Vorige

Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?

22 oktober 2021 Nele Mertens Werkgevers

Werkgevers getroffen door de coronacrisis kunnen sinds maart 2020 hun medewerkers op tijdelijke werkloosheid zetten. In principe tellen de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht vanwege corona niet mee voor de berekening van vakantiedagen en vakantiegeld het volgende jaar. Maar, in 2020 werd daar een uitzondering op voorzien via een Koninklijk Besluit en was er dus tóch een gelijkstelling van de niet gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid. Ondertussen is er ook nieuws over de vakantierechten van werknemers die in 2021 tijdelijk werkloos waren.

Leestijd: Later lezen?

Regering hakt knoop door over vakantierechten

Er is een akkoord over de vakantierechten van werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021. De niet gewerkte dagen (door tijdelijke werkloosheid) worden dit jaar opnieuw gelijkgesteld voor de vakantierechten volgend jaar. Dat heeft de regering aan de sociale partners laten weten. Goed nieuws voor je medewerkers, want zij verliezen geen vakantiedagen of vakantiegeld. Maar ook goed nieuws voor jou als werkgever, want er wordt – net zoals vorig jaar – een compensatie voorzien voor de meerkost van deze gelijkstelling.

Regering dekt meerkost

Werkgevers die bedienden in dienst hebben die tijdelijk werkloos waren, betalen zelf het enkel en het dubbel vakantiegeld van hun bedienden. Vanwege de gelijkstelling, is er een meerkost voor werkgevers, waarvoor de regering een financiële compensatie voorziet. In 2020 werd door de regering 93 miljoen euro voorzien om de meerskost te dekken. De RSZ heeft dit bedrag toen verdeeld. Ook dit jaar voorziet de regering een financiële compensatie: er wordt een budget van ruim 153 miljoen voorzien om de meerkost te compenseren. Het akkoord moet wel nog in een Koninklijk Besluit gegoten worden en de exacte techniek van compensatie is ook nog niet gekend. Hou daarom zeker onze ‘Veel gestelde vragen’ in de gaten.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Sociaal-juridische updates Trefzeker

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Beperking van de uitkeringen voor tijdskrediet
Werkgevers

Beperking van de uitkeringen voor tijdskrediet

31 januari 2023 Amandine Boseret

Tijdskrediet met motief blijft mogelijk, maar het recht op aanvullende uitkeringen van de RVA wordt vanaf februari 2023 verminderd. Acerta vat de wijzigingen samen en beantwoordt de belangrijkste vragen naar aanleiding van deze ontwikkeling.

Lees meer
Koopkrachtpremie: wat weten we al?
Werkgevers

Koopkrachtpremie: wat weten we al?

30 januari 2023 Ellen Van Grunderbeek

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Op 23 december 2022 keurde de regering het wettelijk kader van die premie een eerste keer goed op de ministerraad. Wat weten we momenteel al en wat zijn de volgende stappen?

Lees meer
Nieuwe rechtspositieregeling Vlaamse lokale besturen
Werkgevers

Nieuwe rechtspositieregeling Vlaamse lokale besturen

25 januari 2023 Katleen Janssens

De Vlaamse regering heeft op 10 november het ontwerpbesluit voor de nieuwe rechtspositieregeling voor de tweede keer principieel goedgekeurd. Als het rechtspositiebesluit officieel goedgekeurd en gepubliceerd is, dan zet het de deur open voor een personeelsbeleid op maat bij lokale besturen.

Lees meer