Vorige

Reizen vanaf 1 juli 2021: wat zijn de regels?

30 juni 2021 Werkgevers
Inge Verdonck

Reizen voor het werk of voor het plezier? Vanaf 1 juli wijzigen de regels voor reizen in Europa, en dat kan een impact hebben op bedrijven. Het coronacertificaat wordt cruciaal voor reizen binnen de Europese Unie, terwijl reizen buiten de Europese Unie nog steeds wordt afgeraden. Voor hoog-risicolanden geldt er een inreisverbod.

Leestijd: Later lezen?

Binnen EU wordt coronacertificaat de sleutel

Reizen op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie is mogelijk vanaf 1 juli 2021 op basis van een geldig digitaal coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Dit certificaat met een QR-code is te downloaden via de websites MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel.be, MyHealthViewer.be of via de mobiele CovidSafeBE-app, en kan zowel digitaal als op papier gebruikt worden. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft sterk afgeraden.

Elk land heeft eigen voorwaarden

Elk land kan ook eigen reisvoorwaarden opleggen. Deze werden immers niet uniform gemaakt op Europees vlak. Daarom is het noodzakelijk om vooraf de geldende voorschriften en reisvoorwaarden van het land van bestemming of van het land waar je doorheen reist (transitland) op te zoeken. Deze kan je o.a. terugvinden vinden via de Reopen Europe website en via de website van buitenlandse zaken.

Kleurencodes herleven

Voor wie terugkeert naar België, worden de kleurencodes opnieuw van belang. Daarbij wordt een verschil gemaakt tussen de terugkeer als inwoner of als niet-inwoner. Hou daarbij rekening met het feit dat de status van een zone tijdens een verblijf kan wijzigen.

Voor wie als inwoner van België terugkeert naar ons land gelden volgende regels:

  • Wie terugkeert uit een groene of oranje zone is niet langer verplicht om zich te laten testen of in quarantaine te gaan.
  • Wie terugkeert uit rode zone en beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie, recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine. Ook wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2) en negatief test, hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van deze testverplichting.
  • Wie terugkeert uit een zone met heel hoog risico (voor een overzicht klik hier) gaat verplicht in quarantaine. De verplichte quarantaine bedraagt in dat geval 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

Voor niet-inwoners gelden vergelijkbare regels, met dit verschil dat wie aankomt van buiten de EU, volledig gevaccineerd moet zijn met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test moet afleggen op de dag van aankomst. Is de test negatief, dan hoeft deze persoon niet in quarantaine.

Er geldt ook een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België wonen en die zich op enig moment in de afgelopen 14 dagen in een zone met heel hoog risico bevonden. Er geldt wel een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten in dit laatste geval.

Passenger Locator Form (PLF)

De Passenger Locator Form (Passagier Lokalisatie Formulier), die we sinds vorige zomer kennen, blijft voorlopig behouden, maar mogelijk komt deze formaliteit nog te vervallen in de komende weken. Je kan het invulformulier hier terugvinden. Dit formulier moet ingevuld worden door alle personen die naar België reizen, behalve wanneer ze minder dan 48 uur in België blijven of wanneer ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur. Het formulier geldt ook voor iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist of met de trein of bus reist vanuit een land buiten de EU of Schengenzone.

Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen valt weg vanaf 1 juli. De Business Travel Abroad-tool (BTA) hoef je dan niet langer te gebruiken.

Twee gratis PCR-testen

Voor wie nog niet de mogelijkheid heeft gehad om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald. Het gaat dan om testen afgenomen in België. Dat doe je via het overheidsportaal mijngezondheid.belgie.be. De financiële tegemoetkoming kan tot 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Blijf op de hoogte van de coronamaatregelen

Je zit ongetwijfeld met veel vragen over de gevolgen van de coronamaatregelen. Aan de hand van veelgestelde vragen biedt Acerta je hier antwoorden.

FAQ

Deel dit artikel

Inge Verdonck_acerta

Geschreven door Inge Verdonck

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022
Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer