Vorige

Sociale verkiezingen 2024: dag X-60 komt dichterbij

27 november 2023 Werkgevers
Nele Mertens

Het verloop van de sociale verkiezingen 2024 kent verschillende belangrijke momenten, met twee sleutelmomenten; dag X en dag Y. De meeste organisaties maken zich intussen klaar voor de welgekende dag X-60; de start van een daaropvolgende periode van 150 dagen, met als eindbestemming de sociale verkiezingen.

Leestijd: Later lezen?

Wat moet je als werkgever doen op dag x-60?

Binnen ongeveer drie weken maken de meeste bedrijven zich klaar voor Dag X-60. Deze dag valt, naargelang de keuze van de verkiezingsdag, tussen 15 en 28 december 2023. Uiterlijk op die dag zorgt de werkgever voor de communicatie van:

  • De verkiezingsdatum;
  • de technische bedrijfseenhe(i)d(en) (TBE);
  • het aantal werknemers;
  • welke functies het leidinggevend personeel uitmaken en welke de kaderledenfuncties zijn als er een OR is;

Er volgt na deze informatie een periode van overleg in de organisatie.

Kandidatenlijsten update: de lottrekking is bekend

Op de verkiezingsdag, tussen 13 en 26 mei 2024, zullen werknemers hun vertegenwoordigers in het CPBW verkiezen. Voor grotere organisaties, met meer dan 100 werknemers, worden ook de vertegenwoordigers in de OR gekozen.

De werknemers die zich geroepen voelen om in een van die organen, of allebei, te zetelen, kunnen zich kandidaat stellen. Ze zullen dan lid moeten zijn van een van de erkende vakbonden in ons land. Zij dragen de kandidaten voor bij de werkgever. In welke volgorde die vakbonden opkomen, moet elke editie bepaald worden. Dat gebeurt door loting. Op woensdag 22 november 2023 werd minister van werk Dermagne bijgestaan door een onschuldige kinderhand. De resultaten zijn als volgt:

1 ACLVB   

2 ACV       

3 ABVV    

4 NCK

In januari start de ontslagbescherming voor de personen die zich kandidaat stellen. De definitieve kandidaten worden echter pas in maart bekend gemaakt, vandaar dat men spreekt van de occulte periode. Omwille van de onzekerheid over de tegen ontslag beschermde personen, wordt een ontslag meestal vermeden.

In mei zal er dan gekozen worden, voor het CPBW en eventueel ook voor de OR. Van de organisaties die zich door Acerta Consult laten begeleiden zal 37% de vertegenwoordigers in het CPBW laten verkiezen. In de overige 63% van de organisaties worden daarnaast ook de vertegenwoordigers in de OR verkozen.   

Helemaal up to date zijn met de sociale verkiezingen 2024?

Onze experten adviseren en ondersteunen jouw organisatie doorheen dit proces. Zo mis je geen enkele opportuniteit en ben je verzekerd van een correct en zorgeloos traject.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: telling en referteperiode

12 juli 2023
Nele Mertens

De sociale verkiezingen vinden plaats in mei 2024 bij organisaties die minstens 50 werknemers tewerkstellen. Om na te gaan of die grens werd overschreden, moet er een aparte berekening (telling) gebeuren, moet je ook rekening houden met uitzendkrachten én moet je kijken naar een bepaalde referteperiode.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: wat is nieuw?

05 juli 2023
Billie Driessens

De sociale verkiezingen van 2024 komen stilaan dichterbij. Ter voorbereiding daarvan wordt, zoals elke vier jaar, de wetgeving over de sociale verkiezingen aangepast. De wet werd op 30 juni gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Lees meer
Werkgevers

Sociale Verkiezingen: register uitzendkrachten

07 februari 2023
Florence Cordonnier

De sociale verkiezingen van 2024 zijn in aantocht. De formele voorverkiezingsprocedure start in december 2023, maar dat is lang niet de enige mijlpaal om in het oog te houden.

Lees meer