Vorige

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. Op 28 december heeft het Overlegcomité echter een nieuw Koninklijk Besluit uitgewerkt omdat de Raad van State de eerdere beslissing om de cultuursector te sluiten, heeft geschorst. We geven je een overzicht van de huidige maatregelen die lopen tot 28 januari 2022.  

Leestijd: Later lezen?

Evenementen en vrije tijd niet meer volledig aan banden

Op 22 december besloot het overlegcomité dat bioscopen, theaters en concertzalen moesten sluiten, maar ook andere binnenactiviteiten, onder meer in bowlings, binnenruimtes van pretparken en dierentuinen, konden tijdelijk niet doorgaan. De Raad van State schorste het verbod op binnenactiviteiten in de culturele sector (bioscopen, theaters, concertzalen enz.). Deze activiteiten mogen vanaf 29 december 2021 dan ook voorlopig nog verder plaatsvinden, mits de nodige maatregelen zoals deze eerder golden worden gerespecteerd. Zij kunnen momenteel de deuren openen voor een zittend publiek van maximaal 200 personen.  

Huwelijken, uitvaarten en sportactiviteiten kunnen wel doorgaan. Ook musea mogen geopend blijven. Buitenevenementen blijven mogelijk, evenwel met een verbod op het gebruik van tenten en/of overkappingen. 

Bij professionele en amateur sportwedstrijden binnen én buiten is publiek niet langer toegelaten. 

Winkelen en kerstmarkten blijven mogelijk

Winkelen blijft mogelijk, maar wordt beperkt tot maximaal twee personen (minderjarige kinderen niet meegerekend). Als winkelier zal je het aantal klanten moeten beperken tot één klant per tien vierkante meter. Kerstmarken buiten mogen doorgaan.

Er wordt voorzien in meer controle op de toeloop van mensen in winkelstraten en op kerstmarkten.

Ondersteuning via tijdelijke werkloosheid corona

De regering heeft voorzien dat je voor je medewerkers die niet aan het werk kunnen tot en met 31 maart 2022, beroep zal kunnen blijven doen op de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona.

Andere maatregelen blijven geldig

De andere reeds geldende maatregelen blijven ongewijzigd van kracht, zoals de verplichting tot thuiswerk met één terugkeerdag per week sinds 20 december en de maatregelen voor de horeca.

Het volgende overlegcomité staat begin januari gepland.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer