Volg onze opleiding ‘Sociaal recht in de praktijk’
Dé basisopleiding arbeidsrecht en sociale zekerheid voor elke hr-medewerker. Je leert er o.a. alle formaliteiten en gevolgen voor een afwezigheid op het werk.
Stormen teisteren ons land, waardoor jouw werkorganisatie misschien wel verstoord werd? Wij beantwoorden enkele veelgestelde vragen die je als werkgever kan hebben bij de (gevolgen van) het stormweer.
Het treinverkeer werd stilgelegd, scholen sloten vroeger, huizen liepen schade op… Storm Eunice heeft zich laten horen en voelen. Als je medewerker daardoor niet op tijd op het werk kwam of vroeger moest vertrekken, dan heeft hij recht op gewaarborgd dagloon. Hoewel hij niet alle overeengekomen uren kon werken, moet je die toch allemaal betalen. Het gaat in die gevallen namelijk om een situatie van overmacht.
Als de storm schade veroorzaakt aan het huis van je medewerker, dan kan het zijn dat hij niet kan komen werken omdat hij thuis moet blijven om de schade te beperken of de situatie onder controle moet zien te krijgen. Voor deze soort situaties kan je medewerker beroep doen op verlof om dwingende redenen, ook wel familiaal of sociaal verlof genoemd. Deze dagen moet je geen loon betalen. Wanneer je medewerker zich in dergelijke situatie bevindt en het verlof vraagt, kan je dat niet weigeren. Het recht is wel beperkt tot 10 dagen per jaar voor een voltijdse medewerker. Daarnaast kunnen jullie natuurlijk altijd overeenkomen dat hij vakantie of inhaalrustdagen opneemt.
Als het stormweer het onmogelijk maakt om te werken, bijvoorbeeld wanneer je actief bent in de bouw, dan kan je beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Je moet je medewerkers dan op tijd verwittigen dat ze niet kunnen komen werken. De dagen dat ze inactief zijn, meld je aan de RVA als tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Jij betaalt geen loon, de RVA vergoedt je medewerkers dan met een uitkering van 70 procent van het geplafonneerd gemiddeld loon. Let wel, er zijn sectorale afwijkingen op de algemene regels. Kijk deze goed na in afdeling 40.4 van je sectorale gids op Trefzeker.
Ook de bedrijfsgebouwen of machines kunnen schade hebben opgelopen door het stormweer. Dan kan het zijn dat je bepaalde medewerkers moet oproepen om dringende werkzaamheden uit te voeren om de schade te herstellen of te beperken. Deze situatie vormt een motief om de opgeroepen medewerkers overuren te laten presteren. Bovendien kan men bij dringende arbeid de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduurgrenzen overschrijden.
Dé basisopleiding arbeidsrecht en sociale zekerheid voor elke hr-medewerker. Je leert er o.a. alle formaliteiten en gevolgen voor een afwezigheid op het werk.
De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meerDe aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit
Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.
Lees meerWat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?
De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...
Lees meer