Acerta ondersteunt jouw pilootproject
Heb je vragen over het opzetten van een pilootproject innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning die Acerta je kan geven? Contacteer ons via info.consult@acerta.be.
Is jouw organisatie op zoek naar nieuwe manieren om werk te organiseren? Streef je daarbij naar een win-winsituatie op vlak van kwaliteit van de organisatie en kwaliteit van de arbeid? Dan heb je misschien wel recht op subsidiëring. De Nationale Arbeidsraad heeft in samenwerking met de FOD Werkgelegenheid, de subsidiëring van pilootprojecten voor innovatieve arbeidsorganisatie uitgewerkt. Een nieuw concept dat we graag voor jou uit de doeken doen.
Als innovatieve arbeidsorganisatie ga je op zoek naar een win-winsituatie op vlak van kwaliteit van de organisatie en kwaliteit van de arbeid. Hierdoor kan je de werkgelegenheid van je onderneming en het welzijn van je medewerkers bevorderen.
De pilootprojecten voor innovatieve arbeidsorganisatie moeten het rechtstreekse doel hebben om:
Het kan bijvoorbeeld gaan om: het implementeren van een 4-dagenwerkweek, flexibele arbeidsweken, performant hybride werken… maar ook het uitwerken en implementeren van trajecten rond competentiemanagement, talentmanagement, duurzame loopbanen, autonomie, eigenaarschap en zelfsturing leiderschapsontwikkeling, changemanagement, enz.
Er zijn verschillende voorwaarden om een subsidieaanvraag voor innovatieve arbeidsorganisatie te kunnen indienen:
Daarnaast zijn er ook enkele kwaliteitscriteria:
De projecten hebben een looptijd van maximaal 18 maanden.
Ondernemingen en organisaties uit de privésector én sectoren kunnen in 2022 een subsidieaanvraag indienen voor een pilootproject innovatieve arbeidsorganisatie.
Het bedrag van de subsidie bedraagt 15.000 euro per project. Voor projecten ingediend door een paritair (sub)comité bedraagt het maximumbedrag van de subsidie 45.000 euro.
De subsidie wordt in twee schijven betaald. Een eerste schrijf van 50% van het bedrag wordt ten laatste op 30 november toegekend. De andere schijf van 50% wordt ten laatste op 30 juni van het jaar volgend op de subsidieaanvraag uitbetaald.
Dit op voorwaarde dat de aanvrager ten laatste op 30 april van dat jaar een gedetailleerd eindevaluatieverslag alsook een aantal financiële bewijsstukken aan de FOD Werkgelegenheid heeft bezorgd. De tussentijdse evaluatie/stand van zaken over de voortgang van het project moet worden voorzien door de projectbegeleider.
De subsidieaanvraag kan ingediend worden tussen 1 april en 31 mei 2022.
De subsidieaanvraag moet elektronisch gebeuren. Het aanvraagformulier met enige uitleg erbij, vind je hier. Om de aanvraag goed voor te bereiden, wordt sterk aanbevolen om gebruik te maken van het model van aanvraagformulier voor je het aanvraagformulier definitief elektronisch indient. Het elektronisch aanvraagformulier kan namelijk niet tussentijds worden bewaard, en moet dus in één keer worden ingevuld.
Het is essentieel dat je voor het invullen van het aanvraagformulier overlegt en samenwerkt met de projectbegeleider of begeleidende organisatie, want er dient zowel informatie over het project bij de onderneming als over de begeleidende organisatie in het aanvraagformulier opgenomen te worden.
Na de aanvraag, word je in principe vóór 30 september in kennis gesteld van de beslissing of jouw organisatie in aanmerking komt voor de subsidie.
Acerta kan als projectbegeleider samen met jouw organisatie een subsidieaanvraag voorbereiden en indienen. Onze hr-experten begeleiden jouw organisatie van A tot Z bij het ontwikkelen en implementeren van gepaste acties om de vooropgestelde doelstellingen te realiseren en de samenhang van die acties bewaken.
Heb je vragen over het opzetten van een pilootproject innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning die Acerta je kan geven? Contacteer ons via info.consult@acerta.be.
Hoe duurzaam is het beleid van ondernemingen vandaag al? De ‘Groene Scan’ van Acerta en IDEWE is een jaarlijkse barometer die de duurzaamheid van het beleid van bedrijven in kaart brengt.
Lees meerHr-beleid 2021: een nieuw normaal vormgeven
De gezondheidscrisis heeft in 2020 alles, en dus ook het werken, flink dooreengeschud. Én enkele evoluties versneld. Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, pikt eruit wat van pas zal komen voor een toekomstgericht hr-beleid.
Lees meerHoe ziet het nieuwe bedrijfsleven eruit?
Hoe ziet het nieuwe bedrijfsleven eruit? Het coronavirus heeft heel de samenleving wereldwijd op zijn kop gezet en de kans is klein dat we allemaal terug naar onze oude gewoontes gaan grijpen.
Lees meer