wil je loopbaansparen opzetten in jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze juridische adviseurs per telefoon op 016 24 53 24 of via cns.legal.consult@acerta.be.

Contacteer ons

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer