Vorige

Succesvol onderhandelen met de vakbonden doe je zo

04 januari 2021 Werkgevers
Florence Cordonnier

Is in jouw organisatie een vakbondsafvaardiging actief? Dan heb je er belang bij te investeren in een goede relatie met je sociale partners. Geen eenvoudige opgave, want de doelstellingen van de vakbonden staan soms lijnrecht tegenover die van je bedrijf. Bovendien zijn vakbondsafgevaardigden vaak geboren onderhandelaars. Hierdoor monden onderhandelingen weleens uit in heftige discussies.

Succesvol onderhandelen met vakbonden is een kunst die je kan leren. Hoe communiceer je met je sociale partners? En hoe vermijd je conflictsituaties? Volgende vijf tips helpen je op weg.

Leestijd: Later lezen?

1. Stap goed voorbereid naar de onderhandelingstafel

De sleutel tot succesvolle onderhandelingen is voorbereiding. Veel voorbereiding. De tijd die je hieraan besteedt zal vruchten afwerpen als je aan tafel gaat zitten.

Stel onder andere je doelstellingen scherp en bepaal je onderhandelingsruimte. Ga na wat je alternatieven zijn. Heb je geen alternatieven? Dan heb je ook geen onderhandelingsruimte en zal het resultaat van de onderhandeling alles of niets zijn.

Bij de voorbereiding van je onderhandelingsgesprek hoort ook het inschatten van de positie van de ander. Bekijk vooraf wat de doelstellingen van de vakbonden zijn en neem deze mee in je voorbereiding. Denk na over de belangen die voor hen op het spel staan, en het doel dat ze willen bereiken.

2. Bepaal je onderhandelingsstrategie(ën)

Je hebt je huiswerk gemaakt, en een grondige voorbereiding gemaakt. De vragen die je in je voorbereiding beantwoordt kunnen je helpen bij het kiezen van je mix van onderhandelingsstrategieën. Ga je voor een relatiegerichte strategie? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk bevorderlijk voor de langetermijnrelatie, maar zal je misschien compromissen moeten sluiten. Onderhandel je resultaatsgericht en blijf je gefocust op het eindpunt dat je wil bereiken, dan kan je hardere onderhandelingsstijl de relatie met vakbonden beschadigen of vertroebelen. Een goede balans tussen de twee strategieën leidt meestal tot het beste resultaat.

3. Timing is alles

Timing is belangrijk in elke onderhandeling. Probeer niet alles in één keer te willen. Het is beter om de spanning rustig op te bouwen en niet meteen al je kaarten op tafel te leggen. Het juiste argument op het juiste moment geeft je onderhandeling de meeste kracht. Neem hierbij wel de volgende tip in overweging.

4. Zorg dat alle partijen geïnformeerd zijn

Het invoeren van overbruggingsploegen, gecategoriseerde winstpremies, een niet-recurrent-resultaatsgebonden voordeel, het invoeren van een arbeidsregeling met nachtprestaties, … er zijn verschillende maatregelen die op de agenda kunnen staan. Hoe grondiger beide partijen geïnformeerd zijn over de feiten en de mogelijke gevolgen van een maatregel, hoe makkelijker jullie samen tot constructieve onderhandelingen komen.

5. Scherp je luistervaardigheden aan

De manier waarop je spreekt tijdens een onderhandeling, beïnvloedt de wijze waarop je beoordeeld wordt door je tegenpartij. Maar niet alleen goed kunnen spreken is een cruciale vaardigheid: om goed te onderhandelen, moet je ook goed kunnen luisteren. Een goed begrip van de belangen van de partij waarmee je onderhandelt, helpt je om er een win-win uitkomst van te maken. Empathie tonen is dus een absolute vereiste voor een effectieve onderhandelaar.

Sterker in je schoenen staan tijdens onderhandelingen met vakbonden?

Meer tips voor succesvolle onderhandelingen met vakbonden? Schrijf je in voor de opleiding ‘Succesvol onderhandelen met de vakbonden’ en pas de tips meteen toe in de praktijk.

Opleiding

Deel dit artikel

Florence Cordonnier_acerta

Geschreven door Florence Cordonnier

Managing consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: dag X-60 komt dichterbij

27 november 2023
Nele Mertens

Hoe verlopen de sociale verkiezingen 2024? Wat gebeurt er op dag x-60 en wat zijn de verplichtingen als werkgever? We lijsten een aantal belangrijke zaken op die je een helder beeld geven over de verdere stappen die je als bedrijf moet nemen in de aanloop naar de sociale verkiezingen.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: telling en referteperiode

12 juli 2023
Nele Mertens

De sociale verkiezingen vinden plaats in mei 2024 bij organisaties die minstens 50 werknemers tewerkstellen. Om na te gaan of die grens werd overschreden, moet er een aparte berekening (telling) gebeuren, moet je ook rekening houden met uitzendkrachten én moet je kijken naar een bepaalde referteperiode.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: wat is nieuw?

05 juli 2023
Billie Driessens

De sociale verkiezingen van 2024 komen stilaan dichterbij. Ter voorbereiding daarvan wordt, zoals elke vier jaar, de wetgeving over de sociale verkiezingen aangepast. De wet werd op 30 juni gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Lees meer