Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht

Afschaffing tewerkstellingsmaatregelen gesco en D.A.C. in Vlaanderen is officieel

Zoals eerder aangekondigd in het artikel over het Programmadecreet begroting 2025 op onze website, heeft de Vlaamse Regering beslist om enkele tewerkstellingsmaatregelen stop te zetten in het kader van besparingen. De opheffing van enerzijds de gesubsidieerde contractuelen (gesco) en anderzijds het derde arbeidscircuit (D.A.C.) in Vlaanderen zijn ondertussen officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Ter herinnering

Beide maatregelen dateren uit de jaren ’80 en hadden als doel werklozen terug aan de slag te krijgen via gesubsidieerde tewerkstelling. Ondertussen valt nog slechts een zeer klein gedeelte van de werknemers onder deze regimes, terwijl de administratieve kosten vrij hoog zijn en de D.A.C.-maatregel bijvoorbeeld niet effectief meer blijkt. De Vlaamse Regering was dan ook van oordeel dat deze subsidies en doelgroepverminderingen niet meer te verantwoorden zijn in de huidige tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

Let op: dit geldt enkel voor het Vlaams gewest. Voor de andere regio’s in ons land gelden andere regels (zo bestaat het gesco-statuut bijvoorbeeld wel nog in Brussel).

Opheffing gesubsidieerde contractuelen (gesco) vanaf 1 juli 2025

De stopzetting van de gesco’s was al geregeld in het programmadecreet van 20 december 2024. Het nieuwe besluit van de Vlaamse Regering van 13 juni 2025 heft de regelgeving voor de doelgroepvermindering voor gesubsidieerde contractuelen nu ook formeel op vanaf 1 juli 2025.

Opheffing derde arbeidscircuit (D.A.C.)  vanaf 1 oktober 2025

Het Programmadecreet bepaalde ook dat er een opheffings- en een vergoedingsregeling uitgewerkt moest worden voor het regime derde arbeidscircuit, en dat heeft de Vlaamse Regering nu voorzien in het besluit van 13 juni 2025.

Concreet zullen werkgevers die momenteel DAC- werknemers tewerkstellen moeten beslissen of zij deze in dienst willen of kunnen houden met een gewone arbeidsovereenkomst of niet. Indien dat niet mogelijk is met eigen middelen, dan zal de werkgever deze werknemers moeten ontslaan. De werkgever zal dit ontslag uiterlijk op 30 september 2025 aan de werknemer moeten betekenen.

De Vlaamse regeling heeft de volgende opheffingsregeling voorzien:

  • Indien de ontslagen werknemer zijn opzegtermijn volledig presteert, dan zal het departement WEWIS de loonsubsidie blijven betalen aan de werknemer tijdens de periode van de opzegtermijn. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de werkgever uiterlijk op 30 september 2025 de beëindiging van de arbeidsovereenkomst betekend heeft per aangetekende brief, en bijkomend het departement WEWIS daarvan in kennis heeft gesteld.
  • Indien de betrokken werknemer de opzegtermijn niet presteert, moet de werkgever de verbrekingsvergoeding betalen.

Bij onrechtmatig gebruik van de ontslagregeling zal het departement WEWIS de loonsubsidie die met de periode van de opzegtermijn overeenstemt, verhalen op de werkgever.

Er geldt bovendien een vermoeden van onrechtmatig gebruik van de ontslagregeling als de werkgever de arbeidsovereenkomst met de DAC-werknemer beëindigt om hem opnieuw aan te werven binnen een termijn van zes maanden die aanvangt op de dag waarop de werknemer zijn laatste dag van de opzegtermijn heeft gepresteerd.

Bron

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 juni 2025 over de opheffing van de DAC-regeling en de opheffing van de doelgroepvermindering van gesubsidieerde contractuelen, BS 2 juli 2025.
 

Deel dit nieuws

Gerelateerde artikels