Vorige

Vlaamse jobbonus krijgt groen licht

14 juni 2022 Werkgevers
Nele Mertens

De Vlaamse jobbonus zal vanaf 2023 worden uitbetaald aan medewerkers die voldoen aan de voorwaarden van deze nieuwe premie. Acerta geeft een overzicht van wat je moet weten over de Vlaamse jobbonus. Let wel: de Vlaamse regering moet de verdere praktische uitwerking en nadere regels nog bepalen in een uitvoeringsbesluit.

Leestijd: Later lezen?
Vlaamse jobbonus aanvragen

Wat is de Vlaamse jobbonus?

De Vlaamse jobbonus is een nieuwe premie van de Vlaamse overheid voor alle werkenden met een inkomen dat lager is dan een bepaalde grens. Daarmee wil de Vlaamse regering de koopkracht verhogen van werknemers. Via de Jobbonus zullen je medewerkers, die aan de voorwaarden voldoen, een extra inkomen krijgen terwijl jij als werkgever geen extra kosten hebt.

Wie heeft recht op Jobbonus?

De Vlaamse regering heeft het toepassingsgebied voor deze maatregel ruim opgevat, aangezien de bedoeling is om wie niet werkt aan het werk te zetten. Wie wel al werkt, zal door de verhoging van zijn koopkracht hopelijk langer aan het werk blijven. Volgende werkenden komen in aanmerking voor de jobbonus, toch als hun inkomen lager is dan een bepaalde grens:

  • Werknemers onderworpen aan de sociale zekerheid; 
  • Statutaire ambtenaar;  
  • Gerechtigden op een doctoraatsbeurs; 
  • Onderwijzend personeel en medewerkers in het onderwijs; 
  • Medewerkers van de diensten voor school- en beroepsoriënterings- en van de psycho-medisch-sociale centra; 
  • Grensarbeiders, dat zijn personen die zijn tewerkgesteld in een lidstaat van de EU of de EER en in principe dagelijks of minstens een keer per week terugkeren naar hun hoofdverblijfplaats in het Vlaams gewest.

Hoe vraag ik de Jobbonus aan?

De Vlaamse jobbonus aanvragen kan op twee manieren:

  • Wie voldoet aan de bovenstaande voorwaarden én voor de Vlaamse overheid werkt, zal deze automatisch toegekend krijgen. Alleen het rekeningnummer moet medegedeeld zijn via het Burgerprofiel.
  • Wie niet voor de Vlaamse overheid werkt, zal zelf een aanvraag moeten doen bij het Departement Werk en sociale economie van de Vlaamse overheid

Daarnaast moet je medewerker op 1 januari van het jaar dat volgt op het refertejaar in het Vlaams Gewest gedomicilieerd zijn en mag hij de pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben op de eerste dag van het kwartaal waarvoor het recht op de Vlaamse jobbonus wordt berekend.

Hoe gebeurt de uitbetaling van de Vlaamse jobbonus?

De Vlaamse jobbonus zal jaarlijks uitbetaald worden vanaf 2023 door de Vlaamse Belastingdienst. Er wordt telkens gekeken naar het inkomstenjaar (in 2023 kijkt men dus naar het inkomen van 2022). 

Hoe wordt Jobbonus berekend?

Je medewerker verdient maximaal 1800 euro brutoloon? Dan bedraagt de maximale jobbonus 600 euro voor een voltijdse tewerkstelling gedurende een heel jaar. 

Verdient je medewerker meer dan 1800 euro en minder dan 2.500 euro bruto per maand? Dan wordt de maximale bedrag van de jobbonus verminderd. 

Als je medewerker 2500 euro of meer bruto verdient, dan heeft hij geen recht op de Vlaamse jobbonus. 

Voor wie deeltijds werkt of niet het volledige jaar, zal de maximale jobbonus verminderd worden. Is het resultaat van de berekening kleiner dan 20 euro (voor een voltijds werkende) of 10 euro (voor een deeltijds werkende), dan is de premie niet opeisbaar.

Om na te gaan welk loon verdiend werd en welke prestaties daar tegenover stonden, zal de Vlaamse overheid de gegevens van de RSZ en de fiscus raadplegen.

 

Bron: Decreet van het Vlaams Parlement van 20 mei 2022 tot regeling van de toekenning van een jobbonus, BS 8 juni 2022 

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden. 

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer