Vorige

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Leestijd: Later lezen?

Aanbevolen, niet langer verplicht

Vanaf 18 februari 2022 mogen je medewerkers wiens functie het nochtans toelaat om te telewerken, terug (meer) naar de werkvloer komen. Je medewerkers kunnen meerdere dagen terug naar kantoor komen, maar dat is niet verplicht aangezien telewerk nog steeds door de overheid aanbevolen wordt waar/wanneer het kan.

Het einde van de telewerkplicht betekent vermoedelijk ook het einde van een aantal andere verplichtingen:

  • georganiseerde terugkeermomenten hoeven niet meer. Je moet ook geen rekening meer houden met een maximum aantal medewerkers per dag op de werkvloer;
  • het attest of een ander bewijsstuk om de aanwezigheid op de werkplaats te bevestigen kan op de schop;
  • de verplichte telewerkregistratie via de telewerkaangifte op de portaalsite van de sociale zekerheid is ook niet langer nodig

Voor veel medewerkers zal het einde van het verplichte telewerk opnieuw een belangrijke stap richting het nieuwe normaal zijn. Maar niet voor iedereen is die stap even evident.

Als werkgever mag je de keuze om nog niet terug te keren naar het werk, niet bestraffen. Je mag de terugkeer evenmin afhankelijk maken van een coronatest of een vaccinatiebewijs, die informatie behoort immers tot de privésfeer.

Knoop het gesprek aan met je medewerkers die zich niet comfortabel voelen bij een terugkeer en ga in dialoog om een aanpak uit te werken die voor iedereen werkbaar én haalbaar is.

Social distancing blijft van toepassing

Vergeet de preventiemaatregelen niet toe te passen, want de regels van social distancing blijven gelden. Ook op de werkvloer moet er een maximaal niveau van bescherming blijven. Dat zou kunnen betekenen dat niet alle medewerkers gelijktijdig op de werkvloer aanwezig kunnen zijn en dat je met een rotatiesysteem zal moeten werken.

Wat passende preventiemaatregelen kunnen zijn, vind je in de generieke gids aangevuld met de opgestelde sectorale protocollen. De afstand van 1,5 meter en de mondmasker verdwijnen voorlopig nog niet uit de professionele sfeer.

Opnieuw meer woon-werkverkeer

Het woon-werkverkeer van je medewerkers zal ook opnieuw toenemen. Denk tijdig aan de eventuele verlenging van abonnementen. Hou er ook rekening mee dat de tarieven van het openbaar vervoer, zoals gewoonlijk, in februari aangepast worden. Hierdoor kan jouw tussenkomst in de vervoerskosten mogelijks wijzigen. Wil je weten of dat voor jou het geval is? Dat lees je hier. Tot slot is het maximaal vrijgestelde bedrag van de fietsvergoeding verhoogd tot 0,25 euro per kilometer. 

Teambuildings

Ook fysieke teambuildings zullen weer kunnen. Het is een goede manier om de groepsgeest te versterken en de band tussen collega’s opnieuw aan te halen. Komt je periode van evaluatiegesprekken er nog aan? Dan kan je deze meteen live organiseren.

Thuiswerkverplichting verdwijnt, hybride werken blijft

Zorg voor goede juridische én praktische afspraken, en maak van het hybride werken een succes.

Hybride werken

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan

20 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer