Thuiswerkverplichting verdwijnt, hybride werken blijft
Zorg voor goede juridische én praktische afspraken, en maak van het hybride werken een succes.
Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.
Vanaf 18 februari 2022 mogen je medewerkers wiens functie het nochtans toelaat om te telewerken, terug (meer) naar de werkvloer komen. Je medewerkers kunnen meerdere dagen terug naar kantoor komen, maar dat is niet verplicht aangezien telewerk nog steeds door de overheid aanbevolen wordt waar/wanneer het kan.
Het einde van de telewerkplicht betekent vermoedelijk ook het einde van een aantal andere verplichtingen:
Voor veel medewerkers zal het einde van het verplichte telewerk opnieuw een belangrijke stap richting het nieuwe normaal zijn. Maar niet voor iedereen is die stap even evident.
Als werkgever mag je de keuze om nog niet terug te keren naar het werk, niet bestraffen. Je mag de terugkeer evenmin afhankelijk maken van een coronatest of een vaccinatiebewijs, die informatie behoort immers tot de privésfeer.
Knoop het gesprek aan met je medewerkers die zich niet comfortabel voelen bij een terugkeer en ga in dialoog om een aanpak uit te werken die voor iedereen werkbaar én haalbaar is.
Vergeet de preventiemaatregelen niet toe te passen, want de regels van social distancing blijven gelden. Ook op de werkvloer moet er een maximaal niveau van bescherming blijven. Dat zou kunnen betekenen dat niet alle medewerkers gelijktijdig op de werkvloer aanwezig kunnen zijn en dat je met een rotatiesysteem zal moeten werken.
Wat passende preventiemaatregelen kunnen zijn, vind je in de generieke gids aangevuld met de opgestelde sectorale protocollen. De afstand van 1,5 meter en de mondmasker verdwijnen voorlopig nog niet uit de professionele sfeer.
Het woon-werkverkeer van je medewerkers zal ook opnieuw toenemen. Denk tijdig aan de eventuele verlenging van abonnementen. Hou er ook rekening mee dat de tarieven van het openbaar vervoer, zoals gewoonlijk, in februari aangepast worden. Hierdoor kan jouw tussenkomst in de vervoerskosten mogelijks wijzigen. Wil je weten of dat voor jou het geval is? Dat lees je hier. Tot slot is het maximaal vrijgestelde bedrag van de fietsvergoeding verhoogd tot 0,25 euro per kilometer.
Ook fysieke teambuildings zullen weer kunnen. Het is een goede manier om de groepsgeest te versterken en de band tussen collega’s opnieuw aan te halen. Komt je periode van evaluatiegesprekken er nog aan? Dan kan je deze meteen live organiseren.
Zorg voor goede juridische én praktische afspraken, en maak van het hybride werken een succes.
Managers werken vaker van thuis dan vroeger
In de huidige hybride werkcontext kan iets meer dan de helft (54%) van de werknemers thuiswerken, zo blijkt uit een bevraging van Acerta bij een 2000-tal werknemers.
Lees meerHoge energiefacturen en stijgende inflatie: wat kunnen bedrijven doen?
Stijgende gas- en energieprijzen confronteren werkgevers en werknemers met hoge energierekeningen. Bedrijven zoeken naar oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Wat kan en mag op juridisch vlak?
Lees meerVanaf 1 september zullen de meeste leerlingen (voorlopig) weer voltijds naar school kunnen. Daardoor zou het voor sommige werknemers nuttig zijn om de werkdag op bepaalde dagen wat vroeger te beëindigen of later te starten. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meer